Балога проаналізував нову Конституцію за висновками Венеціанської комісії, бо нардепи її ще не бачили

"В країні повним ходом йде конституційний процес. Якщо хтось цього не помітив, то в цьому немає нічого дивного. Адже документ, від якого залежить якою буде Україна, розробляється не публічно, з залученням вкрай обмеженого кола осіб", – інформує на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук народний депутат Віктор Балога.

Балога проаналізував нову Конституцію за висновками Венеціанської комісії, бо нардепи її ще не бачили

"Можливо когось це здивує, але народні депутати, яким голосувати за нову Конституцію, її ще не бачили. Особисто я, як і більшість громадян цієї держави, дізнаюся про напрацювання Конституційної комісії з засобів масової інформації. Зате проект змін до Основного закону вже має у своєму розпорядженні Венеціанська комісія і Президент. Але не громадяни України, яким жити за цим документом, і не депутати парламенту, яким цю Конституцію приймати", – пише політик.

"Але, навіть те, що про проект змін до Конституції дізнаюся з висновків Венеціанської комісії, відверто не тішить. А саме:

1. В ньому передбачене право на розпуск Президентом України місцевих рад усіх рівнів.

Норма, м’яко кажучи, сумнівна і з точки зору самої філософії поняття «демократія», і з огляду на принцип незалежності місцевого самоврядування.

Одні намагаються подати це як прогресивну європейську практику, хоча жоден глава держави в Європі таких повноважень не має. В Польщі, на яку нам постійно вказують, повноваження органів місцевого самоврядування можуть бути припинені рішенням Сейму за поданням Ради міністрів.

Інші кажуть, що це такий запобіжник від сепаратизму. Тепер уявімо собі ситуацію: якби у Турчинова були повноваження розпустити Верховну Раду АР Крим – це б налякало місцевих депутатів? Та їм у Сімферополі взагалі було по барабану, що там на материку. Але, я точно знаю, що дві роти спецназу – це набагато сильніший інструмент боротьби з сепаратизмом, ніж рядок у Конституції. І це стосується будь-якої держави світу.

Уявімо іншу ситуацію: якби у Януковича була можливість припиняти повноваження органів місцевого самоврядування – що було б з місцевими радами західних областей під час Майдану?

2. Проект змін до Конституції передбачає надання Президенту України права фактично на власний розсуд припиняти повноваження так званих префектів (тобто місцевих державних урядників), що для парламентсько-президентської республіки є нехарактерним.

За прикладом тієї ж Польщі, префект, він же воєвода, є представником виконавчої влади, який призначається і звільняється Радою міністрів. Тобто – урядом.

Іншими словами, підхід, який пропонується в змінах до Конституції України – перетягування повноважень. А це – майже гарантований конфлікт між Президентом і Кабінетом Міністрів.

Прикметно, що вищезазначені положення проекту розкритиковані у висновку Венеціанської комісії.

3. «Особливий статус» для «ДНР» і «ЛНР».

Скільки б Євросоюз не спростовував свої слова про те, що вимагав особливого статусу для терористів, скільки б наша влада не говорила, що Україна залишиться унітарною державою, проект змін до Конституції говорить про інше.

Венеціанська комісія говорить, що статус певних територій може визначатися окремим законом. А це може бути передумовою до розвалу унітарності. Іншими словами – це гібридна федералізація, замаскована складними юридичними формулюваннями, однак яка є неприйнятною для нас", – вважає політик.

"Через це, маю сумніви, що такий проект змін до Конституції отримає у сесійному залі 300 голосів. Якщо це навіть відбудеться, то не відомо якою ціною, але точно відомо, що наслідки для державотворення можуть бути катастрофічними.

Дивує і те, що презентація роботи Конституційної комісії проходить у п’ятницю в другій половині дня, коли частина людей подумки або вже вдома, або на відпочинку. Це – технологія не нова", – каже В.Балога.

26 червня 2015р.

Теги: Конституція, Балога

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини