На Закарпатті перебуває міністр оборони Степан Полторак (ФОТО)

В Ужгороді відбулася зустріч міністра оборони України Степана Полторака із головами ОДА, райдержадміністрацій та військовослужбовцями.

На Закарпатті перебуває міністр оборони Степан Полторак (ФОТО)

Міністр прибув на Закарпаття із робочим візитом, щоб обговорити результати п’ятої черги часткової мобілізації та перевірити готовність до наступної черги.

В. о. військового комісара Закарпатської області доповів міністру про стан виконання попередньої хвилі мобілізації та про завдання шостої хвилі. До слова, план виконано на 44%.

На 100% плани виконали лише Перечинський та Великоберезнянський райони. Пасуть задніх – Хустський, Міжгірський і Тячівський райони.

Степан Полторак дав 10 днів військовим комісарам районів, що відстаютьх у плані мобілізації, щоб вивчили реальні причини низьких показників.

Під час шостої хвилі мобілізації на Закарпатті планують призвати 1091 людину, з них 100 офіцерів.

Крім результатів, за якими Закарпаття увійшло до трійки найгірших за показниками областей (гірші показники показали тільки Чернівецька і Сумська області)., під час зустрічі підняли питання відповідальності за ухилення від військового обов’язку, надання земельних ділянок учасникам бойових дій тощо.

Голова Закарпатської ОДА Василь Губаль зазначив, що передача землі військовослужбовцям розпочнеться тоді, коли ця земля перейде в комунальне користування. «Дуже символічно, що саме сьогодні проходить наша зустріч. Адже вчора Україна відзначила День конституції, а конституційний обов’язок кожного громадянина – захищати свою державу, - зазначив Степан Полторак. - Від того, як ми самі хотітимемо захищати свою державу, залежатиме і допомога ззовні.»

Прокоментував він і власне результати мобілізації на Закарпатті. «Перша і друга хвиля пройшла без проблем. Далі почались проблеми. П’ята завершилась на рівні 42-45 відсотків. Чомусь тільки силовими засобами ми можемо долучити людей до захисту своєї держави. А хочеться, щоб все було не так. Голови адміністрацій мають сприяти тому, щоб люди хотіли іти захищати свою державу».

Розкритикував він і забезпечення житлом закарпатців, котрі брали участь у бойових діях на Сході. «Ви працюєте так, що жодного метра житла не було побудовано і надано людям. Зараз прийшов той час, коли варто припинити всі торги за землю і будувати житло тим, хто захищає нашу країну. Є сім’ї, члени яких, захищали нашу країну, а житла вони не мають».

Безпосередньо у ході зустрічі Степан Полторак звільнив Богдана Дацка – керівника управління капітального будівництва Західного регіону. Останній не зміг назвати кількість сімей, рідні і близькі яких загинули під час виконання бойового завдання і скільки з них потребують житла, лише зазначив, що 380 людей перебуває у загальній черзі на житло. Це викликало обурення в міністра оборони. Степан Полторак висловив своє незадоволення роботою керівника вказаного відомства, і прийняв рішення зняти його із займаної посади. "Ви зараз можете бути вільні", – емоційно зазначив міністр.

«Хочу зазначити, що люди, які не розуміють важливості сьогоднішніх подій, точно не будуть працювати працювати ні в лавах збройних сил України, ні в інших органах місцевої влади», - підкреслив Степан Полторак. «З 2008 року на Закарпатті практично не проводилось будівництво та надання житла військовослужбовцям. Зараз ця ситуація тільки погіршується. Тому я і вирішив звільнити з посади людину, котра не володіє найменшою інформацією з цього питання», - пояснив своє рішення міністр. До слова, вже завтра буде призначено ного керівника на посаду начальника управління капітального будівництва Західного регіону.

На переконання Полторака, значна частка відповідальності лежить саме на органах виконавчої влади. «Я маю переконання в тому народ та виконавча влада спроможні забезпечити мобілізаційним ресурсом нашу армію. Що стосується будівництва житла та споруд, то тут також не має бути проблем. Якщо кожен буде робити те, що він має робити, то і питань у нас не буде».

Степан Полторак під час брифінгу в Ужгороді прокоментував ситуацію з невиплатою «бойової» тисячі гривень закарпатським військовим, котрі були учасниками боїв за Дебальцеве та проходили службу в інших гарячих точках. «Після здійснення ряду серйозних заходів було прийнято рішення преміювати особовий склад за участь у бойових діях, зокрема знищення техніки. Мова іде про тисячу гривень за кожен день активних бойових дій, зокрема коли іде наступ чи оборона. Тільки в цих випадках, після отримання наказу на виконання зазначених дій, військовим повинна нараховуватись ця сума», - зазначив міністр.

Він пообіцяв розібратись в тому, чому бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади досі не отримують зазначену допомогу.

Сьогодні ж Степан Полторак разом разом із представниками служб міноборони відвідав Мукачівський військовий шпиталь. Тут міністр нагородив орденом "За мужність" 6 військових, які відновлюють своє здоров'я після участі в боях у зоні АТО.

За матеріалами Голосу Карпат і PMG.ua

29 червня 2015р.

Теги: Степан Полторак, мобілізація

Коментарі

ужгородець 2015-06-30 / 06:09:05
Одні толком не напишуть, інші пишуть дурні коменти. Керівник капітального будівництва Західного регіону є підлеглим Полторака. Мається на увазі Західний військовий регіон, тому Полторак має законне право звільнити Дацка без всяких там міжнародних судів пане КОРЧІ.

маша 2015-06-30 / 00:13:29
невинного перепуженого пацана звільнив, а треба було підняти наших чиновників, депутатів на чолі з Чубірком та Губалем і спитати, чого вони не в АТО, де їх сини, зяті, брати, свати і т.д., а не дале долбати бідних селян і заробітчан, яким ця держава за останні 23 роки не дала ламаної копійки - не роботия, небезплатної освіти, не кажучи вже за бешкоштовну медицину. Боже, де правда на сім світі ?!

Korchi 2015-06-29 / 21:41:33
Я не занву, ко такий Дацко - котрого звільнив Напів-рак. А яке право та повноваження має ця особа, щоби звільняти цивільних держслужбовців? Може губернатора тоже має право звільнити?
Повна дурня!!!
Дацко - подавай в суд! У тому числі - в міжнародний.

солджер 2015-06-29 / 21:17:46
Та се є Стьопочкін! Я го знаву! =)

Доброволець 2015-06-29 / 19:34:25
Полторак би ,вижу, дуже воював, аж кожа на ним ходит.!

Ксюша 2015-06-29 / 19:30:29
А не знати , де жили до тепер участники АТО?

Аржевітін 2015-06-29 / 16:21:16
а сини різних керівників чому не в АТО ???

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини