Балога: В України один варіант зупинити роздачу паспортів Угорщини – безвізовий режим

Балога: В України один варіант зупинити роздачу паспортів Угорщини – безвізовий режим

Учорашня новина про те, що 94 тисячі закарпатців отримали угорські паспорти, сколихнула Інтернет.

"З'ясувалося", що в України не надто надійні сусіди навіть на західному кордоні.

Закарпаття - мультикультурна область, а, найголовніше, у ній живе, мабуть, найбільш організована національна меншина Україна. Проблема не в тому, що люди співають пісень і вдягають національні костюми, а в тому, що за два десятки років Незалежності вони не асимілювалися. Не розуміють української, на будівлях органів державної влади - угорські прапори. Зрештою, відкритий кордон з ЄС (особлива прикордонна зона, яка без проблем дозволяє оформляти візи) і, як наслідок, - лише офіційно 94 тисячі закарпатців з угорськими паспортами.

Журналіст "Фактів" звернувся за коментарем до народного депутата Віктора Балоги, якого вважають найбільш впливовим закарпатцем.

- Закарпатці отримували угорські паспорти здавна. Упевнений, місцева влада про це знала. За вашою інформацію, скільки насправді закарпатців отримали угорські паспорти? Це прорахунки київської влади чи обласної, закарпатської?

- Ну, по-перше, це неправда, що в населених пунктах Закарпаття, де компактно проживають угорці, не будівлях вивішують лише угорські прапори. Всюди є державні прапори України і навіть Євросоюзу.

Що стосується кількості угорських паспортів, то ні я, ні хто-небудь інший їх не рахував. Але, якщо угорська сторона озвучила цифру в понад 90 тисяч, то це, мабуть, адекватна цифра.

Але, хіба угорці Закарпаття єдині в цій країні, хто мають подвійне громадянства? Не відкрию нікому таємницю, що в парламенті таких людей не два і не три відсотки, а значно більше. Є навіть губернатори, які на всю країну заявляють, що у них потрійне громадянство.

Люди на все це дивляться і задають собі питання: «Чому це їм можна, а мені – ні?». Тим більше уряд Угорщини цьому сприяє і не лише на Закарпатті, а всюди в Європі – в Румунії, Словаччині, Сербії. Тобто, Закарпаття не є винятком.

Те, що люди беруть угорські паспорти – це прорахунок центральної влади. Вони просто шукають, де їм краще. Так було, є і завжди буде.

Але, вирішити це питання можна. Задача центральної влади – домогтися безвізового режиму для України. І тоді ці паспорти стануть просто не потрібними. Коли з паспортом громадянина України можна буде вільно їздити Європою, необхідність у подвійному громадянстві відпаде.

Або на законодавчому рівні дозволити подвійне громадянство, раз воно у нашій країні і так у багатьох уже є.

- Угорська діаспора надактивна. Вас не турбують шовіністичні заяви угорців про відновлення Великої Угорщини, зокрема, спроби визначити "свою" територію по Верецькому перевалу?

- Угорська громада живе в порозумінні зі всіма іншими національностями Закарпаття. Так було завжди, так є і тепер. Усі, чомусь, говорять лише про угорців, але ніхто не говорить, що Закарпаття – багатонаціональний край, де також проживає багато етнічних німців, румунів, і де угорці – лише одна із національних громад, хоч і одна з найбільших.

Більше того, угорський паспорт не заважає їм воювати і віддавати життя за Україну. Так само і не заважає жертвувати кошти на потреби 128-ї бригади. А це – набагато важливіше, ніж діяльність маргінальних політичних рухів по той бік кордону. Кожна нація має своїх невріважених людей у політиці, і Угорщина тут не виключення.

- Яка зараз ситуація в області? Чи є ознаки "розкачки" ситуації? Чи є "угорська проблема"?

- Ситуація в області стабільна. Так званої, угорської проблеми, як і румунської, чи польської, чи словацької, на Закарпатті не існує.

- Й останнє. Які висновки має зробити Київ, Ужгород з такого стану справ?

- Рецепт дуже простий і водночас дієвий – добитися безвізового режиму з країнами Євросоюзу. Тоді усі питання відпадуть самі собою.

Ростислав Буняк

28 лютого 2015р.

Теги: громадянство, Угорщина

Коментарі

vasya 2015-03-14 / 23:25:31
ВАСИЛЬ 2015-02-28 / 17:09:08
Відповідь.
не лише краю а всієі держави і на хаборництво.
уряду України треба нарешті подумати про людей бо частка населення держави на війні а частка на 2 майдан піде а частка візьме перше попавше гражданство і не витримать жити в цьому хаосі.
Закарпаття ще дякувати БОГУ,їдуть на заробідки по всьому світі і повертаються в закарпаття, бо від столиці ріко що можна дочикатися.(нормальних законів,умов життя,економіки і так далі...
люди не починай те ділити Україду, просто всі ХОТТЯТЬ ЖИТИ А НЕ БУТИ РАБАМИ ЗАКОНІВ .ЛЮДЕЙ ЗАКОНАМИ НЕ СТРИМАТИ А КРАЩИМИ УМОВАМИ ЖИТТЯ.
(БО ІСТОРІЇ ТАК ВСЕ Й ЗАПИШУТЬ...)

555 2015-03-08 / 00:09:05
Пан Балога правий!!!!
Угорська, румунська ітп. проблема у головах.

рита 2015-03-02 / 08:52:16
А ВИ ПАН БАЛОГА ЗДАЙТЕ СВІЙ ДИПЛОМАТ ПАСПОРТ І ВСЯ ВАША СІМЯ ЛЮДИ ЗРОБИЛИ ПОДВІЙНЕ ГР ДЛІ ТОГО ЩОБ МОГЛИ ПРАЦЮВАТИ В ЄС ПРОЇДЬТЕСЯ ГІРСЬКИМИ РАЙОНАМИ ОДНІ ЖІНКИ ОЛОВІКИ ВСІ ЗА КОРДОНОМ РІВЕНЬ ЖИТТЯ ПІДНІМАЙТЕ А НЕ ПІАРИТИСЯ ТРЕБА ЗА 15 Р ВАШОЇ ПРИСУТНОСТІ У ВЛАДІ НАШ КРАЙ ТРАЗИТНА ОБЛ

Микола 2015-03-01 / 11:00:28
Проблема в тому, що пропозиції дальше Фейсбука не виходять

Андрій 2015-03-01 / 09:43:46
Давно пора! Про це багато аналітиків пишуть. Вступ до ЄС і відкриття кордонів. Єдине, що може вгамувати великі та малі протистояння. Питання переміщення, мови, прапорів і територіальних претензій. Після відкриття кордонів враз все це стане не актуальним.

Петро 2015-02-28 / 19:53:25
Балога молодчина !

Угорец 2015-02-28 / 18:56:53
При теперішній економічній сітуації безвізовий режим Україні не бачити.А по друге безвізоий режим ще не дає можливості працювати вільно в ЄС треба ще в Шенген вступати,

ВАСИЛЬ 2015-02-28 / 17:09:08
Службі безпекеки необхідно негайно перевірити всіх керівників краю,органів,державних закладів на предмет порушення законодавства України.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини