Ужгород опинився в сімці найбільш корумпованих обласних центрів України – дослідження

Міжнародний Республіканський Інститут (IRI) представив результати масштабного опитування мешканців обласних центрів України, зокрема про проблему корупції в їхніх регіонах. Причому людей окремо запитували про їхнє ставлення до проблеми корупції і до проблеми кумівства, яка, як прийнято вважати, «на місцях» проявляється навіть гостріше, ніж у партійних списках до Верховної Ради. А ще просили оцінити роботу місцевої влади щодо боротьби з корупцією, повідомляє онлайн-видання "Точно".

Ужгород опинився в сімці найбільш корумпованих обласних центрів України – дослідження

Опитування показало, що проблема корупції тією чи іншою мірою турбує більше 80% жителів облцентрів. Якщо ж говорити про міста, лідером за гостротою проблеми виявилося Запоріжжя. 89% опитаних жителів цього облцентру вважають, що корупція в місті - дуже серйозна проблема. Київ з Миколаєвом поділили зовсім не почесне друге місце (78%). А на третє з мінімальним відставанням вийшли Полтава та Дніпропетровськ (75%).

Найменш гостро проблема корупції стоїть, схоже, у Чернівцях - 32% жителів вважають її серйозною. Хоча, може, жителі цього міста просто легше інших ставляться до цього явища?

Ужгород у цьому переліку опинився на 7-му місці - серйозною цю проблему вважають 74% мешканців обласного центру Закарпаття.

Кумівство в українських містах, судячи з соцопитування, процвітає не менш пишно, ніж корупція. Однак у цьому рейтингу лідери помінялися. Найбільш "кумівське" місто у нас, виявляється, Полтава. Київ з Дніпропетровськом - на другому місці, а на третє видерлася Одеса.

Найменш гостро проблема кумівства стоїть в "найбільш некорупційних" Чернівцях - 36%. А найменше помічають цю проблему мешканці Рівного - тільки дві третини жителів назвали її серйозною або просто проблемою (розгадка такого результату нижче).

Тим часом, проблемою кумівство вважають лише 37% ужгородців, а тому в цьому плані обласний центр Закарпаття слідує зразу за Чернівцями.

А як же місцева влада бореться з корупцією? Трохи більше, ніж ніяк. В "лідируючому по корупції" Запоріжжі 83% жителів не бачать ніякої антикорупційної активності влади. А в "найбільш вільних від корупції" Чернівцях найбільший серед усіх регіонів відсоток жителів - 35% - вважають, що влада таки бореться з корупцією.

Натомість для Ужгорода ця проблема стоїть гостро, а тому 70% містян за рівнем недовіри до антикорупційних зусиль місцевої влади вивели своє місто на третє, відразу після Запоріжжя та Житомира, місце.

Найдивовижніше, але дуже далеко не всі українці розуміють, що таке корупція в принципі. Організатори питання задали просте питання зі, здавалося б, очевидною відповіддю: "Як ви вважаєте, чи є актом корупції ласку, подарунок або дача хабара місцевому чиновнику за отримання документа або послуги?". Але величезна частина нашого населення не змогла чітко відповісти на це питання. Наприклад, у Рівному тих, хто не вдповів, цілих дві третини (звідси і толерантне ставлення до кумівства). Також не до кінця розуміють це явище в Харкові, Херсоні та Одесі. Ось вже де "Схід і Захід разом"...

При цьому, як виявилося, 68% ужгородців чудово орієнтуються в тому, що таке корупція.

А ще в анкеті присутнє запитання "Як часто за останні два роки ви давали хабар, надавали послуги або дарували подарунки місцевим чиновникам?" Соціологи обрали відповідь "Жодного разу" і наклали результат на попередній графік (розуміння корупції). Виявилося, що в тих же Рівному та Харкові - вражаючий розрив. Тобто, можна припустити, що жителі цих регіонів цілком собі спокійно є учасниками корупційних актів, не вважаючи це чимось неправильним, і при цьому не втомлюються гнівно засуджувати корупцію у владі.

Що стосується ужгородців, то лише 24% опитаних змогли заявити, що вони ніколи не давали хабарів.

Опитування проводилося 2-20 березня 2015 на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту фірмою Рейтинг Груп Україна за участю Baltic Surveys / The Gallup Organization. Похибка по кожному місту становить не більше 3,5%

30 травня 2015р.

Теги: хабар, кумівство

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини