Мукачівцям презентували монографію американського науковця й симпатика України про "інтелектуала як героя української прози" (ФОТО)

У читальній залі Мукачівської міської книгозбірні відбулася зустріч з непересічною особистістю – людиною, яка надзвичайно любить Україну, але живе далеко за її межами, талановитим музикантом і відомим американським науковцем-україністом Марком Андрейчиком, який презентував власну монографію «Інтелектуал як герой української прози 90-х років XX ст.» (переклад з англійської – І. Андрущенка).

Мукачівцям презентували монографію американського науковця й симпатика України про "інтелектуала як героя української прози" (ФОТО)

Присутність у залі творчого бомонду – лауреата Шевченківської премії, письменника Мирослава Дочинця, поета, есеїста, перекладача Андрія Любки, письменника і літературного критика Олександра Бойченка, поетеси, члена НСПУ Тетяни Рибар та ін.., а також музикантів, майстрів пера і пензля, журналістів крайових ЗМІ, та щирих поціновувачів українського слова запрошувала поважного гостя до відвертої розмови. 

Модерував зустріч наш земляк, письменник і видавець Василь Ґабор, у видавництві якого й побачила світ монографія Марка Андрейчика «Інтелектуал як герой української прози 90-х років XX ст.» (Літературна агенція «ПІРАМІДА», Львів, 2015 р.).

Щира бесіда гостя з далекої Америки з мукачівцями тривала майже дві години.

Марко розповідав про себе, про те, як вперше приїхав на Україну після проголошення Незалежності (Марко Андрейчик народився  в сім’ї українських емігрантів у Філадельфії), як закохався у все українське і українську дівчину Ярину, яка, до речі, була вокалісткою гурту «Мертвий півень», як виник задум створити рок-гурт «Їжак», щоб переспівувати старі і творити нові пісні українською. 

Основний акцент розмови був зосереджений, власне, на монографії, присвяченій українській прозі 90-х років ХХ ст., у якій Марко Андрейчик проаналізував сучасні прозові твори, написані вісімдесятниками у перше десятиліття незалежності України,  головним героєм яких є український інтелектуал пострадянської доби. За словами автора, цей період був позначений великим творчим піднесенням, експериментами та вивільненням української культури. Дослідження зосереджене на прозі семи письменників: Володимира Діброви, Юрія Іздрика, Костянтина Москальця, Оксани Забужко, Юрія Андруховича, Євгенія Кононенка та Юрія Ґудзя, у аналізі яких науковець взяв до уваги три явища характерні для української прози 90-х років – ейфорію, хаос і спільноту, співіснування яких і визначають цей період в українській літературі. 

Надзвичайно приємно було дізнатися, що там, за океаном, є люди, які живуть Україною. Марко Андрейчик цікавиться всім українським: він любить українську пісню, вірші, прозу, які перекладає на англійську і намагається все це донести англомовній аудиторії: «Майже без винятків студенти, які слухають мій курс, із захопленням ставляться до української літератури, їх цікавлять динаміка, експерименти, цікавить життя українців».

Прості і відверті у спілкуванні Марко та Ярина були зворушені щирістю та гостинністю мукачівців. Хор «Відгомін», до складу якого входять члени «Союзу українок» та товариства «Просвіта», порадував шанованих гостей виконанням українських пісень, мисткині Тетяна Коструб’як та Валентина Попелюшка подарували виготовлені власноруч українські обереги – ляльки-мотанки, цінним подарунком від творчих людей міста стали їх авторські книги. 

По завершенні розмови, за автографом біля Марка Андрейчика вишикувалась справжня черга. Приємно зазначити, що фонди міської бібліотеки збагатилися також цінним виданням від науковця зі США – ми отримали автограф на згадку про зустріч на книзі та обіцянку, при нагоді, знову завітати до «дуже затишного європейського містечка та бібліотеки, у якій багато світла».

 
 
 
 

Тетяна Туряниця, завідувачка відділу обслуговування Мукачівської міської ЦБ ім. О. Духновича

07 липня 2015р.

Теги:

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини