Закарпатські санаторії погодились оздоровлювати учасників АТО за пільговими цінами в обмін на вирішення "суперечливих питань"

Розробити дієвий механізм забезпечення санаторного оздоровлення учасників АТО, прибравши бюрократичні перепони та не очікуючи на централізоване вирішення питання органами центральної влади. Саме з цією метою голова Закарпатської ОДА Василь Губаль ініціював зустріч керівників санаторно-курортних закладів об'єднання "Укрпрофоздоровниця" та представників департаментів охорони здоров'я, соціального захисту та фінансів ОДА й інших служб, дотичних до теми.

Закарпатські санаторії погодились оздоровлювати учасників АТО за пільговими цінами в обмін на вирішення "суперечливих питань"

Керівник області звернувся до керівників оздоровниць: "Просимо вашої допомоги, підтримки стосовно реабілітації наших військових, які прибувають із зони бойових дій. Адже багатьом із них вона потрібна вже сьогодні, якщо не вчора. Й не маємо часу очікувати на оформлення документів про статус учасника бойових дій, на те, як спрацює державна машина. Для результату ми повинні об’єднати наші зусилля, й до цього запрошую", - сказав Василь Губаль.

Наталія Миронюк, заступник начальника управління департаменту соціального захисту ОДА, повідомила, що щойно оприлюднений указ Президента України, яким затверджене рішення РНБО про забезпечення оздоровлення учасників АТО, й поінформувала про те, що він передбачає. "Зараз учасниками АТО є близько чотирьох тисяч закарпатців, дуже актуальним є питання їхнього оздоровлення. Ми з осені звертаємося з листами в санаторії з проханням посприяти в цьому й виділити за рахунок власних резервів путівки для реабілітації учасників АТО. Усього було виділено 55 путівок, вже використано 29. Кілька санаторіїв не надали взагалі жодних відповідей. Зазначу: усі, хто повертаються з АТО, повинні мати посвідчення учасника бойових дій, тоді вони отримують санаторно-курортне лікування коштом бюджету, й дістануть путівку протягом року. Маємо ж таку проблему – наразі тільки близько 60 закарпатських учасників військових формувань отримали ці документи, решта ж – на стадії оформлення, їх видає міжвідомча урядова комісія у Києві. Тому питання про надання путівок санаторіями стоїть більше ніж гостро. В обласній програмі "Турбота" передбачено 250 тисяч гривень як відшкодування за самостійне оздоровлення бійців, але знову ж справа за механізмом компенсацій. І доки ми чекатимемо оформлення документів, потреба військових на оздоровлення не буде забезпечена", - зазначила Наталія Миронюк. 

Відтак голова ОДА звернувся до присутніх: "Прошу об'єднати зусилля, щоби зняти бюрократичні питання, які, на жаль, маємо. Військові, які потребують лікування, чекати цього не можуть, і ми повинні розробити механізм, як цьому зарадити – вже сьогодні. Закликаю піти один одному назустріч. Водночас звернути першу увагу на тих, хто потребує оздоровлення найбільше і терміново має отримати реабілітацію – це поранені, які вже пройшли курс лікування і тепер потребують оздоровлення, ті, хто перебуває на обліку, мають відповідні покази. Я знаю, що держава нам допоможе. Але зараз, не чекаючи цього, вже працюймо на рівні області, на рівні районів, довіряймо один одному, діймо спільно. Шановні представники оздоровниць - ми знайдемо механізм вам відшкодувати. Разом з тим закликаю й вас розглянути змогу залучити власні резерви для такої важливої справи – спільно зможемо більше", - сказав Василь Губаль. Він наголосив: сьогодні маємо з'ясувати формат співпраці, виробити механізм, як консолідувати зусилля, й уже з понеділка почати практичне втілення наміченого. Після прохання до керівників санаторіїв відповідні доручення голова ОДА спрямував департаментам ОДА та райдержадміністраціям області. "Загалом чекаю на механізм, який буде дієвий і справедливий, і будьмо готові виносити це на сесію обласної ради", - зазначив голова краю. 

Представники однієї з оздоровниць зазначили, що мали в Києві спілкування з керівництвом санаторіїв (ідеться про заклади об'єднання "Укрпрофоздоровниця") і отримали запевнення, що нема прагнення заробляти на реабілітації військових – ідеться про компенсацію собівартості. Водночас директори курортних закладів згадали про робочі аспекти, зокрема щодо ставок податку на землю, інших господарчих тем. З цього приводу керівництво області ініціюватиме зустріч за участю представників Держкомзему, фінансистів та органів місцевого самоврядування для розгляду суперечливих питань.

На зустрічі також ішлося, що певні приватні заклади відмовляються брати участь у допомозі, водночас інші ж уже тривалий час допомагають з власної ініціативи – як в реабілітації учасників АТО, так і загалом війську. До слова, найближчим часом голова ОДА Василь Губаль ініціює зустріч з керівниками приватних оздоровниць саме стосовно піднятих на нараді питань. Зараз же керівник області резюмував: "Чекаємо конкретних пропозицій від санаторіїв – стосовно пільгових цін, кількості військових, яку готовий прийняти заклад, відшкодування. А від відповідальних служб області – дієвого механізму співпраці, оформлення допомоги і документів, потрібних для її отримання, компенсації". "Закликаю позбутися бюрократичних перепон та діяти ефективно – в інтересах забезпечення прав і потреб наших військових. Це має бути спільною метою", - відзначив Василь Губаль.

Також учасники зустрічі обговорили інші конкретні питання, пов’язані із соціальним захистом учасників АТО, та кроки, які вже втілюються в області. Так, голова Виноградівської РДА Юдіта Петеі наголосила на тих проблемах, які відчувають військові, які повернулися на ротацію, й зазначила: у Виноградові відкрито центр, що координуватиме роботу з питань соціального захисту вояків, також і оздоровлення, там узгоджують ці питання і доводять до військових інформацію про їхні права на допомогу, механізм їх отримання. Керівник краю наголосив, що подібну практику мають запровадити й інші райони та міста краю та загалом активізувати роботу щодо забезпечення потреб учасників АТО.

Прес-служба Закарпатської ОДА

13 березня 2015р.

Теги: санаторії, оздоровлення, учасники АТО, пільги

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини