Юрій Чубелка: "Автомобіль для міліціонера — наче другі ноги..."

Закінчивши середню спеціальну школу ДАІ в Орлі (РФ), лейтенант міліції Юрій Чубелка повернувся на рідне Закарпаття. Втім, служити довелося не тільки у підрозділах державтоінспекції: попрацював і в службі БЕЗ, і в черговій частині Ужгородського міськвідділу УМВС. Та все ж більшу частину із 25-річного міліцейського стажу тепер уже полковника Юрія Чубелки становить робота в ДАІ. Очолював державтоінспекцію Ужгородськго райвідділу УМВС, працював в УДАІ, в останні роки - начальник автогосподарства при УМВС. Днями Юрію Юрійовичу виповнилось 45. Це й стало приводом до сьогоднішньої відвертої і жвавої розмови.

У МІЛІЦІЮ — ЧЕРЕЗ ДИСКОТЕКУ...

— Отже, Юрію Юрійовичу, з першим 45-річчям вас! Оглядаючись на пройдений життєвий шлях, що згадуєте найчастіше?

Згадати є що, у житті всяке траплялося. Але чи найчастіше приходять на гадку два роки навчання в Орлі. Вчився я добре, міліцейську школу, як і середню у Лінцях Ужгородського району, закінчив з однією "четвіркою". Решта оцінок були відмінні. Але згадується не це, а та матеріальна база, якою ми користувалися у навчанні. На практичні завдання, приміром, виїжджали на 20 спецавтомобілях, часто користувалися вертольотами, мотоциклами-"одиночками". Вчився я за спеціальністю "Адміністративно-правова діяльність ДАІ". В Орловській спецшколі, вважаю, не тільки отримав грунтовні фахові знання, але й захопився технікою...

— У чому це проявляється?

—  Люблю покопирсатися в автомобільному двигуні, докопуючись до поломки. Сам зібрав два мотоцикли, один знову "розкурочую", плануючи скласти щось нове і ще цікавіше...

—  Юрію Юрійовичу, тепер вже ніхто не скаже, що ви у міліції - випадкова людина. А в молодості, подейкують, ви не уявляли себе у погонах...

—  Так, відслуживши в армії, я відчув у собі творчий порив: ще з одним товаришем став організовувати дискотеки. У той час це було щось нове і незвичне. Витрачав на апаратуру великі гроші, втім, вони окуповувалися. Адже наша дискотека "Еврика" була однією з перших в Ужгороді і користувалася неабиякою популярністю. Ми, наприклад, серед перших стали використовувати страбоскоп -- пристрій для імпульсного освітлення. Часто "гастролювали" по прилеглих районах. Зароблені гроші залишали в ужгородських барах. Особливо любив я шоколадний бар у колишньому ресторані "Едельвейс" -- один із найреспектабельніших і найдорожчих у місті.

Проте мої родичі врешті-решт зрозуміли, що таке моє "богемне" життя може погано закінчитися. Отож якось підсунули мені газету з оголошенням про набір на навчання в Орловську спецшколу ДАІ (єдину такого роду в колишньому Союзі). Мовляв, почитай -- може, спробуєш... Я, щоб зайвий раз не дратувати рідних, написав заяву. Хтось із родичів відніс її в міліцію. А через деякий час отримую повідомлення: ви прийняті. У мені все бурлило і волало: куди, навіщо? Але в міліції мені показали заяву, написану моєю рукою: почерк твій? Так. То в чому справа?

Словом, став я курсантом, і тепер, вже з позицій набутого життєвого досвіду, не шкодую з цього приводу.

—  Знаю по собі, на перших порах молодому спеціалісту важливо відчути підтримку з боку старших колег. Чи зустрілися й вам такі люди, яких ви можете назвати своїми вчителями, наставниками?

—  Так, це Василь Ребрей, Юрій Калінчак, Євген Турлаков та інші.

—  А потім ви передавали свої знання і досвід молодшим колегам...

—  Серед моїх вихованців -- теперішні провідні працівники УДАІ УМВС Микола Дан, Михайло Січка, Юрій Семен, Олег Конончук...

МІЛІЦІЯ НЕ МОЖЕ ФУНКЦІОНУВАТИ БЕЗ ТРАНСПОРТУ

Отже, Юрію Юрійовичу, останні два роки ви керуєте автогосподарством закарпатської міліції? Що для міліціонера -- автомобіль?

—  Автомобіль сьогодні справді не розкіш, а засіб пересування. А для міліціонера службове авто -- мовби другі ноги, які суттєво допомагають у боротьбі зі злочинністю. Завдяки автотранспорту слідчо-оперативна група швидко добирається до місця ДТП чи іншої пригоди, що допомагає по гарячих слідах розкривати те чи інше кримінально-карне діяння, затримати винного.

—  Розкажіть трохи про міліцейський "автопарк". Чи багато змінилося за роки вашої роботи на посаді керівника автогосподарства?

—  Думаю, немало. Той, хто був у нас два роки тому, не впізнає автогосподарство. Впорядковано територію, встановлено нову блок-автозаправку, відремонтовано приміщення, стару і непридатну техніку списали, людей забезпечили необхідними інструментами: вони працюють тепер у теплі, в сучасному спецодязі. Декого, хто порушував трудову дисципліну чи дозволяв собі випити у робочий час, довелося звільнити. Навіть собачкам-дворняжкам, які допомагають сторожам, зробили ветеринарні щеплення. Щодня для них один із водіїв доставляє відходи з міліцейської служби охорони здоров’я. І на все зроблене, зауважте, не витрачено жодної копійки державних коштів. Багато робимо власними силами, адже наше автогосподарство -- самостійна господарська одиниця: маємо власні рахунок, печатку, бухгалтерію...

—  Наскільки забезпечене автогосподарство усім необхідним -- запчастинами, бензином, нарешті - автомобілями?

—  УМВС забезпечене автотранспортом на 83 відсотки. Кошти виділяються на все, у тому числі й на пальне, але на шляху використання грошей постає чимало бюрократичних бар’єрів. Нині матеріально-технічних проблем немає: все можна купити -- були б гроші. Точніше, і це чи не найважливіше, -- щоб не перешкоджали нам використовувати виділені кошти. А то доводиться витрачати час на бюрократичну тяганину, переконувати чиновників, що це нам дуже, ну дуже потрібно, а час -- це також гроші.

—  Як керівництво УМВС ставиться до проблем автогосподарства?

—  З розумінням. От і недавно нам виділено 280 тисяч гривень, за які закуплено вісім нових автомашин. Оновлений автопарк ще ефективніше сприятиме боротьбі зі злочинністю.

—  Кого з підлеглих ви відзначили б?

—  Головного бухгалтера Галину Плєсцову, слюсаря Юрія Бумбака, водія Юрія Сіка...

ПРО ХОБІ, СІМ’Ю І СПАДКОЄМНІСТЬ ПОКОЛІНЬ...

—  А чи є у полковника Чубелки якесь хобі?

—  Крім захоплення технікою, про що я вже згадував, люблю і полювання.

—  І що, на вашому рахунку - значні мисливські трофеї?

—  Ні, звичайно. Я тут дію за "олімпійським" принципом: головне -- не результат, а участь. Тому, як правило, буваю тільки на відкритті та закритті сезону полювання.

Якось я таки підстрелив косулю. Було то давно, коли я тільки почав долучатися до полювання. Словом, підходжу до пораненої тваринки, а вона плаче. Дивиться, а сльози течуть, як у людини... Відтоді я на вадасках не вбиваю. Не можу. Разом з тим вдячний друзям, які запрошують на відкриття й закриття мисливського сезону. Для мене полювання - це передусім нагода поспілкуватися з друзями, природою...

—  Кажуть, ваша дочка Олеся вчиться на юридичному факультеті Ужгородського національного університету. Чи не готуєте собі зміну в міліцейському строю?

—  Вона тільки на четвертому курсі. Отож до закінчення вузу ще має час, аби зорієнтуватися щодо місця роботи. У неї плани великі, я ж намагаюся не впливати на її вибір. Буду радий, якщо вона сама вибере фахову стежину, котрою потім йтиме через життя.

—  І на завершення розмови повернімось до того, з чого починали: ще раз із 45-річчям вас! Міцного вам здоров’я, щастя, сімейного благополуччя, Божої благодаті, нових успіхів у службі і розмаїтих життєвих гараздів!

Інтерв’ю взяв Ярослав Ядловський
08 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини