Ужгородська міськрада, захопившись “дерибаном”, в обхід закону підготувала на сесію черговий “пакет” земельних питань

З 1 січня набрав повної сили Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності”, відповідно до якого розгляд будь-яких земельних питань має відбуватися за умови дотримання певних правил. Виконання їх владою в Ужгороді наразі не забезпечено. А відтак, винесення на розгляд сесії земельних питань автоматично є порушенням закону і тягне за собою кримінальну відповідальність. Яка також чекає і на посадову особу, яка, всупереч генплану, ставила підписи під десятками протизаконних земельних рішень.

Ужгородська міськрада, захопившись “дерибаном”, в обхід закону підготувала на сесію черговий “пакет” земельних питань

На чергову сесію Ужгородської міської ради підготовлений до розгляду черговий пакет земельних питань. Вже за відпрацьованою схемою у будівлі на Поштовій вчергове вдалися до роздачі у приватні руки земель громади. Вже звично – по інерції та ігноруючи голос здорового глузду. А значить, не враховуючи те, що розгляд та ухвалення питань позитивним голосуванням обернеться для конкретних посадових осіб кримінальною відповідальністю. Бо ж Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” чітко прописує – а з початку цього року без жодних поблажок – чітку процедуру розгляду земельних питань. Дотримуватись якої в Ужгороді депутати просто не можуть за відсутності потрібних для цього документів. А отже, на розгляд земельних питань неочікувано для самих депутатів та чиновників міськради має бути накладений ситуативний мораторій. 

Так, з 1 січня поточного року набрав повної сили Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Ч. 1 ст. 16 згаданого законодавчого акту регламентовано: “Планування територій на місцевому рівні здійснюється шляхом розроблення та затвердження генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій і детальних планів території, їх оновлення та внесення змін до них". З усіх трьох необхідних для розпоряджання землею органами місцевого самоврядування документів в Ужгороді готовий і затверджений лише 1 — генеральний план. І той — в редакції 2004 року, не оновлений та не корегований відповідно до умов та реалій сучасності.

Згаданий закон був дописаний та проголосований парламентом ще 2011 року. Однак, з огляду на відсутність на той час у більшості населених пунктів усіх трьох складових для виконання законодавчого акту, введення його в дію було відтерміновано на рік — аби органи місцевого самоврядування привели у відповідність потрібну документацію. Втім, за рік цього не сталось, і — введення закону в дію знову відстрочили. Як і наступні кілька разів — аж до 2015 року. Коли, починаючи з 1 січня Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” набрав повної сили, забороняючи здійснювати управління землями на місцях без дотримання прописаних у ньому правилах. 

Так, ч. 3 ст. 24 згаданого закону чорним по білому прописано:  “У разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог цього Закону, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється”. В Ужгороді наразі з усіх необхідних для розпорядження землею, прописаних у законі документів, наявний тільки і виключно генплан у редакції 2004 року. Ні  плану зонування територій, ні детального плану території місто не має. А відтак, підготовка до розгляду сесією і власне розгляд вже депутатським корпусом будь-яких земельних питань є прямим порушенням законодавства України із подальшим настанням кримінальної відповідальності. 

За інформацією Закарпаття онлайн, “верхівку” міськради вповноважені органи вже “просвітили” стосовно потенційного протизаконного “бєзпрєделу” в разі розгляду та голосування за земельні питання, підготовлені до розгляду до наступної сесії 19 лютого. Розробникам зазначених проектів було рекомендовано зняти з порядку денного згадані питання, втім, на офіційному сайті міської ради станом на вечір четверга згадані документи ще були опубліковані.

Серед них — і низка проектів земельних рішень, які в ході підготовки до відчуження землі були погоджені нинішнім в.о. головного архітектора міста. Знову ж таки — протизаконно та з майбутньою для нього кримінальною відповідальністю. Адже документи, схвалені депутатським корпусом (який, як колективний орган, відповідальності за прийняття незаконних рішень не несе) опісля, всупереч генплану міста, що є кричущим і кримінально караним фактом, були підписані нинішнім в.о начальника управління архітектури та містобудування Михайлом Івегешем. 

Погоджувати власним підписом пропоновані до розгляду проекти земельних рішень уповноважений, за законом, виключно начальник управління архітектури та містобудування, він же — головний архітектор міста. Його ж обов'язком та відповідальністю є гальмування усіх тих «пропозицій» по комунальній чи державній землі, які виходять за рамки закону. Однак, черговий «пакет» проектів земельних рішень був запропонований до розгляду сесії – й досі залишається оприлюдненим на офіційному сайті міської ради. Що наштовхує на висновок про те, що «потрібні документи» тимчасовий начальник управління архітектури таки підписав. 

Підставившись сам. Погодившись легалізувати здійснюване депутатським корпусом на чолі із «залишенцями» режиму Януковича мародерство. Взявши на себе відповідальність на майбутнє за протизаконні підписи під земельними документами. Тоді як чиновницький апарат, на догоду та з власними посадово-депутатськими інтересами, проковтнувши чергову жертву-«підписанта» потрібних документів, шукатиме нові шпаринки в законодавстві та винаходитиме шляхи в обхід прописаного Верховною Радою. Бо, як свідчать голосування на сесіях, «дерибан» – це не тільки сьогодні і ситуативно. «Дерибан» – це укорінена злочинна звичка, породжена роками безкарності та вседозволеності. Виводити яку в міській раді обласного центру Закарпаття аж ніяк не зацікавлені – достатньо переглянути, аби в цьому упевнитись, все ще актуальний на офіційному сайті міськради порядок денний прийдешньої сесії.

 
 
12 лютого 2015р.

Теги: дерибан, земельні питання, пакет, закон

Коментарі

рок 2015-02-15 / 03:20:05
да ВОЛОШИН явно херово закончит

Наталка Майстренко 2015-02-14 / 00:11:41
Дозволите привселюдно запропонувати допомогу слідчому та "прокуратору". Першому у переліку питань до пана Івегеша, начальника Дерземагентства в Ужгородському районі, всім іншим посадовим особам, хто підписав позитивні висновки в проектах землеустрою, а іншому - для "влучних" вказівок. Дякую колегам та іншим небайдужим ужгородцям, хто боронить своє місто на "другому фронті", так як і тут у нас - ворог вже видимий. І це далеко не Погорелов і Волошин, боюсь, вони тільки інструментарій

Сандокан 2015-02-13 / 16:57:32
Волошина на нари!

АНТИКОР 2015-02-13 / 16:18:42
Все разговоры о том, что мы не можем проводить реформы и бороться с коррупцией во время войны – тупые отмазки. Вы обязаны делать это именно сейчас! Потом будет уже поздно.

Пока складывается впечатление, что и президент, и премьер саботируют этот процесс, пытаясь законсервировать нынешнюю систему. Много слов, но результат минимальный. Действия очень напоминают фасадный ремонт. Внешние стены подлатали, а внутри все прогнило и разваливается.

В реальности же малый и средний бизнес просто воет от беспредела проверяющих служб. Люди доведены до отчаяния, они готовы на самые крайние меры. Ничего не сделано и для того, чтобы пресечь коррупцию на самом высоком уровне. На потоки просто посадили своих людей.

Это видят и в Европе, поэтому и не спешат давать нам денег и поддерживать. И их объективно можно понять. Сколько можно на деньги европейских налогоплательщиков содержать украинских коррупционеров?

И вот именно это, а не война и Путин, меня убивает больше всего. И именно за это и мы – журналисты и общество должно нещадно критиковать власть. Давить на нее, контролировать и требовать!

Суддя Дредд 2015-02-13 / 13:40:01


Щойно зайшов на сайт міськради - проекти рішень по землі досі там. А це означає, що прокуратура вже мала б порушити кримінальне провадження. Принаймні щодо тієї особи, яка їх візувала перед виненсенням на сесію. Прокуратура традиційно бездіє. Мабуть, вже торгується при новому пркурорі області. Або берегівський хабарник продовжив в Ужгороді свою стару практику.


май русин 2015-02-13 / 00:22:35
Тот Івегеш майжинь лох

спарта 2015-02-12 / 23:56:04
сидівшому меру і нетиповому аферисту-чиновнику все не сидиться. Посадять!..

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини