На зустрічі з громадськими та політичними рухами керівництво Закарпаття говорило про меморіал загиблим за Україну

Зустріч голови Закарпатської ОДА Василя Губаля з представниками політичних організацій і громадських рухів – від традиційних партій і до військово-патріотичних організацій - напередодні відзначення пам’ятних дат травня відбулася нині в облдержадміністрації.

На зустрічі з громадськими та політичними рухами керівництво Закарпаття говорило про меморіал загиблим за Україну

Мета і пропозиція цієї зустрічі проста, наголосив керівник області: подумати в ці дні про те, що об’єднує, поспілкуватися на ці теми. "А це передовсім Україна. Також хочу вас усіх запросити до участі в усіх заходах, присвячених 70-ій річниці завершення Другої світової війни. Цьогоріч Перемогу відзначаємо особливо – в умовах дійсної війни. Також, окрім 9 травня, вшановуємо й особливу дату – День пам'яті і примирення в Україні 8 травня". "Вважаю, що це є найкращим приводом для всіх тих, хто боровся, хто воював за Україну, відстоював її цілісність і незалежність у різні роки, могли б нарешті подати один одному руку. Примирення – це те, що необхідне Закарпаттю, Україні, Європі. Маємо зважати на те, що нас об’єднує, а не розділяє", - сказав Василь Губаль.

Голова ОДА, запросивши учасників до дискусії, також подякував тим, хто брав участь у відзначенні річниці Карпатської України – традиційного і великого для Закарпаття дня. До слова, наголосив на потребі як вшанування річниці завершення Другої світової війни, так і пам’яті загиблих за Україну в нинішній час. Відтак запропонував до громадського обговорення таку тему: яким має бути меморіал найкращим синам держави, й чи слід поєднати в ньому вшанування Героїв Небесної Сотні та Героїв загиблих на східних рубежах. 

Затим розповів про кроки обласної влади із соціального захисту, підтримки учасників АТО, про заходи комплексної програми "Прямий контакт". Якщо з наданням матеріальної допомоги справи рухаються, то з наданням житла – велика проблема, також не все гаразд із виділенням землі, в тому числі відчувається нерозуміння від чиновників на місцях, - нарікає голова ОДА, також акцентуючи на потребі громадського контролю. 

Під час обговорення керівник обласної організації ВО "Свобода" Едуард Леонов наголосив на особливостях відзначення цієї річниці завершення Другої світової війни та зазначив, що має побоювання, що в певних адміністративних одиницях краю можуть бути заходи в форматі, котрий в нинішньому час можна вважати провокацією. Принагідно приділили увагу й темі безпеки в краї стосовно дотримання порядку, уникнення провокацій під час вшанування травневих днів – аби не допусти іскор антиукраїнських настроїв.

Керівник Правого сектору Закарпаття Олександр Сачко наголосив, що здорові українські сили не дозволять розхитувати ситуацію та не допустять ворожих проявів. Водночас акцентував: вважає неприпустимим, якщо, до прикладу, повториться подібний на торішній випадок, коли керівник однієї з правоохоронних структур в Ужгороді на урочистості на Пагорб Слави прийшов із так званою "георгіївською стрічкою", котру можна вважати ворожою символікою, відтак при таких проявах залишають за собою право належно реагувати. До слова, і центральна, і закарпатська влада у цей період закликає уникати під час відзначень будь-якої символіки, крім української, та власне визнаного знаку Дня пам'яті і примирення в Україні – Маку пам'яті, а також бути пильними та зважати на можливість провокацій. 

Також під час дискусії виникла ідея й відзначити представників етнічних громад Закарпаття, які борються за Україну на фронті. Відповідаючи на це, керівник краю наголосив, що вже спрямував державній владі подання на нагородження державними відзнаками всіх закарпатців без винятку, які поклали життя в боротьбі – не виділяючи нікого, в дусі єдності закарпатської родини. Відтак Василь Губаль запевнив: постійно проводить спілкування з представниками різних національних громад, які утворюють спільну закарпатську родину, й переконаний у порозумінні і підтримці. Народний депутат України, керівник "КМКС – Партії угорців Закарпаття" Василь Брензович підкреслив: "Усі очікуємо, що ці дні пройдуть як належить та ми збережемо найцінніше, що маємо – мир і злагоду на Закарпатті". Й підтримав намір частіше радитися з представниками партійних організацій і громадських рухів, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

07 травня 2015р.

Теги: меморіла, зустріч, керівництво, політичні рухи

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини