У мукачівській бібліотеці презентували поетичну збірку "Чарівна флояра" Тетяни Рибар (ФОТО)

Непересічна книжкова презентація відбулася днями у читальній залі Мукачівської міської публічної бібліотеки. Мукачівська поетеса, віднедавна член Національної спілки письменників України, Тетяна Рибар представила публіці нещодавно видану поетичну збірку „Чарівна флояра”.

У мукачівській бібліотеці презентували поетичну збірку "Чарівна флояра" Тетяни Рибар (ФОТО)

У залі звучить народна музична стихія – розкішний звук чарівної флояри (викладач ДШМ №1 ім. С. Мартона Олена Луміковська) та майстерне виконання карпатської коломийки Тетяною Рибар, вже з перших хвилин зустрічі налаштовує присутніх на щиру, відверту розмову авторки книги. 

У збірці поетка постала в новому творчому образі, який, за її словами, „мені навіяла неповторна колористика Карпатського світу”. Трагічне кохання карпатських Ромео і Джульєтти, що лежить в основі легенди озера Синевир, чуттєво розкрито у поемі „Синь і Вир”.  Історичну картину життя славнозвісного князя Федора Корятовича та його дружини Ольги, майстерно зображено у поемі „Чолами в небо”. Елегія „Долиною нарцисів” запросила присутніх до „острову снігу і сонця”, а вірші із циклу „Кужіль золотий” нагадали про „любов... відроджену не згаслу”. Авторське читання творів, що увійшли до збірки, розповіді поетеси про секрети творчості, про обереги, які вчать зберігати любов і пам’ять та будять у серці голос роду, дозволили слухачам відчути дух книги, поринути у вир емоцій Всесвіту Тетяни Рибар.

Запальний танок юних гуцулок і гуцуликів (хореографічна постановка викладача ДШМ № 1 ім. С. Мартона Емілії Васько) розпочав другу частину прем’єри книги. 

З творчим доробком поетеси Тетяни Рибар присутніх ознайомила провідний бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Туряниця. 

Начальник відділу культури Мукачівського міськвиконкому Ірина Петрус, вітаючи поетесу з виходом чергової збірки, відзначила: „Ви живете в гармонії з цим світом і це відчуває читач у ваших  творах. Тому й надалі радуйте нас творчими здобутками, чаруйте енергією слова на сторінках нових книг та палітрою барв на художніх полотнах”.

Про особливість нової книги, про закони життя, що хрестиками вишиті на долі поетеси, яка прийшла у світ, щоб у слові розчинити свої радощі й печалі, втіхи і болі, вів мову відомий письменник Мирослав Дочинець: „Тетяна Рибар – поетеса по духу, яка постійно росте, постійно міняється, відкриваючи читачеві нові грані власної творчості”. 

Схвальний відгук про „Чарівну флояру” висловив і член літературного об’єднання „Рідне слово” Богдан Сливчук: „У збірці відчувається життєвий і творчий досвід поетеси, яка занурює нас у світ народних вірувань і звичаїв, відкриває дивосвіт природи, переживає разом з нами біль рідної землі та вчить радіти життю”. У подарунок авторці він зачитав власний вірш за її творами „Хай цокає невпинно Ваш дзиґар”.

Емоційно захоплено розповідали про Тетяну Рибар її подруги: однокласниця Мар’яна Чучвар, піаністка Олена Барта, поетеси Валентина Кушнір, Гізела Лімбах, Валентина Попелюшка, які відмітили безмежно глибоку душу поетки, багату на добрі вчинки, її вміння знаходити для кожного час, і, разом з тим, бути завжди енергійною, чуйною і відкритою людиною.

По-особливому щемно і щиро звучав вірш Тетяни Рибар  „Я ще не йду...” з вуст її чоловіка,  поета, журналіста, редактора газети „Мукачево” Віктора Дворниченка, який під час виступу розповідав про будні поетеси, про емоції, які вона відчуває після написання кожного нового вірша, про її захоплення і мрії. „Тетяна – тендітна жінка з сильним характером, поезія якої має надзвичайно виразний голос та неймовірну глибину”, – підкреслив він.

Зворушливим був виступ і поетеси Наталії Рибар, невіски пані Тетяни, яка назвала її не тільки другою мамою, але й подругою, з якою можна поділитися власними секретами, переживаннями, яка вміє вислухати і щиро порадити. „У нас дуже багато спільного: ми можемо годинами розмовляти на різні теми, читати одна одній вірші, обговорювати те чи інше питання, – додала Тетяна, – Ми називаємо одна одну „мама” і „донечка”, не тому, що так треба, а тому, що відчуваємо в цьому особливу  потребу...”

Приємним подарунком для Тетяни Рибар була пісня на її слова „Ми вільні”, яку виконав артист Ужгородського театру „Шарж” Сергій Соболь. Пан Сергій зізнався, що коли прочитав слова, сповнені любові й віри в рідну державу, музика народилася раптово.

Вишукана поезія авторки, у поєднанні з добрим і теплим словом присутніх про її творчість, створили цього дня в бібліотеці неповторну атмосферу затишку і тепла. Навіть по закінченні зустрічі, гості довго спілкувалися з поетесою, яка щедро роздавала автографи. 

Не залишилися без подарунка і читачі міської книгозбірні, яким Тетяна Рибар подарувала збірочки „Чарівної флояри” з надписом „З любов’ю до землі, до роду свого”.

Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар відділу обслуговування Мукачівської міської центральної бібліотеки ім. О.Духновича

16 лютого 2015р.

Теги: Тетяна Рибар, збірка, бібліотека

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини