На Рахівщині до Дня Дунаю відкрили дитячий майданчик, зібрали 1000 кг сміття та сплели маскувальну сітку (ФОТО)

Традиційно День Дунаю відзначається 29 червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії із захисту Дунаю. 27 червня 2015 р. в Рахівському районі Закарпатської області, в українській частині басейну Тиси, притоки Дунаю вже традиційно відзначили День Дунаю.

На Рахівщині до Дня Дунаю відкрили дитячий майданчик, зібрали 1000 кг сміття та сплели маскувальну сітку (ФОТО)

Компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна урочисто передала в смт Ясіня вісім контейнерів ємкістю 1100 л для роздільного збору відходів. Метою акції є зменшення засмічення річки Тиси побутовими відходами. Ясіня стали четвертим населеним пунктом на Закарпатті, де за підтримки компанії удосконалюється система управління відходами (раніше контейнери отримали с. Великий Бичків, с. Квасово та с. Баранинці). Також були підведені підсумки змагання «Пластикові скарби», яке проводилось між п’ятьма школами смт Ясіня. Переможцем стала Ясінянська школа №1, яка за 4 дні назбирала 343 кг вторинної сировини. Загалом п’ять шкіл разом зібрали майже 1 тонну відходів (926 кг).

А у селі Костилівка Рахівського району завдяки Закарпатській обласній організації "Всеукраїнська екологічна ліга", місцевим благодійникам та майстрам, звели дитячий майданчик. "Він став справжньою окрасою села, - розповідає сільський голова Костилівки Ольга Сметанюк. - На цьому майданчику ми і провели свято, приурочене Дню Дунаю. Це було щось нове для нас, але і діти і дорослі сприйняли акцію з ентузіазмом. Колективно збирали сміття, а потім із пластмасових кришок створювали картини. Також дітлахам сподобалося і частування (солодкий стіл) і подарунки від організаторів заходу". 

У Рахові на центральній площі відбувся фестиваль під назвою "Тиса - молодша сестра Дунаю". Участь у фестивалі взяло більше сотні людей. Одні плели маскувальні сітки для воїнів АТО, інші представляли еко-костюми. 

Начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології, заступник голови Закарпатської обласної організації "Всеукраїнська екологічна ліга" Василь Манівчук наголосив, що це свято відзначають на Закарпатті уже 9-й рік поспіль: "Сьогодні ми підбили підсумки і нагородили переможців конкурсу "Пластикові скарби" із селища Ясіня. Там діти зібрали майже тисячу кілограмів (!) пластику за дуже короткий час. Ми викупили в дітей цей пластик, подарували їм гарні подарунки. Були й призи від спонсора нашого свята, компанії "Кока-кола". Ключовий момент свята - це відкриття фестивалю "Тиса - молодша сестра Дунаю". На нього приїхали представники Європейського союзу, представники Міністерства екології України та наша місцева влада. 

Крім того, у цьому році ми продовжуємо напрямок "Назад, до витоків", як і в минулі роки ми відкривали витоки річок Закарпаття (позначали їх), так продовжуємо цю традицію . Нині у нашому здобутку - це витік Тиси, Боржави, витік річки Ріка. У цьому році будемо робити витік річки Косівської.  В неділю будемо підніматися в гори і там будемо встановлювати пам'ятний знак витоку річки".  

Цьогорічна програма передбачала Конкурс екологічної моди - показ костюмів, вироблених як з природних матеріалів, так і з відходів. Діти продемонстрували неабиякі дизайнерські навички і створили справжні шедеври із того, що буквально валяється у нас під ногами. До прикладу, були сукні із одноразових стаканчиків, із целофанових пакетів, з газет, журналів, серветок ба навіть з обгорток від цукерок, оригінальною виглядала й сукня із зеленого листя та взуття із шишок). Переможець конкурсу представлятиме Україну на європейському конкурсі серед всіх країн Дунайського басейну. Учасників, які посіли перше, друге і третє місця, нагородили цінними подарунками, решта отримали заохочувальні призи. 

У рамках святкування відбувся майстер-клас дитячого гриму «Природній світ: перевтілення!». Учасники свята мали змогу перетворитися у представника тваринного чи рослинного світу Карпат. Мета майстер-класу – створити співпереживання у дітей за стан природи Карпат. Проходив також майстер-клас з плетіння маскувальної сітки «Подаруй воїну захист!». Рахівчани та гості міста досить охоче долучалися до сіткоплетіння. Одному із наймолодших учасників цієї акції було всього 6. Він - переселенець із Донецька. Спільними зусиллями десятків людей була сплетена сітка площею 22м2, яка буде найближчим часом передана 128-ій окремій гірсько-піхотній бригаді.

Звернути увагу на екологічні центри та підтримати їх закликав зі сцени директор Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру Олександр Геревич. За його словами, нерідко діти роблять зауваження дорослим, коли ті кидають сміття повз урну, але з часом, якщо не продовжувати їхнє еко-виховання, вони стають байдужими до проблем довкілля: "Де відстежити ту межу, коли дитина дбайливо ставиться до навколишнього середовища , зокрема до водойм, переходить у той рівень, коли вона байдуже ставиться, забруднює і так далі. Ми намагаємося від станції юннатів, еколого-натуралістичних центрів, всіх навчальних закладів, робити все для того, щоб розуміння захисту довкілля не пропадало. Надзвичайно приємно, що в області проводиться такий захід і це справедливо, адже тут починається Тиса, справді, молодша сестра Дунаю". 

Організаторка акції Олена Марушевська розповідає, що через несприятливу ситуацію в країні досить складно було проводити святковий фестиваль. Все ж, хотілося організувати свято для дітей і водночас привернути увагу до засмічення та проблем збереження природи. І, схоже, організаторам все вдалося. "Крім всього, ми організували в Рахові акцію з плетіння маскувальної сітки для наших військових. Я сама з Києва і там беру участь у волонтерських акціях, ми знаємо, що і на Закарпатті плести маскувальні сітки це також досить популярно. Хотіли таким чином показали, що ми пам'ятаємо тих людей, які зараз на сході і хочемо якимось чином їм допомогти. Не тільки піснями і збереженням природи, а й якимось конкретним виробом, який ми передамо", - сказала Олена Марушевська. Сітку, сплетену під час заходу, мають відправити в зону АТО до закарпатських військових. 

Як зазначають організатори, із кожним роком, людей, які беруть участь у святкуваннях Днів Дунаю більшає. Так само більшає й охочих приймати це свято. "Було багато бажаючих і з інших районів (до прикладу, велике зацікавлення виявила Виноградівщина), щоб приймати наш фестиваль, але через фінансові обмеження ми зробили лише для Рахівщини. - каже Олена Марушевська. -  Для мене це особливий район тому, що ми звідси починали. Ми починали цей фестиваль як фестиваль у центрі Європи і починали його з  Ділового. Чимало районів Закарпаття вже змагаються між собою за можливість приймати цей фестиваль у себе. У нас є спонсор "Кока-кола", вони завжди дарують дітям різні багаті подарунки, тому діти раді, проте фінансово ми не можемо провести це свято у всіх районах, але на наступний рік подивимося для якого району ми то будемо робити"

Загалом в Дні Дунаю взяли участь понад 200 осіб. Заходи були організовані Закарпатською обласною організацією Всеукраїнської екологічної ліги за підтримки компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна, Департаменту освіти та науки Закарпатскої ОДА, Рахівської ОДА та Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, повідомили в Ужгородському прес-клубі.

01 липня 2015р.

Теги: День Дунаю, майданчик, сміття

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини