На Рахівщині депутати не погодили грошову оцінку землі для розробки золоторудного родовища в урочищі "Сауляк"

У ході засідання чергової 24-ї сесії Рахівської районної ради депутати не погодили грошову оцінку земельних ділянок, які планують використати для розробки надр.

На Рахівщині депутати не погодили грошову оцінку землі для розробки золоторудного родовища в урочищі "Сауляк"

Питання затвердження нормативної грошової оцінки ТОВ "Сауляк" винесли на розгляд, щоб перезатвердити розмір плати до бюджету села Ділове за користування надрами однойменного родовища.

Проте вже сама постановка питання обурила представників місцевої "самооборони" та частини присутніх на сесії. За їх словами, діяльність підприємства приносить значну шкоду екології району, що неспівставно із розмірами його платежів.

Депутат від фракції "Нашої України", лікар-травматолог Василь Дряшкаба виступив із промовою про шкідливість викидів, підвищення радіаційного фону та рівня онкозахворювань у селі Ділове, де і розміщені ділянки, зайняті "Сауляком". На його думку, слід відмовити підприємству у затвердженні грошової оцінки та звернутись до Закарпатської ОДА із вимогою розірвання відповідного договору оренди. Варто зазначити, що саме на обласному рівні було вирішено питання оренди для цього підприємства ще у 2011 році.

- Слід розділити питання оренди землі і роботи підприємства, - зазначив голова райради Михайло Фірка. - Коли буде розроблена схема районного планування, підприємство все-одно має звернутись за розробкою детального плану території. Тоді депутати зважено і мудро голосуватимуть.

Його пропозицією було затвердити грошову оцінку і вже на стадії погодження земельної документації вирішити, що робити з підприємством. Натомість частина депутатів запропонувала відмовити у затвердженні і звернутись до ОДА та облради з клопотанням про розірвання договору оренди чи припинення ліцензії товариства.

Директор ТОВ "Сауляк" Орест Орловський, котрий виступив на сесії, відкинув звинувачення у забрудненні середовища. За його словами, наразі видобутку не ведеться, на місці потенційних рудників постійно проводяться заміри, а підприємство має усі необхідні довідки перевіряючих служб.

- Всю інформацію про підприємство я надав і голові райдержадміністрації після його призначення, і голові райради. Ці матеріали, скоріш за все, було передано у контролюючі органи для перевірки.

За запевненням підприємця, технологія видобутку у даному випадку не передбачає збагачення руди на місці. А готовність підприємства допомагати місцевому бюджету та потенційні інвестиції в більш ніж десять мільйонів гривень свідчать про наміри на довготривалу співпрацю з районом. Підтвердила важливість доходів від роботи підприємства у селі і сільський голова Ділового Людмила Романюк. За її словами, податок в сумі більше 4 тис. грн. на місяць, який залишається в місцевому бюджеті, хоч і невеликий дохід, проте необхідний.

У ході обговорень та суперечок навіть сталась сутичка між "самооборонівцями" та одним із місцевих жителів, котрий хотів виступити на стороні підприємства. Проте на штовханину не відреагували ані головуючий, ані присутні керівники правоохоронних органів.

Після перерви у роботі сесії на розгляд винесли два проекти рішень. Одне стосувалось відмови у погодженні грошової оцінки та звернення до обласної влади про розірвання договору оренди, інше - відкладення розгляду до наступної сесії. Проте жодне з рішень не набрало необхідної кількості голосів, тому питання залишились нерозглянутими.

23 березня 2015р.

Теги: Сауляк, золоторудне родовище

Коментарі

ГРУНЬ 2015-03-29 / 17:10:25
Дійсно ціна мізерна, а шкода величезна. Гора Бевкул з якої йде видобуток дуже різко обезводнилась. По Белеєвому потоці це дуже помітно. Зелені на горі стало на всіх ярусах лісу значно менше. З зменшенням вологості пилюки в повітрі стало значно більше бо на верху гори мармуровий кар'єр, але відкритий. В разі продовження експлуатації великі самоскиди остаточно роздовбають дорогу біля потоку Савляк. А куди дівати відвали, взагалі не вирішене питання. А починати треба з його розв'язку. От такі видимі проблеми, що виникали і знову можуть виникнути у сільчан Ділового.

Степан Крук 2015-03-23 / 22:11:49
Треба копати. Там багато золота в злитках. Його зарили ще скіфи.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини