На Закарпатті нараховується 30 підприємств, що боргують зарплату своїм працівникам

Закарпатські підприємства, установи та організації зустріли літо з найнижчим показником заборгованості з виплати заробітної плати по Україні

На Закарпатті нараховується 30 підприємств, що боргують зарплату своїм працівникам
Цей борг складає всього 0,4 відсотка загального обсягу заборгованості по країні. Єдине, що насторожує, це динаміка зростання показника. Справа в тому, що кілька великих підприємств продовжують нарощувати борги. До того ж відбувається це на загальному фоні підвищення середньомісячної зарплати по області, яка у травні становила 834,3 гривні.

Про нинішню ситуацію стосовно заборгованості та боротьби з нею розповідає заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації – начальник управління праці та зайнятості Людмила Ляпіна:

– Борг закарпатських підприємств у порівнянні зі всеукраїнськими показниками справді невеликий. А тому прикро, що через окремих боржників, котрі чи то неспроможні виплатити людям зароблене, чи то свідомо затримують платню, Закарпаття взагалі фігурує у цьому списку. За цифрами ми мусимо бачити конкретні підприємства, які, не побоюся цього слова, ганьблять область.

Найбільшим боржником сьогодні залишається Солотвинський солерудник, що на Тячівщині. На 1 червня борг склав 756,6 тис. грн. Хоча тут є й об’єктивні труднощі, зокрема аварії на шахтах, технічна занедбаність, непередбачувані відновлювальні роботи, але вони не повинні ставати причиною невиплати зарплати. Значний борг у сумі 379,4 тис. грн. виник і на ВАТ „Хутро” у Рахівському районі. Додамо заборгованість обох підприємств – ось і маємо третину суми боргу серед економічно активних підприємств всього Закарпаття.

У Виноградівському районі з 3-ох боржників найбільшим є радгосп-завод „Виноградівський” (133,3 тис грн.), в Ужгородському – радгосп-завод „Великолазівський” (195,1 тис. грн.), на Мукачівщині – агроторгове підприємство радгосп-завод „Мукачівський” (227 тис. грн.). На жаль, бачимо, що досі керівники радгоспів так і не зуміли стати справжніми менеджерами своїх підприємств, досі не знайшли економічно ефективні форми управління. До того ж, як видно з цих цифр, невиплати заробітної плати у сфері сільського господарства посідають 2 місце за обсягами після промисловості.

Ця ж проблема стосується і п’яти підприємств, що працюють у галузі житлово-комунального господарства. Серед них найбільший борг має Чопське ВУЖКГ (77, 4 тис грн.) та Воловецьке ВУЖКГ (30,9 тис грн.). Звісно, становище значно погіршує населення, котре невчасно, а то й взагалі не сплачує за комунальні послуги. Хоча не варто знімати з керівників цих підприємств відповідальність: хто ж, як не вони, повинні братися за план фінансово-економічного оздоровлення своїх ЖКГ.
Таким чином, станом на 1 червня на Закарпатті працюють всього 30 економічно активних підприємств-боржників. 14 з них мають борг ще з початку року, але вже почали процес погашення за графіком. Половина повинна розрахуватися з працівниками до 1 липня.

Найбільше збанкрутілих підприємств-боржників зосередилися на Свалявщині. Це ЗАТ „Свалявський лісокомбінат”, ДП „Завод „Електрон” та ТОВ „Карпатська деревообробна компанія”. Всього боржників-банкрутів на Закарпатті 12, а найбільший з них – ВАТ „Птахофабрика „Ужгородська”. Загалом погашення боргу на підприємствах-банкрутах напряму пов’язане з ефективною діяльністю арбітражних керуючих. В облдержадміністрації працює комісія з цих питань, яка систематично розглядає стан справ на підприємствах-банкрутах.

Загальний борг на шести економічно неактивних підприємствах області станом на 1 червня складає 217, 1 тис. грн. Найбільше заборгував серед них АПК „Ужгородський” – 144, 2 тис. грн.

В. о. заступника голови ОДА Іван Качур повідомляє, що питання погашення заборгованості по зарплаті є приоритетним в роботі облдержадміністрації, а тому голова ОДА Олег Гаваші особисто тримає його на контролі:

– Над ліквідацією боргу по заробітній платі постійно працює обласна комісія, яка здійснює виїзди в райони та безпосередньо на підприємства. Комісія, яка, окрім аналізу діяльності боржників та складання графіку погашення заборгованостей, проводить також роз’яснювальну роботу серед людей, котрим боргують їхні зароблені гроші. Так, за сприяння працівників головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації подаються позовні заяви до суду про примусове стягнення заборгованої зарплати, однак не всі працівники погоджуються на такий крок. Люди часто не бажають робити рішучих дій і подавати заяву до суду через побоювання втратити місце роботи взагалі.

Облдержадміністрація зі свого боку, намагаючись якнайшвидше вирішити цю проблему, тісно співпрацює з профспілками та об’єднаннями роботодавців. Також посилено взаємодію з органами прокуратури, яким обласна державна адміністрація щомісячно надсилає інформацію про стан погашення заборгованості, проводяться спільні селекторні наради, здійснюються виїзди на місця. Проти окремих керівників підприємств, котрі свідомо доводили свої підприємства до банкрутства і в їхніх діях виявлено склад злочину, порушено кримінальні справи.

Отже, наразі в області маємо 30 підприємств-боржників – це становить 0,2 відсотка від загальної кількості (майже 19 тисяч) зареєстрованих підприємств, установ та організацій усіх форм власності, зареєстрованих у краї. З огляду на те, що на них не виконується основний закон – своєчасна і в повному обсязі виплачена зарплата, ситуація потребує рішучих дій і не може бути пояснена жодними об’єктивними факторами.

Прес-служба Закарпатської ОДА
29 червня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини