Депутати Закарпатської облради лобіюватимуть у Києві відкриття нового українсько-румунського пункту пропуску

З метою розширення і збільшення ефективності прямих українсько-румунських торгово-економічних, культурно-гуманітарних і туристичних зв’язків обласна рада вносить на пленарне засідання 23 сесії проект рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо відкриття нового пункту пропуску для міжнародного сполучення Біла Церква (Україна) – Сігету Мармацієй (Румунія).

Депутати Закарпатської облради лобіюватимуть у Києві відкриття нового українсько-румунського пункту пропуску

У ньому зазначається, що «протяжність Державного кордону України з Румунією становить 203,9 кілометра. На українсько-румунській ділянці державного кордону в області діє один міжнародний пункт пропуску «Дякове – Халмеу», що пристосований для пропуску пасажирського та великовагового вантажного автомобільного транспорту (у цілому на території України діють лише два пункти пропуску на українсько-румунському кордоні, які забезпечують вантажно-пасажирське автомобільне сполучення, один з яких – «Дяково») і один пункт пропуску «Солотвино – Сігету Мармацієй» для автомобільного (вантажопідйомністю до 3,5 тонни), пішохідного, пасажирського сполучення.

Ще 30 липня 1997 року на території Румунії відбулась зустріч делегацій ради повіту Марамуреш і Закарпатської облдержадміністрації та підписано Протокол про необхідність будівництва автодорожнього мостового переходу «Біла Церква (Україна) – Сігету Мармацієй (Румунія)», що дозволить значно зменшити навантаження на основний діючий пункт пропуску «Дякове – Халмеу» і дасть можливість об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону Польщі, Словаччини, України та Румунії, які з кожним роком стають все більш популярними.

Враховуючи важливість поглиблення транскордонного співробітництва, подальшого розширення і збільшення ефективності прямих українсько-румунських торгово-економічних, культурно-гуманітарних та туристичних зв’язків, відкриття нового пункту пропуску є перспективним.

У кінці минулого року до Міністерства закордонних справ України дипломатичними каналами було надіслано від румунської сторони проект Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом Румунії і Кабінетом Міністрів України про відкриття нового пункту пропуску для міжнародного сполучення через українсько-румунський державний кордон між населеними пунктами Біла Церква (Україна) і Сігету Мармацієй (Румунія).

За дорученням Кабінету Міністрів України проект опрацьовано Мінінфраструктури України спільно з Міністерством закордонних справ України, Державною фіскальною службою України, Адміністрацією Держприкордонслужби та Закарпатською облдержадміністрацією. Всіма співвиконавцями підтримано укладання зазначеної Угоди, про що Мінінфраструктури України інформувало Кабінет Міністрів України листом від 21.01.2015 № 623/12/10-15.

Повідомляємо, – зазначається далі у документі, – що 19 травня 2015 року в с. Біла Церква Рахівського району робоча група у складі представників Закарпатської обласної ради, керівників відповідних структурних підрозділів Закарпатської облдержадміністрації, організацій та установ області взяла участь у зустрічі із представниками румунської сторони для обговорення питання будівництва мосту через річку Тиса між населеними пунктами Сігету Мармацієй повіту Марамуреш (Румунія) і Біла Церква Закарпатської області (Україна).

Від румунської сторони у зустрічі брали участь Антон Рогіан – префект повіту Марамуреш та Маріанна Капра – технічний директор Національної компанії національних шляхів та автомобільних доріг Румунії.

У ході робочої зустрічі румунські представники повідомили, що Національна компанія національних шляхів та автомобільних доріг Румунії поновила роботу з розроблення техніко-економічного обґрунтування будівництва мосту через річку Тиса між населеними пунктами Сігету Мармацієй повіту Марамуреш і Біла Церква Закарпатської області. Фірма, з якою Компанія підписала контракт на проведення цих робіт, розпочала виконання контрактних зобов’язань із 5 травня 2015 року і протягом чотирьох місяців повинна їх завершити.

Згідно з попередніми пропозиціями румунської сторони передбачається з’єднати національну автомобільну дорогу загального користування державного значення Н-09 Мукачево – Рахів – Богородчани – Івано-Франківськ – Рогатин – Бібрка – Львів орієнтовно на кілометрі 127+600, за межами забудови населеного пункту Біла Церква з автомобільною дорогою DN18 Бая-Маре – Сігету Мармацієй – Борша – Якобені на румунській стороні між населеними пунктами Сігету Мармацієй та Кречунешти. Через річку Тиса передбачається будівництво залізобетонного автомобільного мосту довжиною 240 м. п. під параметри І категорії автомобільної дороги.

Підхід до мосту на території Румунії, що з’єднується з дорогою DN18, матиме довжину близько 0,8 км та буде збудовано в параметрах І категорії. Довжина підходу до мосту на українській території, що з’єднується з державною дорогою Н-09, становитиме близько 1,5 км.

Виходячи з умов щільності забудови вздовж українсько-румунського кордону в межах Закарпатської області, умов гідрогеології, рельєфу та обсягів будівельних робіт, цей варіант розміщення майбутнього автомобільного мосту та пункту пропуску є найбільш оптимальним.

Румунську сторону також повідомлено про наявність рішення Уряду Румунії щодо фінансування будівництва всього мосту через річку Тиса довжиною 240 м. п. (до українського берега). Будівництво планується розпочати у 2016 році та завершити у 2018 році.

Враховуючи зазначене вище, вважають необхідними заходи щодо підписання Угоди між Урядом Румунії і Кабінетом Міністрів України про відкриття нового пункту пропуску для міжнародного сполучення Біла Церква (Україна) – Сігету Мармацієй (Румунія) та доручити відповідним міністерствам і відомствам розробити техніко-економічне обґрунтування для прийняття остаточного рішення про реалізацію цього проекту.

Прес-служба Закарпатської облради

27 травня 2015р.

Теги: пункту пропуску, лоббі, депутати

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини