В Ужгороді відкрилася персональна "акварельна" виставка Василя Когутича (ФОТО, ВІДЕО)

Наприкінці червня в art-cafe VOTO відкрилася чергова персональна виставка Василя Когутича “Хроніки Ужгорода”. Митець репрезентував акварелі, які увіковічнюють овіяне легендами древнє місто.

В Ужгороді відкрилася персональна "акварельна" виставка Василя Когутича (ФОТО, ВІДЕО)

Василь Когутич – митець нової генерації, який має гарну академічну школу, здобуту роками навчання, творчого самовдосконалення. Незважаючи на молодий вік, досяг вагомих творчих та професійних вершин. Ще студентом став переможцем Всеукраїнського конкурсу з академічного рисунка у місті Харків. Учасник багатьох виставок як вдома, так і за кордоном. Нині працює викладачем рисунка та живопису у Коледжі мистецтв імені Адальберта Ерделі ЗХІ та Закарпатському художньому інституті у місті Ужгород. 

Народився Василь 28 березня 1985 року в селі Ракошино Мукачівського району. У шкільні роки вчився у Мукачівській дитячій художній школі ім. Міхая Мункачі. Водночас приватно відвідував уроки малювання у художника Мирона Курцеби, який, очевидно, й зіграв вирішальну роль у тому, що юнак пов’язав своє життя з мистецтвом.  Закінчивши восьмий клас Ракошинської середньої школи, продовжив навчання у Мукачівській гімназії-інтернаті з художнім нахилом. Початкову професійну освіту отримав у стінах Коледжу мистецтв імені  Адальберта Ерделі Закарпатського художнього інституту, де навчався на відділі художньої обробки металу. Його вчителі з фахових дисциплін талановиті педагоги Василь Петрецький, Іван Маснюк, Іван Дідик, Михайло Болдижар, Юрій Чегіль. Після закінчення коледжу у 2004 році одразу вступив до Закарпатського художнього інституту. Там навчався у знаних талановитих майстрів Василя Скакандія та Михайла Михайлюка. 

Коло творчих зацікавлень митця надзвичайно широке. Працює в різних видах і жанрах образотворчого мистецтва. Зокрема це живопис і графіка, а саме:  пейзаж, натюрморт, портрет, побутовий, історичний, міфологічний жанри тощо. Тематика його творів взята з життя. Це портрети близьких йому людей, міські краєвиди Ужгорода та інших міст, звичні побутові сценки, сюжети на історичну чи міфологічну тематику. Не чужа йому й філософська тематика. А це роздуми над вічними філософськими категоріями: про сенс життя, Бога, добро і зло тощо. Митець цілеспрямовано й впевнено йде шляхом творчого становлення, пізнання життя. Саме тому нині в центрі його творчості людина, її духовний світ, життя у всьому його багатстві і розмаїтті.

Художник майстерно володіє як технікою олійного живопису, так і аквареллю. У творчому доробку художника сотні робіт. Його акварелі вирізняє невимушена та легка манера письма, характерна для цієї техніки. Майстер чудово відчуває форму й колір, працює натхненно й експресивно, відображаючи оточуючий світ, свій світогляд. Лінія в його рисунках надзичайно точно і лаконічно окреслює форми, сповнена внутрішнього напруження і динамізму. Він виявляє гарні академічні знання з анатомії та композиції, створюючи портрети, багатофігурні сюжетні композиції на історичну чи біблійну тематику, майстерно володіє таємницями образотворення за допомогою лінії, світлотіні. Тональна гама його рисунків дуже багата й чудово виявляє форму та фактуру образів світу. Йдеться про широкий тональний діапазон від світлого до темного.

Василь Когутич – багатогранно обдарований митець й тому, за що би не брався працює натхненно, легко й талановито, без надриву, без помітних зусиль. Пишучи з натури йому вдається схопити й передати настрій, зафіксувати щось важливе й суттєве, що розкриває характер, уникаючи зайвої деталізації. Глядача не покидає відчуття легкості виконання роботи, непідробного артистизму майстра, можливо, навіть, іноді певної манерності. Зізнається, що в своїх творах прагне досконалості, намагається виконати Їх якнайкраще. Відзначу, що це йому не погано вдається. Це засвідчують роботи митця, які експонувалися на тематичних виставках “Мовою лінії та кольору”, “Відображення часу” та “Хроніки Ужгорода”, що нещодавно відбулися в Ужгороді.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

06 липня 2015р.

Теги: виставка, Когутич, акварель

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини