Угорський держсекретар: Питання угорців Закарпаття не є тривожним фактором для угорсько-українських відносин

Державний секретар з питань економічної дипломатії Левенте Мадяр вважається "новою зіркою" угорської політики. Очоливши один із ключових напрямків угорської дипломатії, він, як часто зазначають аналітики, вже скоро може піти на підвищення. Наприклад – стати новим головою МЗС. Саме тому його бачення перспектив українсько-угорських відносин може бути цікавим читачам ЄвроПравди. На жаль, ми мали змогу поставити лише кілька запитань, а тому зосередилися на ключових проблемах.

Угорський держсекретар: Питання угорців Закарпаття не є тривожним фактором для угорсько-українських відносин

– Як ви оцінюєте нинішній рівень українсько-угорських відносин?

– Україна є найбільшим сусідом Угорщини, традиційно ми маємо дуже тісні економічні й політичні зв’язки. Україна була першою країною, з якою Угорщина в період після трансформації у 1989 році підписала двосторонню угоду про співпрацю, яка регулювала основні сфери двосторонніх відносин. Україна певною мірою є найбільш значущою для нас країною, якщо говорити про розмір, вона є значною економічною потугою. Угорщина завжди намагалася поглибити той прекрасний рівень співпраці, який ми встановили 25 років тому.

Звісно, це загальний контекст. Якщо говорити про конкретну ситуацію, в якій опинилась Україна в останні 1,5 роки, то Угорщина в руслі традиційних зв’язків, які ми мали з Україною, від початку мала показати, що вона підтримує вашу країну і має величезний інтерес у тому, щоб Україна лишалася суверенною, незалежною, сильною і самодостатньою державою, якій ми надаємо всіляку підтримку і допомагаємо, чим можемо.

– Серед проблем у наших відносинах можна назвати складні переговори щодо реверсу газу. А минулого року цей реверс було припинено саме після візиту до Будапешта голови "Газпрому".

– Я б не характеризував цю ситуацію як проблемну.

Ми імпортуємо близько 85% газу через Україну з Росії. Тому Україну можна назвати щонайменше стратегічним партнером, ми зв’язані з нею транзитними маршрутами.

Протягом останніх місяців через виклики, з якими зіткнулась Україна у геополітичному і енергетичному сенсі, значущим є те, що ми забезпечили реверсний потік газу, а це означає, що Угорщина забезпечує Україну значними обсягами імпорту палива. Ми вжили необхідних заходів, ми забезпечуємо Україну поставками газу, наскільки дозволяють нам інтереси нашої власної національної безпеки.

Були тижні, протягом яких ситуація не дозволяла нам забезпечувати безперебійний потік газу з Угорщини до України.

Але зараз ми ці поставки здійснюємо, як і інші наші партнери з Вишеградської групи. І ми забезпечуватимемо ці поставки, якщо це не загрожуватиме нашій національній безпеці.

– Яким є ставлення в Угорщині до санкцій щодо РФ? Чи підтримуєте ви їхнє продовження і як ставитесь до можливого посилення?

– У цьому відношенні Угорщина підтримує рішення Європейського союзу. І саме тому я не бачу жодних причин, щоб ця позиція змінилася в майбутньому. Я впевнений, що ця позиція Угорщини буде незмінною.

Ми виходимо з того, що єдність в Європейському союзі важливіша за економічні інтереси окремих країн. Це принциповий момент для угорського уряду, навіть якщо йдеться про санкції проти РФ. І знову ж таки – я не бачу причин, щоб цей принцип змінився в майбутньому.

Не хотілося б спекулювати на тому що буде, якщо… Угорщина діятиме і прийматиме рішення відповідно до власних інтересів в поєднанні зі спільною позицією ЄС.

– Питання щодо Закарпаття. Раніше Угорщина, принаймні окремі угорські політичні сили, лобіювала надання регіону статусу, що передбачає більшу автономію. Наскільки це питання актуальне з огляду на політику нинішнього уряду?

– Наш обов’язок – підтримувати національні меншини за кордоном всіма можливими шляхами, звісно ж, в рамках міжнародних договорів. Звичайно, до тих меж, поки не йдеться про ризик для добрих стосунків з сусідньою країною. Саме тому ми налаштовані на знаходження взаємовигідного консенсусу.

Звісно, це делікатне питання, але варто розуміти, що угорська меншина  – це майже 200 тис. осіб, які завжди жили в цьому регіоні. І це є одним з ключових питань нашої зовнішньої політики!

Але я певен, останні 25 років добрих стосунків з Україною показали, що питання угорців Закарпаття не є тривожним фактором для наших відносин.

Ми потребуємо відповідних регуляцій та угод, і угорський уряд формулює свою позицію щодо питань нацменшин в інтересах цих меншин.

– Але як щодо заяв на підтримку автономії для закарпатських угорців?

– Ми не вирішуємо в Будапешті, що буде добре для угорців Закарпаття. Вони ніколи не заперечували суверенне право України організовувати своє життя, вони є лояльними громадянами України.

Окремі представники угорської діаспори можуть акцентувати увагу на цих питаннях, ставлячи їх таким чином, що вони можуть бути розцінені як загроза для суверенітету України. Однак в цілому це мирна і лояльна меншина, і ми перебуваємо з нею в постійному спілкуванні.

Так само ми перебуваємо у постійному контакті з українською стороною, з метою покращити умови життя угорців у цей складний для України час.

Але я хотів би підкреслити факт, що ми не маємо наміру обмежуватися Закарпаттям у наших відносинах з Україною. Наш головний партнер у цих стосунках – Київ, цей діалог добре працює в останні десятиліття, і я впевнений, що так буде і надалі. Звісно, є речі, і стосовно меншин в тому числі, які потребують вирішення, але все це має робитися в рамках нашого діалогу.

Юрій Панченко, Європейська правда

20 травня 2015р.

Теги: Угорщина, угорці, Левенте Мадяр

Коментарі

Це я 2015-05-23 / 18:13:40
Мій попередній комент для "левка"

Це я 2015-05-23 / 18:10:31

!Ст. 4 Конституції України проголошує: «В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом». П. 1 ст. 2 Закону України «Про громадянство України» деталізує принцип єдиного громадянства, закріплений у Конституції:
- окремі адміністративно-територіальні одиниці (Автономна Республіка Крим та області) не можуть мати свого громадянства;
- якщо громадянин України набув громадянство іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України;
- якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Як бачимо із наведених вище положень, Україна не визнає наслідків подвійного громадянства, проте не забороняє подвійне громадянство як таке. Зокрема, обов’язок відмовлятися від другого громадянства для громадян України не передбачений. У зв’язку з цим неможливо не згадати ч. 1 ст. 19 Конституції України, яка проголошує: «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством»."
http://ukrinur.kiev.ua/publications/publications_14.html

Міша Єврей 2015-05-23 / 15:11:05
Спитай у бені коломойського чого губернатор має 3 паспорти!

левко 2015-05-23 / 04:56:36
Конституція України декларує єдине громадянство, а Угорщина видає паспорти угорцям, що мешкають в України. Чому Угорщина демонструє неповагу до України в цьому питанні?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини