Закарпатська "тінь": Надійність і платоспроможність ціною в мільйон гривень

Наталя Гончаренко — ефектна дама тридцяти років із привабливою зовнішністю й вишуканими манерами. Жінки такого типу без особливих зусиль реалізують амбіції в особистому чи діловому житті і, не зупиняючись на досягнутому, сходять до нових вершин. Втім, у цьому випадку природні дані та особиста чарівність були використані з доволі специфічною метою, що врешті-решт зіграло з жінкою лихий жарт. Зараз їй інкримінують шахрайство в особливо великих розмірах, а колишні роботодавці та кредитори вимагають повернення понад мільйон видурених грошей.

У 1997 р. Наталя приїхала з Рівненської області на Закарпаття і вступила до одного з ужгородських університетів, по закінченні якого отримала два дипломи — про педагогічну та юридичну освіту. Знайти роботу молодому спеціалістові, як відомо, зовсім не просто, однак у Наталі жодних проблем із цим не було. Створивши підприємство з надання бухгалтерських послуг, жінка завдяки професійним якостям та вродженій комунікабельності без особливих зусиль знайшла високооплачуване застосування своїм знанням. Клієнтами її підприємства зазвичай виступали фірми середньої бізнесової ланки. На початку минулого року в роботодавців був серйозний привід уважніше придивитися до свого бухгалтера — Наталю притягували до кримінальної відповідальності за махінації з документами, внаслідок яких доходи одного з підприємств були дуже занижені, а бюджет недоотримав у вигляді податків понад 170 тисяч гривень. Однак справа закінчилася амністією, і належної уваги на неї ніхто не звернув.


Близько двох років Наталя добросовісно виконувала свої обов’язки з обслуговування клієнтів — грамотно вела бухгалтерію, надавала за потреби юридичні послуги. А крім ділових, підтримувала з клієнтами й більш довірчі стосунки: могла, наприклад, попросити в борг дві-три тисячі доларів, які завжди повертала вчасно. Паралельно жінка брала відносно невеликі кредити (до п’яти тисяч доларів) у банках, які також вчасно погашала. Згодом, уже після порушення кримінальної справи, затримана стверджувала, що ніякого шахрайства заздалегідь не планувала, усе вийшло спонтанно, проте у слідства з цього приводу інша думка: повертаючи невеликі позики, бухгалтер просто намагалася приспати пильність кредиторів, щоб потім «кинути» їх по-крупному.


Все розкрилося влітку минулого року, причому свій відхід «зі сцени» Наталя влаштувала дуже оригінально, можна навіть сказати — артистично.


За кілька місяців до того набрала в борг від численних клієнтів серйозні суми, а коли ті почали наполягати на поверненні грошей, призначила всім «стрілку» в один і той самий час у невеликому кафе. На зустріч прийшло близько вісімдесяти чоловік! Декотрі були партнерами по бізнесу, добре знали одне одного, тому швидко з’ясувалося, що всі кредитори з’явилися з однією метою — отримати свої гроші. Сама Наталя в кафе не прийшла, а її телефон не відповідав. Прочекавши марно кілька годин, люди розійшлися ні з чим і через кілька днів звернулися в міліцію. Тоді й з’ясувалося, що «позики» від приватних осіб — лише верхівка «айсберга» видурених Наталею грошей.


Набагато серйозніше від шахрайки постраждали банки, в яких вона перед самим зникненням примудрилася взяти кілька серйозних кредитів. «Приручені» вчасним поверненням попередніх грошей, банкіри не сумнівалися в надійності й платоспроможності своєї клієнтки і на цьому погоріли. Слід віддати Наталі належне — видурюючи гроші в банках, вона проявила не лише винахідливість, а й, до певної міри, нахабство. В одному випадку видала себе за керівника фірми, яку обслуговувала, і, надавши сфабриковані документи, отримала 150 тисяч гривень готівкою (справжній керівник фірми дізнався про кредит лише після порушення кримінальної справи). В іншому, надавши фальшиві довідки із дуже завищеною зарплатою, оформила 300-тисячний кредит особисто на себе — начебто для купівлі квартири. Такі суми банки дають лише під серйозні гарантії, тому одразу після видачі грошей Наталі надали буквально кілька днів для купівлі квартири й оформлення її в заставу. За цей час шахрайка і зникла. Під час слідства з’ясувалося, що в криміналі замішаний і чоловік Наталі (водій одного з підприємств), на якого вона з допомогою тих-таки фальшивих довідок про завищену зарплату оформила кілька кредитів на загальну суму близько ста тисяч гривень. Усього ж на цей час правоохоронці документально встановили, що Наталя «кинула» колишніх партнерів і банкірів на суму понад 1 мільйон 300 тисяч гривень. Шахрайку одразу оголосили в розшук і паралельно спробували накласти арешт на її майно. Однак такого просто не виявилося — квартиру подружжя наймало, а «Фольксваген-Поло», яким бухгалтер їздила на роботу, виявився не її власністю.


І все-таки довго втікати від міліції Наталі не вдалося, вирахувати її допомогли… пологи. Знаючи від потерпілих, що жінка вагітна, правоохоронці розіслали орієнтування в усі пологові будинки України. І це дало результат. Народжувати дитину Наталя вирішила у Миколаївській області. Вона навіть не намагалася змінити зовнішність, хоча й назвалася вигаданим прізвищем. Спочатку міліція затримала чоловіка підозрюваної, а через кілька днів після пологів — і її саму. Обох етапували до Ужгорода й помістили під варту. Слідчі управління УМВС у Закарпатській області порушили кримінальну справу за ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах), яка передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.


З самого початку Наталя зізна­лася у всіх інкримінованих епізодах і докладно розповіла подробиці, які цікавили слідство. Свої дії вона пояснила так: щоб повернути один борг, змушена була брати інший, для погашення якого довелося оформляти кредит у банку і т. д. за ланцюжком. Коли ж сума кредитів та боргів перевалила за мільйон, довелося втікати…


Заяви від колишніх партнерів Наталі у слідче управління продовжують надходити й нині, при цьому правоохоронці підозрюють, що до них звертаються далеко не всі потерпілі. Чимало тих, хто позичив Наталі відносно невеликі суми, просто не хочуть витрачати час на численні слідчі дії, а головне — не дуже сподіваються отримати назад свої гроші. Річ у тому, що наразі невідомо, куди поділися видурені понад мільйон гривень. Са­ма Наталя просто стверджує, що грошей немає, не даючи цьому жодних аргументованих пояснень…


Чоловік Наталі, як і раніше, перебуває у слідчому ізоляторі, зате її саму через два місяці тримання під вартою звільнили, взявши підписку про невиїзд. Причина — хвороба немовляти. Після звільнення звинувачена акуратно відвідує слідчі дії і наміру тікати начебто не має. Напевно, сподівається, що суд проявить до неї поблажливість. Певні підстави для цього є — щиросердне зізнання й каяття, активне сприяння слідству в розкритті злочину, хвора дитина… І хоча інкримінована стаття дуже серйозна й не передбачає амністії чи умовного покарання, випадки, коли суди звільняли з-під варти злочинців, засуджених за набагато тяжчі злочини, — не така вже й дивовижа. Що ж до потерпілих кредиторів, то, попри втрату грошей, ця історія, безперечно, збагатила їх позитивним досвідом, суть якого коротко можна сформулювати так: не варто занадто довіряти клієнтам, навіть якщо вони справляють враження дуже надійних і платоспроможних.


P.S. Прізвище звинуваченої змінене (до винесення вироку суду).

Володимир Мартин, м.Ужгород, "Дзеркало тижня"
29 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини