Закарпаття: Чи захищені діти-сироти на Закарпатті?

На Закарпатті перевіркою служби у справах дітей Ужгородської районної державної адміністрації встановлено, що на обліку перебувають 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із яких передано під опіку (піклування) 41 дитину, підлягають усиновленню 9 дітей і одна дитина влаштована на виховання у прийомну сім'ю. На первинному обліку перебуває 50 дітей, на регіональному — 9 дітей.

Встановлено, що в порушення вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органів і служб у справах неповнолітніх та спеціальних установ для неповнолітніх», яким визначено внести зміни Закону України «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх» слово «неповнолітні» в усіх відмінках слід замінити словом «діти» у відповідному відмінку, в тому числі привести у відповідність назву служби на місцях. Однак такі зміни в назву не внесено і міжрайпрокуратурою з цього приводу до Ужгородської районної державної адміністрації внесено припис.

У районній адміністрації виявлено ряд порушень вимог законодавства про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, відповідно до посадових інструкцій працівників служби у справах неповнолітніх Ужгородської РДА, обов'язки щодо здійснення функцій опіки та піклування над дітьми сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування покладені на С Лазорик та О. Ігнат.

Відповідно до вимог ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» у складі служби у справах неповнолітніх створюється підрозділ (сектор) щодо здійснення функцій опіки та піклування над дітьми сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, штатна чисельність якого має становити не менше 2 осіб. Такий підрозділ у складі служби у справах неповнолітніх,РДА не створено.

Виявлено порушення при веденні книги первинного обліку дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, обов'язковими даними, які заносяться до журналу при взятті дитини на облік, є відомості про на-явність або відсутність у неї майна, відомості про призначення пенсії, державної допомоги тощо. Однак такі дані у книзі в більшості випадках відсутні, що унеможливлює здійснення контролю за збереженням майна дитини та забезпечення її права на отримання відповідних грошових коштів. Райдержадміністрації повинні забезпечувати щорічне безоплатне оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у віці до 18 років.

Під час літнього оздоровлення дітей Ужгородського району 2007 року із числа вказаної категорії дітей було заплановано і реально оздоровлено лише 20 дітей-сиріт із 50 тих, які стоять на обліку у службі в справах неповнолітніх.

В ході перевірки дотримання житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, встановлено, що в районі не вирішено питання забезпечення зазначеної категорії дітей після досягнення повноліття житлом, зокрема відсутнє соціальне житло, де би вказана категорія дітей могла гарантовано отримати необхідне житло.

Разом з тим, відповідно до вимог вказаного закону після завершення перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відповідних закладах для таких дітей, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім'ї або завершення терміну піклування над такими дітьми та в разі відсутності у таких дітей права на житло районні адміністрації забезпечують таких дітей протягом місяця впорядкованими соціальним житлом.

Також органом опіки та піклування не забезпечується виявлення обдарованих дітей із числа вказаної категорії не рідше, ніж один раз на рік, що перешкоджає створенню в подальшому для такої обдарованої дитини умов для безоплатного навчання та працевлаштування відповідно до її здібностей.

Перевіркою в органах місцевого самоврядування встановлено, що головами сільських рад району часто не виконуються вимоги ст. 184-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення щодо порушення посадовими особами строків подання інформації про дітей-сиріт і дітей, які залишилися без опіки (піклування) батьків, для централізованого обліку. Так, посадовими особами Сюртівської сільської ради прийнято рішення про призначення опікуна над малолітнім С, 15.01.1998 року народження, і лише через чотири роки працівники загальноосвітньої школи, у якій навчався неповнолітній, повідомили про це службу у справах неповнолітніх Ужгородської РДА і його було поставлено на облік.

В той же час положеннями вказаного вище порядку визначено, що посадові особи органів опіки та піклування (виконавчий комітет сільської ради) протягом 7 днів після отримання відомостей про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надсилають письмове повідомлення про них до служби у справах неповнолітніх райдержадміністрації за місцем проживання дитини. В свою чергу служба у справах неповнолітніх протягом 7 днів заносить дані про неї до книги первинного обліку дітей, позбавлених батьківського піклування, на підставі якої формується єдиний банк даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З часу реєстрації в журналі відповідна дитина набуває можливості бути усиновленою або встановлення над нею опіки, тобто таким чином забезпечується право дитини на влаштування в сім'ю. Зволікання же у взятті на облік дитини грубо порушує її право на належні умови утримання, її нормальний розвиток, виховання тощо.

Аналогічні грубі порушення строків та порядку подання такої інформації до служби у еправах неповнолітніх Ужгородської РДА про дітей вказаної категорії виявлено в діях посадових осіб органів опіки та піклування Руськокомарівської, Дубрівської, Кам'яницької, Сторожницької, Коритнянської та Хол-мецької сільських рад. Крім того, перевіркою в Тисаагтелецькій сільській раді виявлено рішення 2006 року про встановлення опіки над малолітнім, яке грунтується на положення Кодексу про шлюб та сім'ю.

В той же час вже майже п'ять років діє Сімейний кодекс України, Кодекс про шлюб та сім'ю втратив чинність. Прикро, що орган опіки та піклування Тисаагтелецької сільської ради про це не знає. На вказане рішення внесено протест для приведення його у відповідність до вимог чинного законодавства.

Проведеною перевіркою в Ужгородській районній лікарні встановлено, що продовж 2006-2007 років народилося 988 дітей, із яких без піклування батьків залишилося 6 — покинуті у дитячому відділенні ЦРЛ. Діти поставлені на облік в службі у справах неповнолітніх. І це незважаючи на те, що вже навіть держава матеріально заохочує та допомагає новоявле-ним батькам. За два роки в Ужгородському міськрайонному суді розглянуто 17 цивільних справ про усиновлення, в результаті розгляду яких 16 дітей усиновлено.

Крім того, міжрайпрокуратурою з метою . захисту прав дітей порушено кримінальну справу відносно мешканця м. Чоп, на вихованні у якого знаходяться троє неповнолітніх дітей, за злісне невиконання ним встановлених законом обов'язків по догляду за дітьми, що спричинило тяжкі наслідки. Мати дітей померла в 1997 році. Батько примушував жебракувати свою малолітню дочку, впродовж 2005-2007 років, злісно не виконує покладені на нього законом батьківські обов'язки по догляду за своїми неповнолітніми дітьми. Згідно вимог Сімейного кодексу України (ст.ст. 150,151) батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя, виховувати у дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини. Сини, попередньо змовившись з трьома іншими особами, проникли у складське приміщення ПП «Кікіна» в м. Чоп, звідки викрали продукти харчування та інші товарно-матеріальні цінності на загальну суму 1526,7 гривень.

Незважаючи на те, що неповнолітній Дмитро був звільнений судом від покарання з випробуванням, батько продовжував залишати без контролю синів, що призвело до того, що Дмитро в м. Чоп по вул. Берег, за попередньою змовою з іншою особою, умисно, знову з метою заволодіння чужим майном, ударили скляною пляшкою по голові потерпілому та відкрито заволоділи його майном: грішми в сумі 7000 гривень та мобільним телефоном «Моторола», чим спричинили потерпілому шкоду на загальну суму 7150 гривень.

Крім того, тринадцятирічна донька Г. разом зі своїми двома подругами 2 лютого цього року близько 2-ої години в м. Чоп розбили скло на вікні, проникли у магазин «Дитячий світ», звідки вкрали одяг на загальну суму 4065 гривень. Кримінальна справа направлена до суду, а відносно нерадивого батька вирішується питання про позбавлення його батьківських прав.

Наведу ще такий приклад. Вироком Ужгородського міськрайонного суду від 19.09.07 року засуджено Б. за вчинення злочину відносно своєї неповнолітньої доньки, яку він побив на грунті особистих неприязних відносин..

На жаль, досить часто надходять до прокуратури та міліції заяви членів сім'ї з приводу вчинення насильства з боку інших членів сім'ї. Це дуже небезпечно для формування характеру, світогляду дитини - навіть вдома вона не має захисту та впевненості. їй залишається єдине - шукати правди на вулиці.

Юлія Постельняк, помічник Ужгородського міжрайонного прокурора
08 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини