За чисельністю поголів’я овець та кіз Закарпаття посідає друге місце в Україні (ФОТО)

Обласна влада запрошує фермерів об'єднатися заради організації кращого виробництва та налагодження збуту.

За чисельністю поголів’я овець та кіз Закарпаття посідає друге місце в Україні (ФОТО)

Загалом в Закарпатській області станом на 1 квітня 2015 року у всіх категоріях господарств утримується 215 200 овець та кіз. В особистих селянських господарствах поголів’я зростає – зараз там утримують 202 тисячі голів, а у сільськогосподарських підприємствах і фермерських господарствах - 12,6 тисяч. Таку статистику наводять в управлінні агропромислового розвитку Закарпатської ОДА. 

За чисельністю поголів’я овець та кіз Закарпаття посідає друге місце в Україні за Одеською областю. Лідерство з утримання дрібної рогатої худоби в краї має Тячівщина – 65,7 тисяч голів і кіз, це 31% від поголів’я в області. Рахівщина утримує 49,4 тисячі голів – 23%, Хустський район – 21,4 тисячі голів (близько 10%), на Міжгірщині – 23 тисячі голів (близько 10%).

На зібрання запросили представників саме цих районів - господарів, які утримують малу рогату худобу та прагнуть перероблять продукти вівчарства та козівництва. Передовсім мова про молоко та сир, а вже відтак про м'ясо, шкіру і вовну. Останню сировину у краї майже не переробляють. З молочними продуктами, у першу чергу бринзою, справи кращі – овечий і потроху козячий сир вже є трендом Карпат. Утім, бракує можливостей збуту. Саме для того, аби, об’єднавши зусилля, потужно виходити на ринки, у тому числі за кордон, селян і запрошують об’єднуватися – у кооперативи. Лише так, маючи справу з серйозним виробником, обласна влада може допомогти налагодити продаж великих партій товару, - наголошував на нараді заступник керівника обласного управління агропромислового розвитку Юрій Лесьо. "Наша мета – згуртувати фермерів у районах, щоби вийти на серйозну роботу – заради збуту й організації переробки сировини. А для цього треба забезпечити значні обсяги, а також – облікувати тварин, працювати легально і прозоро. І тоді влада матиме можливість відчутно допомогти", - зазначив він.

Загалом на зібранні, котре об'єднало тваринників чотирьох районів краю – Тячівщини, Рахівщини, Хустщини й Міжгірщини -  порушували теми господарювання на полонинах, випасу, ветеринарного догляду та власне виробництва продукції, тощо. Варто зауважити, що програма підтримки тваринництва, яка діє в області, спричинилася до значного збільшення поголів’я та, власне, відродження обсягів утримання овець та кіз. Водночас цьогоріч в обласному бюджеті закладена рекордна сума для потреб сприяння галузі – 1 мільйон 250 тисяч гривень. Як наголошують в обласній владі, тепер ці кошти треба спрямувати на витрати, пов'язані вже не так з утриманням овець і кіз, як з переробкою сировини та налагодженням випуску продукції. Для цього так само важливими є взаємодія і координація дій фермерів та місцевої і обласної влади.

Під час наради фермерам роз’яснили деталі стосовно користування землі, перспектив створення комунальних підприємств для організації випасу худоби, працевлаштування вівчарів, тощо. Також розглянули успішні приклади відкриття переробних підприємств на засадах партнерства підприємців, місцевих бюджетів та міжнародних програм. Зокрема, у селі Луг, Рахівського району, діє цех "Рахівська бринза", що займається переробкою молока. Михайло Рівіс принагідно наголосив перед фермерами на потребі гуртувати в кооперативи, адже лише так є можливість отримувати суттєву підтримку з бюджету і грантами. Також управлінець закликав виробників представляти свою продукцію на міжнародних виставках і фестивалях, доводити її конкурентноспроможність та продовжувати творити бренд-візитівку із, до прикладу, закарпатської бринзи.

Є шанс, що молочна продукція буде не єдиним прибутковим виробництвом вівчарства і козівництва – на Закарпатті з'явився інвестор, який готовий відкрити цех з переробки шкіри і вовни, і зараз вивчає деталі справи. До слова, Михайло Рівіс наголосив, що задача влади перед підприємцями, у тому числі тими, які займаються утриманням худоби та переробкою сировини – прибрати бюрократичні перепони і діяти так, аби господарі не оббивали пороги за довідками і дозволами, а могли ефективно працювати та створювати робочі місця і конкурентний продукт, відтак – сприяти розвитку економіки, розповідає Михайло Рівіс.

Після наради учасники зібрання відвідали господарство "Благородна коза", створене цьогоріч на Тячівщині, на луці поблизу села Нижня Апша. До слова, його заснування стало можливим після спілкування ініціаторів організації тваринницького підприємства з головою ОДА Василем Губалем під час прийому ним громадян у Тячівському районі. Керівник краю сприяв подоланню зайвих бюрократичних перешкод, якнайшвидшому оформленню дозвільних документів та організації роботи в правовому полі. Тепер на фермі вирощують близько 250 породистих кіз та виготовляють якісні молоко та сир. На часі – реєстрація торгової марки й відтак презентація бренду органічної фермерської продукції в регіоні, в Україні і, найімовірніше, й за кордоном, повідомляють у прес-службі Закарпатської ОДА.

30 квітня 2015р.

Теги: кози, вівці, фермери, виробництво

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини