Керівник «Закарпатгазу» роз’яснив цінову політику на газ

Сьогодні, 15 травня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг очільника «Закарпатгазу» Віталія Шатило, який розповів представникам ЗМІ та громадськості про нові розрахунки за газ для населення.

Керівник «Закарпатгазу» роз’яснив цінову політику на газ

«Ціна на природний газ для потреб населення встановлюється спеціальним державним органом – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Цим державним органом, а саме його постановою №583 від 03.03.2015 року встановлена нині діюча ціна на природний газ, що використовується для потреб населення», - поінформував предcтавників мас-медіа керівник «Закарпатгазу».

Він зазначив, що відповідно до цієї постанови для побутових споживачів вводиться єдина ціна природного газу - 7,188 грн. за 1 куб. м., незалежно від наявності лічильника. Якщо абонент не використовує лічильника, то єдина ціна застосовується виходячи із встановлених норм споживання. Але є виняток - встановлюється також пільгова ціна на газ у розмірі 3,6 грн. за 1 куб. м.

«Пільгова ціна застосовується в трьох випадках: для побутових споживачів, які використовують газ для обігріву житла або комплексно (для приготування їжі, підігріву води та опалення); вона діє тільки в період з 1 жовтня по 30 квітня включно; пільгова ціна застосовується тільки при розрахунках за газ, спожитий у розмірі до 200 куб. м в місяць (для обсягу газу, який перевищує зазначений ліміт, діє базова ціна 7188 грн. за 1 тис куб. м)», - зауважив Віталій Марцинович.

Він акцентував на тому, що абсолютно очевидно - рішення НКРЕКП про встановлення ціни не береться зі стелі, а ґрунтується на розрахунках цілком конкретних показників. Ці показники, водночас, являються складовими ціни газу. Порядок встановлення роздрібних цін на природний газ для населення, яким у своїй діяльності керується НКРЕКП, виокремлює 6 основних складових ціни блакитного палива: вартість газу як товару, тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами, тариф на розподіл газу розподільними мережами, тариф на постачання газу, цільова надбавка та податок на додану вартість (ПДВ).

Далі посадовець охарактеризував детально кожну з цих складових: «Вартість газу, як товару, або іншими словами середньозважена ціна природного газу - є найбільшою і базовою в структурі ціни природного газу. Вона формується на основі двох показників. Перший показник – це сукупна середня вартість імпортованого газу та газу, який видобувається в Україні державними компаніями або компаніями, в яких держава має контрольний пакет акцій у статутному фонді».

Далі зазначив: «Другий – це витрати пов'язані із закупівлею та реалізацією природного газу населенню, тобто, адміністративні витрати НАК «Нафтогаз України». Середньозважена ціна природного газу розраховується НКРЕКП на основі показників, які комісія отримує від НАК «Нафтогаз України».

«Щодо тарифу на транспортування природного газу, то ця складова ціни блакитного палива включає в себе вартість транспортування природного газу магістральними трубопроводами, його закачування до підземних сховищ, зберігання та відбір, а також виробничо-технічні втрати газу. Іншими словами, цей тариф визначається питомими витратами державної компанії ПАТ «Укртрансгаз» для забезпечення газом побутових потреб населення. Тариф на транспортування є диференційованим відповідно до територій ліцензованої діяльності підприємств з газопостачання та газифікації. Його розмір розраховується та встановлюється НКРЕКП», - підкреслив посадовець.

Що стосується тарифу на розподіл природного газу, то за словами Віталія Шатило, то це є складовою ціни блакитного палива. «Розрахунок тарифу на розподіл здійснюється на основі вартості послуг із транспортування газу розподільними мережами від магістрального газопроводу до кінцевого споживача, а також виробничо-технічних втрат газу. За рахунок даного тарифу газорозподільні підприємства здійснюють обслуговування та ремонт розподільних та внутрішньобудинкових газових мереж. Як і в попередньому випадку, тариф на розподіл є диференційованим та встановлюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», - підкреслив вкотре посадовець.

До слова, тариф на постачання природного газу являється ще однією структурною складовою ціни природного газу для потреб населення. В основі розрахунку цього тарифу лежить вартість послуг газопостачальних компаній щодо адміністрування та обліку постачання газу, а саме: здійснення розрахунків та збір коштів за використане споживачами блакитне паливо, зняття контрольних показань лічильників газу та оформлення актів звірок, плата банківських послуг за обслуговування особових рахунків тощо. Тариф на постачання газу, як і всі попередні тарифи розраховується та встановлюється державним регулятором – НКРЕКП.

Щодо цільової надбавки у розмірі 4% від вартості газу як товару, то за словами Віталія Марциновича, вона являється загальнодержавним збором, який сплачується до Державного бюджету України. Цей збір вноситься до спеціального фонду державного бюджету і використовується для надання субвенції місцевим бюджетам для розвитку газифікації та реконструкції газових мереж і систем газопостачання. «Останньою складовою ціни природного газу є податок на додану вартість, який нараховується у розмірі 20% від суми п’яти перерахованих вищескладових», - констатував керівник «Закарпатгазу».

У загальній структурі ціни природного газу для населення тарифи ПАТ «Закарпатгаз», складають 12,3%. Левова ж частка ціни газу припадає на такі складові як середньозважена вартість природного газу як товару, включаючи видатки НАК «Нафтогаз», а це майже 84% від встановленої ціни газу.

З 6 травня 2015 року набула чинності постанова уряду, якою вдвічі зменшено норми споживання газу для побутових потреб населення у разі відсутності газових лічильників. Відповідно до постанови Кабміну від 29.04.2015 року № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 року № 619 встановлено норми споживання природного газу для побутових потреб населення у разі відсутності газових лічильників, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

15 травня 2015р.

Теги:

Коментарі

БАНДУ ГЕТЬ!!! 2015-05-15 / 18:43:23
Сьогодні прочитав коментарі на "Українській правді" до публікації як Яценюк збирається пітушити Юлю. Так от там написано, що зарплата гол.інженера "Львівоблгазу" -200 000 грн на місяць!!! А цей "красавчик" Шатило займається тим, що керована ним ОЗУ спочатку "підмальовує" борг за так званий спожитий газ, а потім пробує разом з Прокуратурою(!!!) віджимати майно! Якщо цей зальотний пєрєц не угомониться і не зупиниться, то розлючені здирством люди не дадуть йому втікти!!!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини