З подачі працівниці військкомату волонтери на Закарпатті збирали допомогу для шахрайки зі стажем

Про прикрий випадок, коли благородством і жертовністю волонтерів вчергове намагалися скористуватися ниці люди, розповіла на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук волонтерка Дзвінка Лобода. Так, коли небайдужі закарпатці гуртом здали 8 л крові начебто для доньки військовослужбовця 128-ї бригади, а відтак, збирали грошову допомогу, з'ясувалося: шляхетність вкорте спробували використати заради власної користі шахраї, а боєць, донька кого начебто потребувала допомоги, взагалі не має родини.

З подачі працівниці військкомату волонтери на Закарпатті збирали допомогу для шахрайки зі стажем

Як розповіла Дзвінка Лобода, намагючись упередити повтор ситуації на майбутнє та попереджаючи потенційних довірливих благочинців, 17 квітня до неї із проханням допомогти звернулася працівниця обласного війсбккомату. Зі слів жінки, допомоги потребувала хвора донька військовослубовця 128-ї гірсько-піхотної бригади - дівчинці для лікування потрібна була плазма.

На заклик допомогти відгукнулося чимало небайдужих: спільно зібрали 8 л крові. А затим розпочали збір ще й матеріальної допомоги, бо зі слів жінки, яка представилася дружиною бійця Оленою Надточій, з якою на той час волонтери підтримували телефонний зв'язок, у дівчинки начебто відкрилася внутрішня кровотеча.

Через певні обставини волонтери згодом з'ясували: їхньою довірливістю намагалася скористуватися досвідчена шахрайка, неодноразово судима за аналогічні злочини. А боєць 128-ї бригади, для "доньки" котрого благочинці збирали кошти, взагалі немає родини. Втім, як цей факт пройшов повз увагу представників військкомату, "з подачі" яких і розвинулася ця історія, з'ясовуватиме слідство - за даним фактом волонтери написали заяву у міліцію.

"Не легковажте перевіркою інформації!

Зазвичай я не розписуюся у своїх дописах на фейсбуці, але зараз попрошу максимальної уваги до кінця кожного слова.

17 квітня 2015 року до мене, як до волонтера, звернулася працівниця Ужгородського обласного міського військового комісаріату з проханням допомогти зі збором плазми для онкохворої дочки віськового 128ГПБ Надточія Олександра Валерійовича – Надточій Поліни Олександрівни (12.5.2013р.н.). За словами працівниці військкомату, до них зателефонувала дружина вищезгаданого військовослужбовця НАДТОЧІЙ ОЛЕНА ПЕТРІВНА й слізно просила допомоги для її дочки. Не піддаючи сумнівам інформацію (а даремно, знаю) про правдивість цієї інформації, я погодилася посприяти в цьому питанні. На створену подію у фейсбуці відгукнулося багато донорів. Вдалося зібрати 8 літрів крові для лікування дівчинки, однак вони з мамою так і не доїхали до Ужгорода з київського Інституту онкології... Історія виявилася вигаданою! На щастя, кров піде реальному піцієнту і сподіваюся, врятує його життя. Втім, за законами жанру, цим все не обмежилося.

Протягом їхнього так званого перебування в Києві у Поліни нібито відкрилася внутрішня кровотеча, постала проблема терміново надіслати кошти на лікування, оскільки у сім'ї закінчилися власні ресурси. Ще декілька разів було необхідно «рятувати» Поліну Надточій і тому номер банківської картки Надточій Олени поширювався далі. 

Протягом кількох днів після їхнього неприбуття до Ужгородської міської клінічної лікарні я намагалася відшукати маму з дочкою, однак, ні там, ні в жодному іншому медзакладі Ужгорода чи Мукачева я їх не знайшла. Саме тому 28 квітня я зі ще кількома волонтерами міста, які також допомагали Надточій Олені, звернулися з заявою до Ужгородського міського відділу внутрішніх справ. Згодом, вже від слідчого довідалися, що Надточій Олена Петрівна неодноразово судима за шахрайські дії, а від військового комісаріату те, що Надточій Олександр взагалі не має сім'ї... Це звичайно наштовхує на купу інших питань до військкомату, однак, тут вже справа за слідством. 

Проте, це не привід для нас сидіти мовчки й чекати поки дану особу зловлять (сподіваюся, що так воно й буде) невідомо в якій області, бо, насправді, в цю історію вляпалася вся Україна. Два роки поширюється інтернетом інформація про сім'ю Надточій, які просять допомоги на лікування дочки... Київ, Чернігів, Харків, Ужгород – далеко не повний список міст, втягнутих у цю неприємну пригоду. Тому, прошу поширювати інформацію далі.

Номер картки ПриватБанку, яким користувалася Надточій Олена 5168 7423 2382 4908 (не змінювався протягом року), мобільний номер +380939546822 (Надточій Олена), +380635090674 (Надточій Олександр).

Даний пост роблю не для того, щоб ми всі розчарувалися в людях і перестали допомагати одне одному, а для того, щоб ми НАВЧИЛИСЯ ПЕРЕВІРЯТИ ДОСТОВІРНІСТЬ ІНФОРМАЦІЇ ПЕРШ, НІЖ ЇЇ ПОШИРИТИ!", - пише Дзвінка Лобода.

16 травня 2015р.

Теги: волонтери, шахрайка, військкомат

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини