На Закарпатті затверджено 123 проекти на виділення землі військовикам

У п’ятницю, 20 лютого, в Ужгороді відбулося засідання колегії Головного управління Держземагентства у Закарпатській області під головуванням першого заступника начальника Головного управління Володимира Токара.

На Закарпатті затверджено 123 проекти на виділення землі військовикам

Участь у засіданні взяли голова облдержадміністрації Василь Губаль, заступник начальника Головного управління Держземагентства у Закарпатській області Мафтей Попович, керівники територіальних органів Держземагентства області.

На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих українських військових із Закарпаття, які загинули на Сході України за нашу Батьківщину.

На порядок денний засідання було винесено чимало важливих питань: про підсумки діяльності Головного управління Держземагенства у Закарпатській області за минулий рік, про стан проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у 2014 році, про стан ведення Державного земельного кадастру тощо.

Зокрема про забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції та членів їх сімей доповіла начальник відділу землеустрою та охорони земель Неоніла Шевчук.

«Станом на 12 лютого п.р. в області подано 1501 заяву на отримання земельних ділянок військовослужбовцями які беруть участь в АТО та членами їх сімей, з яких надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на 689 земельних ділянок, з них 123 проекти вже затверджено», - повідомила Неоніла Михайлівна. Посадовець також  відмітила позитивну роботу державних підприємств області: ДП «Закарпатський науково- дослідний та проектний інститут землеустрою», Закарпатську регіональну  філію ДП «Центр ДЗК», ДП «Закарпатгеодезцентр», а також ряд інших землевпорядних організацій, які за пільгову плату в розмірі 900 грн та безкоштовно для родичів загиблих учасників АТО виконують роботи із землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Щодо підбору у межах населених пунктів відповідних земельних ділянок для учасників АТО, у взаємодії з райдержадміністраціями, районними радами та органами місцевого самоврядування у селах, селищах та містах проведені наради, засідання круглих столів, в тому числі за участі представників територіальних органів Держземагентства області.

В результаті проведених заходів розроблено «атлас» підібраних земельних  ділянок учасникам АТО в Закарпатській області у 2014 році на площу близько 600 гектарів. З початку 2015 року додатково підібрано всього 98 земельних масивів загальною площею 447 га для подальшого надання військовослужбовцям Збройних сил України, які захищають національні інтереси в цей складний для держави час.

«З них площею 366 га – для ведення садівництва та для ведення особистого селянського господарства, площею 73 га – для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, площею 7 га – для індивідуального дачного будівництва. 60 земельних масивів знаходиться за межами населених пунктів на площі 351 га, в межах населених пунктів – 38 масивів на площі 96 га» - доповіла Неоніла Шевчук.

Власниками сертифікатів на право на земельну частку стали 122 тисячі ромадян. Оформлено 112 тисяч 931 державних актів на право власності на земельну ділянку. Площа розпайованих сільськогосподарських угідь становить 169 тисяч гектарів. Середній розмір паю в краї становить 1,38 гектарів. Роботи по заміні сертифікатів на пай в стадії завершення в низинних районах області.

На території області у 2014 році укладено 7180 договорів оренди землі з власниками паїв. З них з відсотком орендної плати  від 3% і більше – 6270 договорів, що становить понад 87%. Середній розмір орендної плати станом на початок року становить майже 302 грн. за 1 гектар. Площа паїв, переданих в оренду, становить 12 тисяч гектарів.

«В Закарпатській області є ряд проблем, які перешкоджають реалізації права на земельну частку,- повідомив Мафтей Попович. Це неспроможність громадян профінансувати виконання робіт по виготовленню правовстановлюючих документів на пай, втрата субсидій громадянами в гірській місцевості, довготривала процедура переоформлення права на спадщину. В тому числі і через особливість Закарпаття - в зв’язку з тим, що спадкоємці тривалий час знаходяться на заробітках» - зазначив посадовець.

Заслухавши і обговоривши інформацію заступника начальника Головного управління Мафтея Поповича, колегія вирішила: керівникам територіальних органів Держземагентства області спільно з райдержадміністраціями необхідно завершити роботи з оформлення права власності на земельні ділянки взамін сертифікатів на право на земельну частку до кінця року. Аби прискорити це процес вирішено провести роз’яснювальну роботу з орендарями щодо доцільності оформлення договорів оренди із власниками паїв та розмістити відповідну інформацію в засобах масової інформації.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

20 лютого 2015р.

Теги: земля, проекти, Закарпаття

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини