Закарпатський фермер за півроку створив маточне стадо "Благородних кіз" із 200 голів

Село Нижня Апша для закарпатців — що Конча-Заспа для киян: на одиницю площі тут стільки шикарних котеджів, скільки не буває в жодному іншому населеному пункті. Кількаповерхові будинки прикрашають арки, а дахи підпирають колони, облицьовані мармуром і дорогим кахелем. Жоден із них не отримано у спадок і не подаровано кимось з олігархів, а зведено за власні кревні, трудові гривні.

Закарпатський фермер за півроку створив маточне стадо "Благородних кіз" із 200 голів

Про жителів Нижньої Апші, переважно румунів, кажуть, що вони трудоголіки. Хтось займається «човниковим» бізнесом, хтось відкрив магазин у столиці, хтось заснував власне підприємство. До останніх належить і 35-річний Василь Дан. Третину життя виготовляв покрівельні матеріали — металочерепицю та профнастил. Замовників не бракує, і здавалося б, можна на цьому «конику» їхати аж до пенсії. Аж ні! Знайшов для себе нову справу — козівництво. «Це моє хобі», — каже Василь, перебуваючи в новому для себе статусі фермера.

Як тварина стала «благородною»

«На міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2014» у Києві познайомився із власником фермерського господарства «Золота коза» із Новоархангельського району Кіровоградщини. Мені до смаку припали козяче молоко й сир його господарства. Упевнився, що козівництво — перспективна справа, а стереотип, що начебто козяче молоко несмачне, ображає цих тварин. На наших землях безперешкодно можна утримувати сотні кіз — уздовж річки тягнуться чагарники, які тварини із задоволенням общипують. Достатньо природних пасовищ. А ще — необмежені можливості для заготівлі кормів: господарі ділянок часто не знають, куди подіти накошену траву», — каже Василь Дан.

У 10-тисячному селі 10 корів, 20 кіз і майже тисяча овець.  Заснувати козячу ферму без знань і  досвіду — виклик, кинутий Василем Даном самому собі.

Розпочав торік у грудні. Разом із пастухами село за селом об’їздив два гірські райони — Міжгірський і Воловецький, де знаються на тваринах. У поїздках сформували маточне стадо із двохсот тварин, в основі якого — чеські бурі кози.

Над назвою господарства Василь Іванович довго не розмірковував. Якщо новоархангельці назвали своїх  кіз «золотими», то в нього вони будуть «благородними».

Через півроку «Благородна коза» збільшилася на півсотні голів. Цими днями на світ щодня з’являються по двоє-троє козенят. Новонароджених тварин утримують окремо на зимовій фермі, де умови сприятливіші.

Коломийка — для душі

Дорослих тварин, як і  молодняк, таборують на березі річки Апшиця. Тут отару доглядають троє пастухів: батько й син Сокирлеї, обидва Івани, і Василь Харбака. Усі — із сусіднього Рахівського району.

Доглядати кіз для пастухів — не дивина. «В овечих отарах завжди було по кілька кіз, — каже старший Іван. — Їхнє молоко, змішане з овечим, робить сир смачнішим. А тут самі кози. З ними більше мороки, ніж із вівцями: подоїти таку отару набагато важче, адже молока дають не по двісті грамів, а вдесятеро більше. Добре, що Василь Іванович нас розуміє, у всьому підтримує. Задоволені ми і оплатою, і тим, як дбає про побутові умови».

Перед вівчарською колибою удень і вночі горить ватра. Тут хазяйнують дружини обох Сокирлеїв Олена і Марина. Ще одна колиба призначена для виробництва — тут вівчарі готують сир. Ось уже готові головки будзу, відтягуючи донизу марлю, звисають із бантини. Зловивши мить вільного часу, Сокирлей-старший награє для нас на сопілці коломийку.

Плече підставила облрада

Нижньоапшанський фермер збільшує продаж, виходить на офіційних покупців. «Мій курс — збувати козяче молоко, сир супермаркетам, ресторанам, а для цього продукти повинні відповідати стандартам», — каже Василь Дан.

У цьому сенсі йому надзвичайно поталанило, і ось чому. В області діє Програма розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва на 2010—2015 роки. Згідно з умовами програми, фермерське господарство «Благородна коза» отримало майже повне відшкодування (сплачено лише податок на додану вартість) витрат за придбане ним обладнання для молокопереробного заводу. А це чимала сума: з обласного бюджету фермерові повернули 98,5 тисячі гривень.

Тож тепер за допомогою новенького пастеризатора молока фермер має змогу належно зберігати продукт. Молоко розфасовує у півлітрові пляшки у фірмовому стилі. Планує виготовляти  фасований сир із козячого молока в кількох вагових градаціях. Заощаджує кошти на це обладнання.

Але й цим про його плани не все сказано. По-перше, взято курс на доведення поголів’я до тисячі. По-друге, на зимівнику фермер утримує напівдиких свиней — угорських мангалиць. Їх можна відгодовувати на природних харчах у лісі. 15-гектарний масив лісових угідь, узятий у довготермінову оренду, фермер планує використати саме на це. Чисельність тварин доведе до ста. Є в його господарстві двоє вороних і троє корів.

«Енергійності й підприємливості, що б’ють через край у Василя Дана, на жаль, бракує багатьом іншим тваринникам. В області на сьогодні утримують приблизно 36 тисяч кіз, і це далеко не відповідає наявній кормовій базі, трудовим ресурсам», — каже начальник відділу тваринництва департаменту агропромислового розвитку Закарпатської облдержадміністрації Ніна Кіш.

І додає, що вигода, яку дає утримання цих невибагливих до кормів тварин, ніяк не узгоджується із практикою. Тож в області не без підстав сподіваються, що перша у їхньому краї козина ферма здолає недовіру до козівництва. Адже умови у більшості населених пунктів нічим не гірші, а подекуди й кращі, ніж на берегах ріки Апшиці. 

Урядовий кур'єр

07 липня 2015р.

Теги: стадо, благородні кози

Коментарі

Вуж 2015-07-15 / 12:48:28
Облагороджуванням "мєсних козлів" най займаються сільради, в яких на то є компетенція проводити різні культурні заходи в селі, а також так звані "церкви" та інші духовні інституції.

А даруйте, виказувати претензії чи то невдоволення до фермерів, то є низько…

Фермерам, аграрієм, підприємцям і так нелегко...Влада мало того, не прагне зробити із Закарпаття не тільки центр туризму в Україні, а і в Європі, так іще і вставляє палки в колеса всі кому не лінь!

Степан Крук 2015-07-14 / 18:43:33
Краще б цей фермер облагородив наших місцевих козлів. Бо вже так дістали...

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини