На «Малцовській п’ятнадцятці» в Бардієві українців обігнали тільки «бізнесові» угорські кенійці (ФОТО)

14 червня неподалік від словацького Бардієва пройшли міжнародні легкоатлетичні змагання «Малцовська п’ятнадцятка» (Malcovská 15), в яких взяла участь велика група українських спортсменів.

На «Малцовській п’ятнадцятці» в Бардієві українців обігнали тільки «бізнесові» угорські кенійці (ФОТО)

Наші почувалися тут як вдома – говірка місцевих мешканців мало чим відрізняється від закарпатської та й греко-католицькі храми тут є у кожному селі. 

П’ятнадцятикілометрова траса пробігу пролягала асфальтівкою, що йшла долиною Топлі від села Малців через Луків до Лівова та назад. Українці показали високі результати – четверо з них увійшли до чільної вісімки. Та жодної медалі у головній категорії наші не отримали – всі нагороди дісталися кенійцям з «легендарної» угорської команди «Benedek team» (чому «легендарної»? Про це згодом). 

З результатом 45.53 переміг Хілларі Кіптум Кімайо, другим фінішував Кібет Абель Роп (46.19), третім – Мозес Мосай Комон (46.38). Хмельничанин Олександр Матвійчук  – неодноразовий чемпіон України та переможець кількох міжнародних марафонів – фінішував четвертим (47.27), донеччанин Павло Верецький – п’ятим, івано-франківець Володимир Юрчук – сьомим (після кенійця Сіласа Ту), з восьмим результатом фінішував екс-чемпіон України з напівмарафону киянин Ігор Русс. У лідера словацької збірної Тібора Шахайди десятий результат. 

Кращим з закарпатців і цього разу став мукачівець Сергій Расчупкін, який в основній категорії зайняв 12 місце, зразу за ним фінішував Едуард Гапак з Ужгорода, 19-м ще один ужгородець – Анатолій Малий (3- результат в категорії «молодих» ветеранів). 57-річний Дмитро Іваниш з обласного центру зайняв 6 місце у своїй віковій групі.

Щодо «Benedek team»: представники цієї угорської команди в останні роки є постійними переможцями всіх змагань на території Польщі, Словаччини, Словенії, Австрії, Чехії, Угорщини та Хорватії, де є більш-менш значний призовий фонд. І відсутній антидопінговий контроль. Чому угорської? Бо менеджер є громадянином Угорщини, а спортсменами-найманцями виступають кенійці. Своїх атлетів менеджер набирає у тренувальних таборах в Кенії – бідній країні, відомій насамперед завдяки перемогам своїх бігунів. Контракт підписується на рік.  

Найповніше це питання розкрив поляк Павел Висоцький у статті «Бенедек тім – біговий бізнес» (Benedek team – biegowy biznes - http://www.lubelskibiegacz.pl/benedek-team-biegowy-biznes.html ). 

То в чому ж проблема? 

Автор проаналізував результати останніх років і виявив масштаб явища: для спортсменів цієї команди немає жодних перешкод, щоби перемагати там, де є гроші. Перемігши на змаганнях спортсмени за добу можуть подолати автомобілями до 800 кілометрів і на ранок стартувати на іншому кінці Європи, щоби знову перемогти.    

Цікавий факт:  Напівмарафон за 63 хвилин (це вище майстерського нормативу), день за днем? Жодних проблем! Відпочинок на задньому сидінні в тісному автомобілі краще за будь-яке тренування, чи не так? 

Висоцький проаналізував всі виступи членів цієї команди. Ось що він пише про 23-річного Хілларі Кіптум Кімайо: «Це – безсумнівно сильний спортсмен. Цікаво, як би швидко він біг, якби міг нормально тренуватися? Зараз він є просто машиною, що заробляє гроші. Хотілось би знати, який відсоток залишає йому менеджер? Безперечно, ця весна є найкращим періодом у його біговій кар'єри. Наступного року, ймовірно, він буде обробляти городи у Кенії. Хоча, за сприятливих обставин, зможе й надалі бігати в Європі. Але результати його за рік, безперечно, будуть слабшими, ніж  досягнуті дотепер.  Звичайно, в нього є потенціал, щоб бігати за десятки тисяч євро. Але, чесно кажучи, я сумніваюся, що він буде у стані щось заробити. 

Як правило, там, де починається бізнес, закінчується спорт. 

Бенедек більше, ніж спортивна команда 

Автор не наводить суму преміальних, бо вважає що згадка про гроші може відволікти від найважливішої проблеми. І, для декого, стати виправданням  описаних надлюдських командних подвигів. «– Я розумію, що африканці повні рішучості боротися аж до смерті, бо бідність в Кенії є жахливою. Я згоден з тим, що кенійці – великі бігуні. Але є деякі застереження. Постійні переїзди. Безліч стартів. Часто – день за днем. Це найкоротший шлях до травм, до зниження форми. Але не для бігунів цієї команди. Вони змінюють час і простір, всі наші уявлення про спорт в цілому. Отже, що ж вони роблять? Кожен, хто мислить, може зрозуміти, що йдеться про незаконні засоби. Втім, допоки когось не спіймають на допінгу, це залишається у сфері гіпотез. У всякому разі – члени Benedek team задарма не бігають!»  

Автор закликає всіх спортсменів приєднатися до акції солідарності (PKO Półmaratonie Solidarności), з метою недопущення неспортивних проявів на змаганнях.

Олександр Цепурдей. Фотографії Ярослава Шівеця

16 червня 2015р.

Теги: Malcovská 15, Бардіїв

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини