На Закарпатті проживають 2,5 тисячі ліквідаторів наслідків Чорнобильської АЕС

Нині на Закарпатті проживають близько 5 тисяч громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них дві з половиною тисячі – учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, 290 – інваліди внаслідок аварії на ЧАЕС, близько тисячі постраждалих дітей. 800 чорнобильців померло за останні 8 років, з них понад 60 – за 2014 рік.

На Закарпатті проживають 2,5 тисячі ліквідаторів наслідків Чорнобильської АЕС

Про соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи розповіла заступник начальника управління у справах інвалідів, ветеранів війни та праці – начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

За словами посадовця, в області проводиться постійна системна робота щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Основні пільги і компенсації постраждалим громадянам фінансуються за рахунок коштів державного бюджету. 

«Протягом 2014 року в повному обсязі забезпечено виплату близько 20 щомісячних пільг та компенсацій громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, у сумі 5,3 мільйона гривень. В поточному році кошторисні призначення на соціальний захист чорнобильців для Закарпатської області затверджено в розмірі 5,9 мільйонів гривень. З цих коштів за перший квартал використано 1,3 мільйона й заборгованості за соціальними виплатами немає», - зазначила Наталія Володимирівна. 

На сьогодні збережено пільги гарантовані державою чорнобильцям, в тому числі на проїзд та оплату комунальних послуг. За винятком оздоровлення для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 2-ї категорії та грошових виплат на дітей. 

Збільшується фінансування на соціальний захист цієї категорії громадян за рахунок коштів обласного бюджету. «На відшкодування аптечним та медичним закладам вартості безкоштовно наданих чорнобильцям медикаментів і здійснених робіт по зубопротезуванню виділено 700 тисяч гривень. Це на 13 відсотків більше, ніж минулого року, - констатувала Наталія Омелянюк.

До функцій департаменту соціального захисту населення належить забезпечення чорнобильців додатковими високовартісними медикаментами при лікуванні в стаціонарних медичних установах. «Минулого року за кошти державного бюджету для чорнобильців краю закуплено 3 кардіологічні стент-системи для оперативного втручання при інфарктах на суму 60,6 тисяч гривень, які передано обласному клінічному кардіодиспансеру. Одну з них вже використано. У поточному році заплановано відшкодування високовартісного лікування чорнобильців в обласному клінічному онкологічному диспансері на суму 145 тисяч гривень, - каже Наталія Володимірівна. 

В минулому році оздоровлено 276 громадян даної пільгової категорії за санаторно-курортними путівками, закупленими Мінсоцполітики України за рахунок коштів державного бюджету. «У цьому році вперше за останні роки розпорядниками коштів на оздоровлення інвалідів-чорнобильців є управління соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськвиконкомів, які здійснюватимуть закупівлю санаторно-курортних путівок відповідно заяв громадян. Всього на ці цілі виділено 495 тисяч гривень, за які планується закупити 100 путівок, здебільшого на території області»,- наголосила посадовець. 

«Продовжується конструктивна співпраця з громадською організацією «Союз Чорнобиль України», – зазначає Наталія Володимирівна. Завдяки ефективній роботі щодо роз’яснення чинних норм законодавства та збільшенню кількості усних прийомів громадян, істотно зменшилась кількість письмових звернень та скарг від населення, в тому числі до вищих органів виконавчої влади.  Якщо, приміром, у 2009-му році їх було 47, то у 2014-му – 14», - констатує фахівець.  

Водночас існує безліч проблем в питаннях соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вони потребують вирішення як на державному, так і на регіональному рівнях. 

«Гостро відчувається недостатність ліжко-місць для чорнобильців в обласному госпіталі інвалідів війни та ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Відсутнє безкоштовне забезпечення медикаментами в медичних установах первинної ланки, особливо в місті Ужгород. Другий рік поспіль не виділяються кошти державного бюджету на забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців: в загальнообласній черзі значаться 37 сімей, які потребують поліпшення житлових умов. Залишаються ряд інших проблем, які потребують вирішення, перш за все в пенсійному забезпеченні та наданні медичної допомоги», - наголошує Наталія Омелянюк.

За її словами, влада на регіональному рівні намагається покращити стан соціального захисту чорнобильців. В березні цього року видано розпорядження голови облдержадміністрації, яким зобов’язано голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, провести спільні засідання з учасниками ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС. Вони також повинні надати матеріальну допомогу вдовам померлих чорнобильців, сім’ям інвалідів і важкохворим, здійснити  капітальний ремонт у кожному місті та районі житла сім’ї учасника ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, яка найбільше потребує його, надати необхідну допомогу громадським організаціям чорнобильців для здійснення ними статутної діяльності та забезпечити переважне право чорнобильців на працевлаштування, а також залишення їх на роботі у випадку ліквідації, реорганізації підприємства, або скорочення штату працівників.

«Незважаючи на збільшення обсягів фінансування, соціальний захист даної категорії громадян вимагає постійної, належної уваги та допомоги з боку центральних та місцевих органів влади», - підсумувала заступник начальника управління у справах інвалідів, ветеранів війни та праці – начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

Прес-служба Закарпатської ОДА

23 квітня 2015р.

Теги: Чорнобиль, наслідки, ліквідатори

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини