У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту стартувала виставка "Світ писанки" (ФОТО)

У передхристиянські часи, коли люди здебільшого мали язичеські вірування, яйце, що містило в собі зародок сонячної птиці (півня) і несло в собі початок життя, вважалося талісманом, що відганяє нечисту силу, а з нею і всі нещастя. Кожна писанка – це ніби маленький Всесвіт. Тут є все, що оточує нас у житті, – і зоряне небо, і вода з рибами, і засіяне поле, і трибанні церкви. Усе це вималюване для того аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі. У народі кажуть: “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”.

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту стартувала виставка "Світ писанки" (ФОТО)

Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає в далеке минуле і пов’язана з ритуалом весняного відродження на землі. Традиція писати писанки нараховує вже близько вісім тисяч років. Вона тісно пов’язана із символікою орнаменту та кольору. Серед найпоширеніших символів-знаків,  характерних чи не для всього християнського світу, є “хрест”, “зірка”, “риба”, “сварга”, “вазон”,” змія” та інші. Наприклад, хрест – символ світотворення. Вертикальна лінія хреста – лінія небесна, духовна, чоловіча. Це знак Вогню. Горизонтальна лінія є земною, пасивною, жіночою. Це знак Води. При перетині (поєднанні) цих двох чинників виникає третя сила – сила Любові, Життя, Творення. Хрест означає вічне життя. Червоний колір – кров, що символізує життя та смерть. Нажаль, значення багатьох знаків-символів уже втрачено і ми не знаємо, яку інформацію вони несуть. Нині, коли в горнилі національно-визвольної війни відроджується українська нація, формується самоідентифікація, як ніколи зростає роль народної культури, її значення у цих процесах. Адже народ, який втратив свою народну національну культуру не має майбутнього, він асимілюється, а в результаті – зазвичай, втрачає державність. Саме тому в цей важкий час для держави важливо, як зіницю ока, берегти народну культуру, бо втративши її, втратимо Україну.

Щоб зберегти традиції писанкарства нашого краю й організовано тематичну виставку “Світ писанки”. Відвідувачам були представлені писанки із фондової колекції етнографічного музею та писанки майстринь краю. До експозиції ввійшли  кращі експонати, що представляють писанкарство відомих майстринь чи не з усіх районів Закарпаття. Серед учасників Мар’яна Ребар, Надія Черевко,Тетяна Тиводар-Баршай, Мар’яна Ташко з Тячівщини, Ісак Лариса з Іршавщини, Терезія Якоб з Хустщини, Марія Хававка з Перечинщини та інші. У виставці також взяли участь майстрині, які відомі далеко за межами нашого краю: Людмила Губаль, Марія Купарь, Світлана Залуцька, Тетяна Поринець, Ольга Дурда, Ольга Гал та інші. Вони репрезентували роботи виконані в різних як традиційних так і сучасних техніках писанкарства притаманних Карпатському регіону.

З вітальним словом виступили Габріела Андял, Ганна Дрогальчук та Людмила Губаль.

Короткий екскурс в історію писанкарства зробили відомі науковці Михайло Приймич, Роман Пилип, Василь Коцан. 

Ініціатором проведення виставки виступив молодий науковець-етнограф, художник Роман Пилип за участі та підтримки Закарпатського музею народної архітектури та побуту(директор Габріела Андял), управління культури облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба) та Обласного організаційно-методичного центру культури (директор Ганна Дрогальчук).

 
 
 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

01 квітня 2015р.

Теги: музей, архітектура, побут, писанка

Коментарі

P.S колекціонер 2015-04-13 / 04:00:48
Посилання на справжніх молодих майстрів журналісники http://zakarpattya.net.ua/News/138119-V-Uzhhorodi-vidkryto-unikalnu-vystavku-Svit-pysanky-de-predstavleno-osoblyvosti-pysankarstva-riznykh-raioniv-Zakarpattia-FOTO-VIDEO.Володимир Мишанич на відміну залишиться дописувачем - аматором,так само,як художник за освітотою,а по суті дилетант!Якщо,це не так то нехай пан Володимир Мишинач подасть на мене в суд.

Колекціонер 2015-04-13 / 02:52:32
Шкода,що пан Володимир Мишанич погано обізнаний з авторами.Ну,що ж лишній раз доказує його некомпитентність.Дипломований художник??? Дописувач??? Культоролог??? Шкода,що не згадав за мальованки Анни Мигович(Попсабової) ,яка по справжньому відома за межами України і твори,якої находяться в Чикагському музеї українського мистецтва,Нью- Йорка,Австралії,Канади та Національному музеї декоративно прикладного мистецтва.Відвідувачі мали унікальну можливісь в черговий раз ознайомитися з її представленими творами на виставці "Світ писанок".Тим паче,що згадану Людмилу Губаль "народну майстриню???""Заслуженого майстра народної творчості???",а може випадкову людину в народному мистецтві??? Яка завдяки прихильності до Анни Мигович заступника осередка Національної спілки народного мистецтва України,та Зиновія Перестюка голови осередка НСНМ України випадково потрапила до спілки,яку по їх смерті і очолила.От парадокс.Що маємо те маємо!

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини