Музична родина закарпатських Свиридів з глибоким корінням й широкими кронами

Їх знають не тільки в рідному Макарьові на Мукачівщині, але й далеко за його межами. Спів цих представниць слабкої статі справді зачаровує. Слухаєш — не наслухаєшся. Диву даєшся, звідки ці берегині знаютьспіванки з сивої давнини.

Родинний ансамбль "Свиридані"
Родинний ансамбль "Свиридані"

— Я співаю з дитинства, — зізнається 69-річна Марія Свирида. — Старовинних пісень мене мамка навчила. Ну, а я прищепила любов до пісень своїм донькам. А тепер уже й онукам. З піснею я вставала, співаючи й лягала. І де б не працювала: в місцевій школі кухарем, секретарем сільради чи в колгоспній бухгалтерії — всюди завше співала. Уже в передпенсійному віці виникло бажання створити аматорський колектив «Свиридані». До нього увійшли дві доньки — 46-річна Надія, сільська вчителька, та 34-річна Тетяна, завідувачка фельдшерсько-акушерського пункту сусіднього Барбова. Не залишилася осторонь і внучка Мар'янка, учениця місцевої школи. А нещодавно до бабусиного колективу приєдналася і п'ятирічна внучка Марійка.

Так вже вийшло, що Марія Михайлівна, вийшовши заміж за Михайла Свириду, пішла жити до нього. Згодом ще одне родинне гніздечко поряд звів і старший брат Іван. Його дружина, теж Марія, тільки Юріївна, як і шовго-риня, також була закохана в пісню.

Макарівці жартують, що Бог нагородив старих Свиридів співучими невістками. І Марія Юріївна разом з онучкою-другокласницею Нелькою теж влилася в аматорський колектив. Нині «Свиридані» виступають не тільки в рідному Макарьові. Без них не обходиться жодний фестиваль народної пісні в Ужгороді, Волівці, Мукачеві. До створення цього чудового аматорського колективу доклали рук і макарівські культпрацівники — художній керівник місцевого клубу Лариса Фроїн, завідувачка бібліотеки Ганна Лазар та акомпаніатор Надія Лучан, яка доповнює чарівний спів музичним супроводом.

Марія Михайлівна — частий гість у школі на уроках народознавства. Вона розповідає учням про давні звичаї, обряди. Всі члени самодіяльного колективу мають такий одяг, який колись носили сільські жінки. А нещодавно в Чинадійові на Мукачівщині проходив перший фестиваль «Мелодії родинних сердець». Не обійшлося там і без «Сви-ридань». Вони виконали дві пісні «Од броду до броду» та «Горі воду ношу». Присутні аплодували самодіяльним

артистам стоячи. На тих фестинах Свиридані не тільки співали. В фойє Чинадіївського будинку культури експонувалися їхні вишивки. Як і пісню, це рукоділля люблять усі члени колективу. Не дивина, що вишиванки у жінок, ніби жар-птиця, аж горять-виблискують.

Свиридан-старий, як мовиться, по самі вуха закоханий в фольклор. їх запрошували в обласний центр у музей народної архітектури та побуту, де вони в національних строях колядували на святвечір, щедрували на Новий рік. Це дійство було відзнято на відео й неодноразово показувалося по телебаченню.

Слухаєш задушевні пісні з сивої давнини нашого русинського народу, й аж мороз іде по шкірі, вслухаєшся в цей чарівний спів і думаєш: поки є такий колектив, народна пісня житиме.

Віталій Пумпинець, Мукачівський район.
25 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини