У Берегові відзначили 200-річчя від дня народження відомого закарпатського натураліста-аматора Людвіга Вагнера (ФОТО)

14-16 травня 2015 року в місті Берегово, на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ успішно пройшла міжнародна наукова конференція «Внесок натуралістів-аматорів у вивчення біологічного різноманіття», присвячена 200-річчю від дня народження Людвіга Вагнера.

У Берегові відзначили 200-річчя від дня народження відомого закарпатського натураліста-аматора Людвіга Вагнера (ФОТО)

Співорганізаторами конференції разом із Закарпатським угорським інститутом виступили інститут ботаніки ім. М. Холодного НАН України, Ужгородський національний університет, Закарпатський краєзнавчий музей та Угорський природничий музей із Будапешта.

Понад сто науковців провідних наукових центрів із Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпропетровська, Ужгорода та інших міст України, а також Угорщини, Німеччини, Польщі, Словаччини та Нідерландів представили ґрунтовні та надзвичайно цікаві матеріали про аматорство як важливий феномен у науці загалом і зокрема  про роль аматорів у дослідженні флори та рослинності у Європі.

Історія науки, зокрема природничих дисциплін, знає  багато імен аматорів, тобто дослідників, які не за своїми основним спеціальностями зробили унікальний вклад у дослідження рослинного і тваринного світу, створення дендрологічних та ботанічних садів тощо. Так, наприклад, Микола Кащенко, лікар за професією, один із перших дванадцяти академіків Академії наук України, нарівні з Іваном Мічуріним, стояв біля витоків промислового садівництва у Сибіру, є одним із найвідоміших вчених з інтродукції, акліматизації та селекції плодових культур. Польський випускник правничого відділення Ягелонського університету, доктор права, мандрівник по Південній Америці, зібрав оригінальний флористичний, фауністичний та культурологічний матеріал, склав геологічну мапу Патагонії, вніс вагомий внесок у вивчення флори Карпат, написав чотири томи з критичного аналізу рослинності Галіції та описав багато нових видів рослин для науки загалом. Відомий закарпатський самородок Антоній Маргітай, вчитель математики і фізики  Мукачівської гімназії, написав в 1923 році наукову монографію «Взносы къ флоръ Подкарпатской Руси», а викладач грецької та латинської мов Ужгородської королівської гімназії Іштван Лаудон створив в Ужгороді відомий екзотичний дендропарк тощо.

До таких знаменитих особистостей,  наголосили, відкриваючи міжнародну наукову конференцію, Президент Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Ілдіко Орос та ректор цього інституту, доктор біологічних наук, іноземний член Угорської Академії наук, професор Йосип Сікура, безумовно належить ім’я службовця, контролера та касира Рахівського Королівського лісового управління,   першодослідника флори Мараморощини Людвіга Вагнера. Він став аматором-першодослідником природи Карпат, результати роботи якого стали широко відомими в середині дев’ятнадцятого століття в наукових колах Європи.

Народився Людвіг Вагнер 10 лютого 1815 року у селі Богдан (Tiszabogdany) комітату Мараморош (нині Рахівський район Закарпатської області). Закінчив Мараморош-Сігетську та Кошицьку гімназії. Працюючи спочатку у Сігеті комісаром з перевезення солі у Королівському управлінні шахт та тваринництва, а потім – у Хустському та Рахівському королівських лісових управліннях, захопився колекціонуванням та створенням гербарію рослин. З 1837 до 1886 років створив персональну гербарну колекцію, яка сягала 40 тисяч зразків, і яка сьогодні зберігається в Угорському Природничому музеї. Близько  однієї тисячі його гербарних зразків зберігаються у гербаріях Ужгородського національного університету та Закарпатського краєзнавчого музею. 

Людвіг Вагнер одним із перших серед угорських ботаніків у 1846 році вступив до Віденського ботанічного товариства, а в 1876 році опублікував ґрунтовну наукову працю про рослинний світ комітату Мараморош, у якій описано близько тисячі видів рослин. Для кожного виду приведено місцезростання, його екологічну характеристику та час цвітіння. А у Світовій ботанічній номенклатурі двом таксонам рослин присвоєно видову назву Вагнера.

Про все це, а також про наукове значення досліджень Людвіга Вагнера та інших аматорів-натуралістів, про сучасні наукові розробки у галузі природничих наук ішлося у доповідях Єви Андрик (Закарпатський угорський інститут ім.Ференца Ракоці ІІ), Кароля Корачоні (Німеччина) Даніелла Піфко (Угорський природознавчий музей, Будапешт), Мирослава Шевери та Ірини Дудки (Інститут ботаніки ім. М.Холодного НАН України), Збігнєва Собіша (Померанський університет, Польща), Атілло Шабо (Біологічна лабораторія на Балатоні, Угорщина), Юрія Чернобая (Природознавчий музей НАН України) та багатьох інших.

У доповіді «Про внесок Карпатського біосферного заповідника у вивчення та збереження біологічного різноманіття на Мараморощині», доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор привернув увагу до значного зростання, в останнє століття антропогенного навантаження на природні екосистеми, які досліджував Людвіг Вагнер. А це призводить до необхідності не тільки вивчати але й вести активну роботу щодо збереження рослинного і тваринного світу. На це спрямовано діяльність Карпатського біосферного заповідника, який сьогодні охороняє найбільш унікальні ділянки історичної Маромарощини. Ці території зараз стали всесвітньо відомими, адже біосферний заповідник входить до Всесвітньої мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, чотири рази нагороджений Радою Європи Європейським дипломом, його букові праліси у складі українсько-словацько-німецької номінації «Букові праліси Карпат та давні букові ліси» входять до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а водно-болотні угіддя Мараморощини охороняються Рамсарською конвенцією.

Для фахівців у галузі біології, охорони природи та історії біологічної науки, вчителів шкіл, студентів вищих навчальних закладів, а також освітян та краєзнавців, опубліковано збірник матеріалів конференції, до якого включено   115  статтей на 676 сторінках.

Учасники конференції взяли участь у відкритті меморіальної скульптури в честь Людвіга Вагнера у місті Хуст де він похоронений та відвідали Буштинські реліктові діброви в Тячівському районі.

 

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника

17 травня 2015р.

Теги: Людвіг Вагнер, натураліст

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини