У понеділок у Львові розглянуть апеляцію міської влади Ужгорода на рішення про зупинення збільшення тарифів на перевезення (ДОКУМЕНТИ)

Тим часом за неналежну організацію перевезень в ужгородських „маршрутках” деяким міським чиновникам, відповідно до рішення суду, «світить» кримінал, вважають правозахисники

У понеділок у Львові розглянуть апеляцію міської влади Ужгорода на рішення про зупинення збільшення тарифів на перевезення (ДОКУМЕНТИ)

ТОВ „Юридична фірма – МС” звернулося з відповідною заявою до прокуратури міста Ужгорода про наявність в діях посадових осіб Ужгородської міської ради ознак порушення статті 367 КК України за службову недбалість, статті 206 КК України за протидію законній господарській діяльності, статті 364 КК України за зловживання владою та службовим становищем, статті 365 КК України за перевищення влади та службових повноважень.

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Йдеться про те, що виконавчий комітет Ужгородської міської ради уклав з перевізниками договори про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування в обласному центрі Закарпаття з істотними порушеннями. Серед яких:

1) не передбачено видачі квитка за проїзд пасажирів;

2) відсутність пункту про відповідальність перевізника за безпеку пасажирів, що свідчить про звільнення або обмеження юридичної відповідальності перевізника у разі смерті або ушкодження здоров'я споживача, спричинених його діями чи бездіяльністю;

3) відсутність обов’язку перевізника надати оплачену послугу в повному обсязі, що свідчить про надання перевізнику права припинити надання послуги споживачу до закінчення маршруту.

Ці обов’язкові пункти в договорі є актуальними для більшості ужгородців, які практично щодня зіштовхуються в місцевих „маршрутках” не тільки з жахливою якістю перевезень, порушенням графіку руху, а й досить часто з небезпечними для свого здоров’я умовами руху в переповнених транспортних засобах. Відсутність квитків для мешканців Ужгорода – це не тільки загальновідомий звичний факт, а й грубе порушення чинного законодавства, оскільки це не дозволяє встановити реальну фактичну кількість пасажиропотоку та позбавляє пасажирів страховки, яка  включається у вартість квитка, а відтак гарантій на відшкодування у разі аварії чи іншої отриманої шкоди при перевезенні. Це свідчить передусім про порушення вимог Закону України «Про захист прав споживачів». Слід звернути увагу і на те, що жоден із автобусів в Ужгороді навіть не облаштований компостерами проїзних квитків. В сукупності все це свідчить про фактично свідоме самоусунення виконкому від виконання своїх прямих службових обов’язків по організації пасажирських перевезень та контролю за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту, що порушує передусім вимоги ч.9 ст. 6 та п.6 ч.1 ст. 7 Закону України «Про автомобільний транспорт».

Відтак, укладення виконкомом таких договорів на пасажирські перевезення за відсутності прописаних вищенаведених фундаментальних істотних умов, тобто гарантій прав пасажирів, містить очевидні ознаки службової недбалості (ст. 367 КК України), вважають правозахисники.

В той же час, такі дії посадових осіб виконавчого комітету Ужгородської міськради також містять ознаки і більш важкого злочину, такого як, наприклад, зловживання владою або службовим становищем шляхом створення умов для уникнення в подальшому відповідальності за наслідки неналежно організованих перевезень. Такі дії могли бути вчинені і з метою отримання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб через свідомого створення для перевізників умов у яких ті можуть ввести необліковану „чорну” касу та отримувати неоподаткований дохід. Що, як наслідок, завдає істотної шкоди місцевому бюджету, тобто територіальній громаді Ужгорода. Не меншої шкоди зазнає і державний бюджет, оскільки саме з нього компенсуються витрати за пільгові перевезення перевізникам на підставі їх же показників, які є явно завищеними, а за умови відсутності квитків є практично «фіктивними» та використовуються в  розрахунках як маніпуляція для збільшення тарифу на перевезення населенню.

Слід зазначити, що відповідальність за такі дії визначена статей 364 Кримінально кодексу України, а саме: карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та зі спеціальною конфіскацією.

В.Грегор звертає увагу громадськості і на той факт, що прокуратура Ужгорода, яка повинна забезпечувати дотримання законності, всупереч чинному законодавству, не внесла відповідних відомостей за поданою 30 березня 2015 року ТОВ „Юридична фірма – МС” завою до Єдиного реєстру досудових розслідувань, ні протягом 48 годин, ні протягом місяця. Однак, 30 квітня 2015 р. Ужгородський міськрайонний суд поставив крапку в цій недопустимій бездіяльності посадових осіб прокуратури міста, зобов’язавши внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Навряд чи така ситуація із явним затягуванням прокуратурою Ужгорода розгляду в належному порядку цієї суспільно важливої справу, що стосується законних прав та інтересів десятків тисяч ужгородців, склалася в Ужгородській міськраді випадково, якщо пам’ятати про „маршрутне лобі” у вищому представницькому органі влади обласного центру.

«Це також підтверджується і апеляційною скаргою, отриманою мною вчора, поданою виконком міської ради на ухвалу Ужгородського міськрайонного суду з проханням скасувати заходи забезпечення позову. Тобто, міська влада не бажає дослухатися до своєї ж громади, яка чітко висловила свою позицію на громадських слуханнях 31 березня 2015 р. щодо неприпустимості збільшення тарифу необґрунтовано та за таких жахливих умов перевезень», - каже В.Грегор. І висловлює сподівання, що львівський суд підтримає ужгородців в тому, що, не довівши обґрунтованість діючого тарифу та покращивши при цьому якість перевезень, говорити про можливість його збільшення не можливо. Особливо в такий скрутний для країни час.

Апеляційний розгляд даної скарги відбудеться завтра, 25 травня 2015 р., о 14:00, в Львівському апеляційному адміністративному суді (м.Львів, вул. Саксаганського, 13) під головуванням суді Ігора Запотічного.

 

24 травня 2015р.

Теги: перевезення, маршрутки, Віталій Грегор

Коментарі

Правдолюб 2015-05-24 / 22:50:14
Тримайся, Віталій! З такими, як ти - в України ще є майбутнє!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини