У Львівському апеляційному суді розглянуть справу щодо спроби привласнення гуртожитку в Ужгороді

23 лютого у Львівському господарському апеляційному суді відбудеться судове засідання, на якому розглянуть справу щодо спроби привласнення гуртожитку в Ужгороді. Від рішення суддів залежить подальша доля понад 500 жителів будівлі, які борються за право власності більше 14 років. Мешканці гуртожитку просять підтримки правозахисників та журналістів – прийти на чергове судове засідання щодо права власності на будівлю.

У Львівському апеляційному суді розглянуть справу щодо спроби привласнення гуртожитку в Ужгороді

"Попереднє засідання відбулося 5 січня, завершилося перемогою на користь мешканців гуртожитку: суд повністю визнав право державної власності на будівлю, якою хотіло заволодіти підприємство «Патент», що лише утримувало гуртожиток на балансі. Однак «Патент» з таким рішенням не змирився і подав апеляцію до Львівського апеляційного господарського суду. Тепер, після багаторічної боротьби, люди знову ризикують залишитися без нічого", - повідомляє координатор Інформаційного Ресурсного Центру Ініціативи «Посилення правових можливостей бідних», створеного Херсонським обласним Фондом милосердя та здоров'я.

Львів’яни не залишилися байдужими до цієї резонансної справи. Допомогти людям відстояти своє право на житло взялися спеціалісти львівської консалтингової компанії Аdvice-group. Юристи надаватимуть жильцям юридичні послуги добровільно і безоплатно, для суспільної користі.

Судове засідання відбудеться 23 лютого о 10:45 год. Місце засідання: м. Львів, вул. Личаківська, 81 — приміщення Львівського апеляційного господарського суду.

Довідка

В Ужгороді понад 14 років мешканці гуртожитку борються в судах за можливість реалізувати своє право на житло. Ще в дев’яності будівлю, в якій проживає понад півтисячі людей, вирішило привласнити підприємство «Патент».

Дев’ятиповерхівка на 126 квартир по вулиці Джамбула, 50 — один з найбільш густонаселених житлових будинків Ужгорода: в ньому проживає понад 500 повнолітніх осіб, не враховуючи дітей. Ось уже понад 14 років гуртожиток є предметом постійних суперечок між його мешканцями та власником – приватною юридичною особою.

Звели будинок ще 1984 року — за дольової участі чотирьох підприємств і організацій, в тому числі — міськвиконкому. Найбільше коштів вклало в будівництво місто – його частка становила 50,2% і була розрахована на розміщення 226 ліжкомісць. У гуртожиток заселилися вчителі, лікарі, працівники інших міських установ.

Водночас 43,8% збудованого помешкання відходили працівникам ВПП «Патент». Чомусь саме цьому підприємству на початку 90-х, коли в країні почалася масова приватизація, Закарпатське регіональне відділення Фонду держмайна України дозволило включити гуртожиток до вартості цілісного майнового комплексу Ужгородського виробничо-видавничого комбінату «Патент». Відтоді у мешканців і почалися проблеми.

Підприємству гуртожиток місто передало на баланс, але «Патент» приватизував його, що згодом у суді було визнано незаконним.

Підприємство намагалося будь-якими способами виселити людей з гуртожитку: їм не давали зареєструвати за місцем проживання власних дітей, поки не укладуть з «Патентом» договорів найму житла. Згідно з цим договором, мешканці мали погоджуватися на те, що юридична особа – підприємство «Патент» є власником гуртожитку, а мешканці лише винаймають у нього житлову площу. Таке формулювання в документах ставало великою проблемою для тих, хто, наприклад, хотів вступати до вишу чи просто взяти участь у виборах.

Жителі гуртожитку вирішили шукати правду в судах. Із 2008 року їхня справа пройшла розгляд у кількох інстанціях. Зрештою, Вищий адміністративний суд України визнав, що гуртожиток включили у статутний фонд підприємства «Патент» безпідставно. По-перше, тому, що за законом гуртожитки відносяться до державного житлового фонду – а він не підлягає передачі у статутні фонди акціонерних товариств. По-друге, гуртожиток збудували за дольової участі.

Представництво регіонального Фонду держмайна підтримало мешканців гуртожитку у суді, визнавши, що на початку 90-х, за відсутності чітких положень про приватизацію, допустило помилку.

Але «Патент» знову звернувся до суду з позовом про скасування наказу Фонду держмайна про повернення гуртожитку до державної власності. Врешті, 21 січня 2014 Львівський апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій повністю відмовив «Патенту». Однак, судова тяганина продовжилася.

Чергове засідання, що відбулося 5 січня 2015 року, завершилося перемогою на користь мешканців гуртожитку: суд повністю визнав право державної власності на будівлю, якою хотіло заволодіти підприємство «Патент», що лише утримувало гуртожиток на балансі.

У Господарському суді Закарпатської області сторона захисту довела, що гуртожиток, який за законом відноситься до об’єктів державного житлового фонду, приватизації не підлягає. Будівля, зведена за дольової участі чотирьох міських підприємств та виконкому, не могла і не може належати одноосібно підприємству «Патент».

Суд визнав право державної власності на гуртожиток та скасував свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане у 2006 році виконкомом Ужгородської міськради підприємству «Патент».

Але «Патент» подав апеляцію до Львівського апеляційного господарського суду і намагається оскаржити рішення про те, що гуртожиток відноситься до об’єктів державного житлового фонду.

Прес-служба Львівської міської ради

19 лютого 2015р.

Теги: гуртожиток, привласнення, апеляційний суд

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини