Між Києвом і Раховом курсуватиме цілорічний фірмовий потяг "Гуцульщина"

Цими днями з'явилась інформація про те, що потягу «Київ-Рахів» із 25 липня 2015 року присвоюється статус цілорічного фірмового із назвою «Гуцульщина» та новою нумерацією (замість № 457/458 він отримує № 357/358). Разом із цим, із графіку його руху зникла зупинка на станції курорту Кваси.

Між Києвом і Раховом курсуватиме цілорічний фірмовий потяг "Гуцульщина"

Ці питання неодноразово порушувались у засобах масової інформації. Наприклад, із нагоди відзначення в Україні Міжнародного року гір у 2002 році, у статтях «Чи курсуватиме до «Центру Європи» пасажирський потяг» (Урядовий кур’єр”, 18 січня 2002 р.) та «Красива мрія про гірський потяг» (Голос України, 2 березня 2002 року), аргументовано запропоновано відкрити рух із Києва до Рахова «швидкий фірмовий потяг «Гуцульщина», який ми переконували тоді, вдихне нове життя у розвиток туристичної індустрії не тільки Рахівщини.

Питання надання цьому потягу назви «Гуцульщина», знову порушили у виступі на урочистостях з нагоди зустрічі у Рахові першого його рейсу 4 серпня 2014 року. Але й цього виявилось недостатньо. Тому Федір Гамор, член ініціативної групи із відкриття руху потягу "Київ-Рахів", звернувся до Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» ще раз клопотати з цього приводу до Укрзалізниці. Цю місію виконав голова Верховинського відділення цього товариства Михайло Почай. І в такий спосіб отримують уже не простий, а  фірмовий потяг «Гуцульщина». 

Ця подія буде мати велике значення для популяризації гуцульського краю, як важливого туристично-рекреаційного регіону, оскільки фірмові потяги призначаються як правило до обласних центрів та курортів. По-друге, це означає значне поліпшення рівня обслуговування пасажирів. 

До складу фірмових потягів включаються вагони ліпшої якості, строк експлуатації яких не перевищує 12 років. Їх інтер’єри оформляються в єдиному фірмовому стилі, забезпечуються новими комплектами постільної білизни, провідники мають єдину форму, також у фірмовому стилі. 

Для присвоєння категорії «фірмовий» спеціальна комісія проводить атестацію рухомого складу. Фірмові потяги мають менше зупинок та є швидкими або пришвидшеними.

Потяг «Київ-Рахів» забезпечує єдине дешеве сполучення з Києвом, для мешканців понад десятка районів із чотирьох областей України, обслуговує цільову територію з населенням в 1,4 мільйона чоловік.

Дуже важливо, що із часу його відкриття, він належить до найбільш заселених і користується великою популярністю серед людей. Придбати на нього квитки є проблематичним майже круглий рік.

15 серпня 2015 року виповнюється рівно 120 років із часу введення в експлуатацію Сігет-Ясінської дистанції транскарпатської залізниці, яка відіграла величезну роль для розвитку Мараморощини та для поглиблення зв’язків Закарпаття із Галичиною. По цій залізниці із 1901 до 1944 року їздили пасажирські потяги до Рахова та Ясіня із Будапешта та Праги. Курсував також потяг із Будапешта через Рахів та Чернівці до Бухареста.

Але після другої світової війни рух цих потягів було припинено, а залізницю реконструйовано під радянські стандарти широкої колії, яка уже не стикувалась із розмірами європейської залізниці, що ще більше ускладнило відновлення по ній транскордонних перевезень.

Після відкриття руху прямого пасажирського потягу за маршрутом «Київ-Рахів» Укрзалізниця та Міністерство інфраструктури України підтримали ідею відновлення руху пасажирських потягів із Рахова до Румунії, Будапешта та Праги і проведення реконструкції на європейські стандарти ділянки залізниці на дистанції Рахів – державний кордон із Румунією протяжністю 21 кілометр.

Ця ідея знайшла також підтримку в румунських, угорських та чеських зацікавлених сторін. З цього приводу, представниками України, Румунії та Угорщини підписано відповідний протокол. А вирішення проблеми відновлення руху цих історичних потягів, включено до пріоритетних завдань в Стратегії розвитку Закарпаття до 2020 року.

Федір Гамор, член ініціативної групи із відкриття руху потягу «Київ-Рахів», заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор

01 липня 2015р.

Теги: Київ, Рахів, потяг, Гуцульщина

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини