Володимир Гелетей: «Час обирати не доводиться, а тим більше скаржитися на щось – недостойно офіцера вітчизняної спецслужби»

Напередодні 25 березня, Дня Служби безпеки України, про ситуацію на Закарпатті, безпеку громадян, пріоритетні завдання регіонального органу держбезпеки говоримо із т.в.о. начальника Управління СБ України в Закарпатській області Володимиром Гелетеєм.

Володимир Гелетей: «Час обирати не доводиться, а тим більше скаржитися на щось – недостойно офіцера вітчизняної спецслужби»

Порівняно з іншими регіонами на Закарпатті від початку Антитерористичної операції на Сході України відносно спокійно. Чи все-таки щось лишилося за «лаштунками»?

— Закарпаття споконвіку, в силу своєї багатонаціональності та різноманіття традицій, славилося передусім толерантністю. Сподіваюся, так буде і надалі. Безперечно, наші співробітники не сидять склавши руки. Зазвичай працюємо, в першу чергу, на випередження можливих загроз. Щодо “лаштунок” – певні сили намагалися розхитати ситуацію в краї – і наша реакція була миттєвою. Та і люди розуміють ситуацію. Бувало, самі повідомляли нам про усіляких “шпигунів” та “сепаратистів”. Найчастіше особи, які викликали у краян підозри, насправді були туристами. Але відносно деяких приїжджих, які спеціально намагалися підбурити громадян на щось серйозне, — Управління відповідно до чинного законодавства України приймало рішення про примусове повернення іноземців до держав, громадянами яких вони є. Наприклад, торік ми скоротили термін перебування та примусово повернули осіб,  переважно громадян РФ, які провокували соціальну напругу та могли зашкодити національній безпеці України. Таких випадків було п’ять. Тож розуміння  ситуації та співпраця з громадськістю є. Однак не час розслаблятися.

— Торік про Управління чимало писали як викривальника злочинів за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України…

– Протидія злочинам проти основ національної безпеки – одне з пріоритетних завдань вітчизняної спецслужби.  Справді, торік наші слідчі розслідували 14 кримінальних проваджень, зокрема, за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України – це стаття 110 Кримінального кодексу. Було і кримінальне провадження за диверсію, справи про заклики до насильницької зміни, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Був і вирок якраз у цій категорії злочинів – засуджений громадянин, який через власну сторінку в соцмережі закликав до насильницької зміни влади та агітував за створення в області незаконних воєнізованих формувань. Наразі в суді розглядається справа відносно газети «Рабоче-крестьянская правда», на шпальтах якої вміщувалися антиукраїнські матеріали та оприлюднювалися заклики протидіяти центральній владі й підтримати сепаратистські настрої східних регіонів. Інші кримінальні провадження наразі перебувають на стадії досудового розслідування, серед них і справа про державну зраду – стосовно незаконних спроб проголосити так звану Республіку Підкарпатська Русь. Ми тримаємо руку на пульсі.

Тобто сепаратизм на Закарпатті є, але специфічний?

– Так. Однак ми боремося не з окремими громадськими чи політичними діячами, а з тими, хто намагається використати їх у власних вузьких інтересах, аби розхитати ситуацію в області. Підкреслюю: робимо усе від нас залежне, щоб не допустити дестабілізації обстановки на Закарпатті та покладаємося на мудрість наших краян.

Володимире Вікторовичу, в області, як і в інших регіонах України, введений посилений рівень задіяння суб’єктів боротьби з тероризмом. Що це безпосередньо означає для краян?

­  Останній рік приніс чимало змін. На жаль, агресор намагається розхитати ситуацію у мирних регіонах, вдаючись до терактів та диверсій. Служба безпеки спільно з іншими правоохоронними органами та відомствами робить усе можливе для своєчасного виявлення і недопущення загроз. Але безпека залежить від кожного громадянина, не лише правоохоронця. Тому ми зверталися та звертаємося до кожного мешканця з проханням бути уважним. Не треба панікувати. Навпаки — в такій ситуації слід зберігати спокій та максимально бути обачним і, звісно, звертатися на нашу гарячу лінію у разі виявлення можливих загроз. Тобто повідомляти про все, що може дестабілізувати ситуацію в області.

І часто телефонують на гарячу лінію Управління?

Наші телефони діють цілодобово. Особливо інтенсивно до нас почали звертатися з травня минулого року. Тоді наші телефони у прямому розумінні були гарячими. Досить часто звертаються свідомі громадяни, які виявили підозрілих осіб, незвичні предмети. Здебільшого інформація не підтверджується. Але ми вдячні краянам за їхню активну громадянську позицію.

Як співробітники відрізняють дзвінки свідомих громадян, які дійсно побачили щось підозріле і повідомили про це Управління СБУ, від злих жартівників?

—  Кожне звернення на нашу гарячу лінію, особливо, що стосується можливих терористичних, сепаратистських, диверсійних акцій та інших загроз, ретельно перевіряється, вживаються заходи реагування.

А як щодо анонімів, які буквально торік чи не щодня «тренували» силовиків на спритність стосовно нібито замінувань держустанов, залізничного вокзалу, обласного військового комісаріату...

— Коли надходять такі повідомлення — мусимо негайно реагувати. Усі задіяні відомства і служби працюють злагоджено та своєчасно. Навіть коли у переддень отримали подібний дзвінок – виїжджали і, на щастя, інформація не підтвердилася, при наступному такому повідомленні не маємо права відмахнутися, мовляв, учора ж дарма зреагували. Пригадую, торік кілька днів поспіль “мінували” Ужгородський залізничний вокзал, а якось повідомлення про нібито замінування надійшли одночасно на 3 різні об’єкти області — відпрацювали усюди. Як позитив – ми спільно з іншими службами та відомствами вчергове мали змогу провести своєрідне планове навчання. Але хтось за жарти таки відповість. Є стаття 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності — Авт.) Встановлено, що дзвінки надходили із захоплених бойовиками територій. Всю інформацію про кожен такий випадок ми передали штабу АТО. На противагу таким я б сказав “кримінальним” жартам, якось надійшло повідомлення про виявлення вибухонебезпечного предмету біля адмінбудівлі облдержадміністрації — відреагували. З’ясувалося, що це була запальничка у вигляді гранати. Але повідомив дійсно свідомий громадянин.  Буквально тиждень тому зателефонували місцеві мешканці, які помітили підозрілі предмети: іграшку в припаркованому авто біля школи в Ужгороді та жіночу сумку в громадському місці у Мукачеві. Відреагували – інформація про вибухонебезпечні предмети не підтвердилася.  Але ми вдячні громадянам за пильність та уважність. 

На сході України наразі триває Антитерористична операція. Що можете сказати про участь співробітників Закарпатського Управління у цьому процесі?

– Нині наші співробітники, звісно, також беруть участь в Антитерористичній операції, де з честю виконують свій військовий та громадянський обов’язки, захищаючи територіальну цілісність та недоторканність східних кордонів України. Виокремлювати заслуги когось одного було б некоректно, оскільки всі військовослужбовці працюють на єдиний результат – мир та спокій в єдиній Україні. Але у нас, співробітників української спецслужби, і завдання більш специфічні. Переконаний, краяни дізнаються з офіційних повідомлень Служби безпеки України про викриття і затримання чергових терористів та їхніх поплічників, випередження можливих загроз тощо. Одне із нещодавніх – знешкодження на Луганщині 5-х схронів терористів зі зброєю та вибухівкою, які призначалися для мінувань різних об’єктів та місць перебування   мирних людей. Цю спецоперацію провели військовослужбовці нашого Управління. Також з часу проведення АТО наші хлопці викрили та затримали донеччанина, який вербував місцевих мешканців для участі у незаконних збройних формуваннях цієї самопроголошеної "республіки" та направляв їх до таборів підготовки диверсійно-розвідувальних груп у Ростовській області Росії. Викриті дві агентурні мережі та інформатор так званої "ДНР", які збирали інформацію про дислокацію підрозділів ЗС України. На підставі цього слідчі підрозділи СБ України відкрили низку кримінальних проваджень за статтями 111 (державна зрада), 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. Про все це повідомлялося на офіційному сайті Служби безпеки України.

— Ви керуєте Управлінням у нелегкий для держави час…

– Час обирати не доводиться, а тим більше скаржитися на щось – недостойно офіцера вітчизняної спецслужби. Наприклад, у нас є співробітники – учасники бойових дій в Афганістані та на території інших держав, ліквідатори  аварії на Чорнобильській АЕС. Щоправда, більшість із них – уже ветерани або пенсіонери. Але їхній досвід безцінний. Особливо в нинішніх реаліях, коли на долю сьогоднішнього покоління співробітників теж випало серйозне випробування – захищати свою Батьківщину від посягань агресора. До того ж, вступаючи на військову службу, кожен із нас присягав на вірність Україні та українському народові. Так само кожен давав згоду служити в будь-якому регіоні нашої держави.

Наразі Ви у статусі тимчасово виконуючого обовязки. Із чим це повязане?

– Ні з чим особливим (Усміхається – Авт.). Моя посада – перший заступник, який тимчасово виконує обов’язки начальника Управління СБ України.

На часі люстрація. Як Управління готується до виконання норм Закону про очищення влади?

– Безпосередньо люстрація Закарпатського органу держбезпеки відбудеться уже з травня цього року. Зараз триває підготовча робота. Наразі попередньо в Управлінні перевірці в рамках Закону «Про очищення влади» підлягають понад 300 співробітників – переважно офіцерського складу, звільнення яких із органів держбезпеки належить до повноважень                          Голови Служби безпеки України. Таким чином, перевірку відповідності цих осіб критеріям, визначеним Законом «Про очищення влади», проводитиме Центральне Управління СБ України. Ми, звичайно, надаватимемо необхідні відомості та допомогу.

Ми приурочили цю бесіду 23-й річниці створення Служби безпеки України. Зрозуміло, що зараз не до гучних святкувань, але що побажаєте колективові?

– Хоч у такій ситуації дійсно не до святкувань, однак я щиро вітаю та звертаюся до всіх, хто несе нелегку службу, особливо у зоні АТО, до кожного військовослужбовця, який виконує свій громадянський та військовий обов’язки, до всіх свідомих громадян, які так чи інакше допомагають бійцям, сприяють поверненню миру нашій державі. Дякую матерям за їхніх синів — справжніх чоловіків, дружинам — за надійний тил і розуміння. Бажаю усім найголовнішого – міцного здоров’я, сил, добра, мирного неба та віри у нашу перемогу!

Людмила Мазур

21 березня 2015р.

Теги: Володимир Гелетей, СБУ

Коментарі

Копча 2015-03-21 / 12:12:31
Начальник СБУ ))) дайте будь ласка коментар з приводу події описаній у статтях Закарпаття онлайн від 22 червня 2014р - "В Ужгороді затримали диверсанта, що фотографував стратегічні об'єкти", "Диверсант, що фотографував стратегічні об'єкти в Ужгороді, мав при собі «Руководство по подрывным работам» (ФОТО)", "У затриманому в Ужгороді диверсанті впізнали перечинця, що підробляв на Донбасі". Що з справою, людину відпустили і публічно вибачилися або ж був суд чи це банальна показуха "спецслужб" котрі вміють виключно кришувати контрабанду.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини