З понад 4-х тисяч закарпатських учасників війни на Донбасі 300 зазнали поранень, 63 загинули

За даними військових формувань, станом на початок травня учасниками антитерористичної операції є понад чотири тисячі закарпатців, з них понад 300 зазнали поранень, 63 загинули.

З понад 4-х тисяч закарпатських учасників війни на Донбасі 300 зазнали поранень, 63 загинули

Про соціальний захист військовослужбовців та членів сімей загиблих учасників АТО та проблеми, які виникають в процесі роботи з цими громадянами розповіла заступник начальника управління у справах інвалідів, ветеранів війни та праці – начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

Відповідно до чинного законодавства, "Посвідчення  учасника  бойових  дій"  видається  органами  Міноборони,  МВС, МНС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки,  Державної пенітенціарної служби,  Управлінням державної охорони, ДПС, Адміністрацією Державної   прикордонної   служби,   Держспецзв'язку   за   місцем реєстрації ветерана.

«За попередніми даними 80 закарпатцям - учасникам АТО встановлено статус учасника бойових дій та видане відповідне посвідчення», - повідомила Наталія Омелянюк.

Посвідчення  члена  сім'ї  загиблого видається  органами  соціального  захисту  населення за місцем реєстрації громадянина, при встановленні причинного зв'язку загибелі військовослужбовця з виконанням службових обов’язків при участі в АТО. За словами Наталії Володимирівни, членам 50 закарпатських сімей цей статус встановлено, решта оформляють  документи.

«Процедура видачі посвідчень учасника  бойових  дій довготривала, - наголосила посадовець. Нині відсутня і юридична база для встановлення статусу добровольцям», - зазначила Наталія Омелянюк і додала, що відповідно до Указу Президента, Кабінету Міністрів України доручено невідкладно забезпечити скорочення цієї процедури та ініціювати внесення змін до законодавства.

Цьогоріч з обласного бюджету виплачено матеріальної допомоги на суму 5,4 млн. гривень. «На сьогодні здійснено виплати 56 сім`ям загиблих мешканців Закарпатської області – учасників антитерористичної операції у розмірі по 100 тис. грн., - каже Наталія Володимирівна, в тому числі 22 в нинішньому році на суму 2,2 млн.грн. Крім того, по 5 тисяч гривень матеріальної допомоги виплачено 141 пораненому учаснику АТО та 1086 непораненим учасникам - по 2 тис. грн. Касові видатки за цією прогамою у 2014 році склали 15,3 млн.грн.», - поінформувала фахівець і наголосила, що з державного бюджету виплачено  або готується до виплати по 609,0 тис. грн. всім родинам, де встановлено причинний зв'язок загибелі військовослужбовця з виконанням обов’язків військової служби  при участі в АТО.

 Військовослужбовці, які мають статус учасників бойових дій і відповідне посвідчення, мають право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або можуть одержати компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування. За словами Наталії Омелянюк, відповідне лікування забезпечується чотирма санаторіями сфери мінсоцполітики: «Перемога» (м. Київ), «Батьківщина» (м. Трускавець), «Слава» (м. Миргород), «Салют» (м. Одеса), а також санаторіями, путівки до яких закуповують органи соціального захисту населення. На сьогодні, до Мінсоцполітики України подано заявку на закупівлю 106 путівок для учасників АТО. Для отримання такої путівки, військовослужбовці повинні звертатися до місцевих органів соціального захисту населення. При собі необхідно мати паспорт, посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та медичну довідку за формою 070-О. Документи подаються особисто, або уповноваженою особою.

Військовослужбовці, які ще не мають статусу учасника бойових дій і відповідного посвідчення, оздоровлюються в краї за благодійними путівками. «Санаторно-курортними закладами області виділено 55 путівок, з яких станом на середину квітня використано 50. Деякі санаторії оздоровлюють учасників АТО за власною ініціативою та за поданням військового госпіталю і місцевих адміністрацій. Військовослужбовці, учасники антитерористичної операції, які мають статус учасника бойових дій і які не мають його, можуть  оздоровлюватися й у відомчих санаторно-оздоровчих закладах міністерств оборони та внутрішніх справ», - зазначила фахівець.

Крім того, обласною Програмою «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2015 рік, передбачено можливість відшкодування вартості самостійного  оздоровлення військовослужбовців. «На сьогодні за даною програмою лікування у санаторії «Синяк» пройшов 1 учасник АТО на суму 3780 грн., ще 2-є знаходяться на лікуванні у Виноградівському реабілітаційному центрі Обласного центру комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів. Заяв щодо протезування від учасників АТО до управлінь соціального захисту не надходило», - поінформувала Наталія Омелянюк.

Наразі в області 22 сім’ї загиблих військовослужбовців взято на  квартирний облік, оскільки вони потребують покращення житлових умов.  Іншим родинам надано відповідні консультації. «Квартирний облік,  згідно з чинним законодавством ведеться лише органами місцевого самоврядування: сільськими, селищними та міськими радами. І просити кошти на забезпечення житлом з державного бюджету можна лише за умови, що сім’ї перебувають на  квартирному обліку», - наголосила посадовець. Водночас, за її словами,  наразі  відсутні кошти на забезпечення житлом даної категорії громадян. Райдержадміністрації та міськвиконкоми продовжують роботу зі взяття на квартирний облік військовослужбовців, учасників АТО. Департаментом соцзахисту ОДА підготовлено та направлено листи до центральних органів виконавчої влади щодо  виділення  коштів на закупівлю житла для забезпечення сімей загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції.

Прес-служба Закарпатської ОДА

05 травня 2015р.

Теги: учасники АТО, учасник бойових дій, Наталія Омелянюк

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини