Зейкани з закарпатського Імстичова

"...Зводячи очі з вершків тих гір у долину, спинимося на одній меншій горі, на котрій усамітнено стоїть старовинний монастир отців Василіан. Його жовті мури, тепер з красною пам'яткою бувшого крайового президента Розсипала, далеко блистять від ясного сонця. Сі мури є свідками минувшини моєї рідної околиці. По нижче монастиря, межи високими тополями, видно другу вежу церкви, а довкола неї стоять чепурні хати. Вище монастиря, по обох його боках, на більших і менших бережках видно густі сади, поміж якими білі хати далеко видніються і здається, ніби на колінах стоять і моляться за своїх рідних. Чудові гори з зеленими садами, хатами, жовтобарвним монастирем і високими тополями на низині села зливаються в прекрасну панораму села Імстичова. Се моє рідне село" (Петро СВІТЛИК, 1937 рік, журнал "Наш родний край").

Зейкани з закарпатського Імстичова

Чергова дискусія з одним товаришем щодо важливих історичних розвідок стала приводом для написання цієї етапі, а саме - версія про походження Івана Олексійовича Зейкана (ZEKANY) - дипломата і вченого при царі Петрі І. Твердження про його коріння з Виноградівщини, на мою думку, не має серйозного підґрунтя, адже рід Зейканів бере свій початок із 1400 року з села Імстичово (Misztice).

Сьогодні певна частина історичних архівів зберігається в Угорщині, адже Іршавський район входив частково до Берегівської та Марамороської жуп, а тому дуже цікавим є дослідження розвитку родини Зейканів на території сучасної Угорщини. Великим помічником у цій справі стали сучасні технології, зокрема, інтернет, завдяки якому в угорсько-мовному сегменті існує багато генеалогічних сайтів, на одному з яких і розміщено форум родини Зейканів. Я з приємністю довідався про те, що в сучасній Угорщині вона має дуже багатий родовід, який для всіх розпочався із села Імстичово в 14 столітті. Приємне враження справляє повага до історії роду Зейканів із боку сучасних нащадків, які проживають в Угорщині й налічують більше 200 осіб.

Історично доведеним є той факт, що родина Зейканів отримала титул "нямешів" за часів Угорського королівства. Історія цього титулу пов'язана з легендою про мужність воїна Зейкана, який визволив із ворожого полону угорського князя Гундяді. Події відбувалися в часи, коли наші краї були прикордонням для Угорського королівства за правління Федора Корятовича в Мукачівському замку. "Нямеш" означає "благородний", "благочестивий". До речі, на Іршавщині й нині зустрічається вислів: "нямешське" діло -значить, благородна справа. В історичних записках Легоцького зафіксовано, що цей титул отримали Михайло Зейкан та його дружина Олена в 1455 році. Підтвердженням надання "нямешського"

титулу став герб із зображенням воїна у верхній частині з шаблею, дерева, яке оповила змія, і домінування трьох кольорів - червоного, синього та білого. Дуже важливим елементом тут є меч, який пізніше (в 1844 році) з'являється на печатці села Імстичево, але його тримає Лев - геральдичний символ благородства.

Наступним відомим представником родини Зейканів є Іоаникій Зейкан - засновник Імсти-чівського монастиря (1667 p.). Сьогодні істориками трактується належність Іоаникія Зейкана до православної гілки християнства. Аналізуючи ситуацію на Підкарпатській Русі в 15-16 ст., можна сказати, що становище місцевого духовенства було важким - воно відбувало панщину разом із простим людом та змушене було платити данину з церкви землевласникам, піддавалося утискам із боку римо-католиків. На цьому ґрунті виник конфлікт із Софією Баторі, після якого Іоаникія Зейкана було заслано з Мукачева до Імстичова. В наступні роки місцеве духовенство домоглось певних привілеїв та права служити в церквах за східним обрядом із визнанням верховенства П:пи Римського - це час підписання унії в м. Ужгород Разом із тим, уже протягом 17-18 століття з Імстичова вийшло багато греко-католицьких священиків, які розселилися по територіях сучасної Румунії та Угорщини. В цьому контексті є логічною послідовність отримання хорошої освіти вихідців з Імстичова, серед яких провідне місце займає Іван Олексійович Зейкан.

Історично припускають, що Іван Олексійович Зейкан був нащадком родини Іоаникія Зейкана в другому коліні - ймовірно, племінником. У наукових колах триває дискусія щодо його походження - одні припускають, що він родом із с. Карачин, що на Виноградівщині. Але заслуговує на увагу і той факт, що з 16 століття на території села Білки був угорський королівський маєток із власною печаткою, який вважався головною адміністративною одиницею та виконував нотаріальні обов'язки - серед людей мав назву "Корачонь". У будь-якому разі для поїздки на навчання І.О.Зей-кан повинен був мати офіційні документи про

походження, які, ймовірно, і були видані Білківсь-ким королівським маєтком. Вищу освіту здобував у Відні, Празі та Регенсбурзі, де вивчав слов'янські мови, латинь, філософію. Перебуваючи в австрійській столиці, він звернувся в російське посольство з проханням взяти його на службу як перекладача. Документи засвідчили це так: "17 июля 1697 г. бил челом Великому Государю, а великим и полномочным послам подал челобитную студент Иван Зейкан, что ему быть при них великих и полномочных послах латинского языка в переводчиках..." У1698 році Зейкану було доручено переписати "набело по латыни" проект Карловиць-кого договору. Він добре володів угорською, німецькою і вивчав французьку.

При дворі Петра І Зейкан знаходився з 1698-го по 1727 рік як перекладач. Він працював поруч із видатними дипломатами Росії, які високо цінували його не лише як перекладача, але і як вченого, людину з широкою гуманітарною освітою. У1703-1721 pp. І. Зейкан суповоджував двоюрідних братів Петра І - Олександра та Івана Нариш-кіних - у наукових поїздках по Західній Європі - в Англію, Францію, Голландію, Італію та Іспайію. Разом із тим він і сам поповнював знання, доско-ало вивчив французьку мову. Як талановитого вченого-педагога, І. Зейкана запросили вихователем семирічного онука Петра І - Петра II.

Переходячи до сучасної історії, можна зазначити, що особливістю сучасного села Імстичово є те, що кожен 5 житель має прізвище Зейкан. Рід Зейканів нині можна зустріти в Києві й Будапешті, в Нью-Йорку та Москві. В їхньому колі - духовні особи та вчителі, творчі особистості й журналісти. Всього село нараховує 2900 жителів.

У 2004 році започатковано святкування Дня села на храмове свято Різдва Пресвятої Богородиці та вперше відзначалося 160-річчя сільської печатки. Сьогодні в бібліотеці с Імстичово зібрано багатий матеріал про історію села та відомих людей, базою якого є минуле місцевих родин.

Денис ДОБРА
15 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини