Закарпатці єдині в Україні розвивають велоспорт у залі

Кататися, стоячи на кермі, крутити педалі руками, виконувати різноманітні акробатичні фігури в повітрі — всі ці трюки стають реальними завдяки техніці велосипедного спорту в залі.

Закарпатці єдині в Україні розвивають велоспорт у залі

У світі це далеко не новий вид спорту. В Німеччині, Чехії, Франції він має столітню історію і його розвиток активно підтримується„'Україна ж донедавна до цього спорту причетна не була. Але нині нашій області є чим пишатися, адже єдиний його осередок розміщений саме в нашому краї - в с Великі Береги Берегівського району. Подібного немає більше ніде в Україні, і навіть у Росії, Білорусі, Молдавії. Ми зустрілися з директором Великоберезької школи в якій, власне, й базується спортивна група, Тихомиром ГЕЙЦІ, котрий і розповів про специфіку і новаторство цього виду спорту.


— Тихомире Тихомирови-чу, як відважились на таку справу — розвивати цілком новий для України вид спорту? І як взагалі все починалося?


— Це був, скоріше, збіг обставин. У 2000 році мені зателефонували з Угорщини і запропонували співпрацю. Справа в тому, що для них так само було в новинку займатися велоспортом, і тому існувала потреба й інтерес розповсюджувати його далі. А оскільки так вийшло, що я сам — тренер широкого профілю, і моя спеціалізація - легка атлетика, то пропозиція спробувати розвивати цей спорт на Закарпатті мене, звичайно, зацікавила. Тоді ж ми прийняли гостей з Німеччини та Угорщини, всього18 чоловік. Вони зробили показовий виступ, подарували 4 велосипеди і запросили нас на тренерські курси до Угорщини. Ми погодились, бо дітям дуже сподобався виступ, у багатьох навіть виникло бажання займатися на професійному рівні. Я поїхав туди разом з дружиною, яка теж тренує, і сином. Головний секретар велосипедного спорту в залі Ганс Борн порадив нам як новій країні в цьому виді спорту взяти участь у чемпіонаті світу. Тоді ми навіть своїх костюмів не мали, але повернулися зі змагання з чітким розумінням того, як потрібно працювати для гідного результату. І вже з січня почали активно займатися, одразу відкрили групу при школі. Спочатку вона складалася з 12 чоловік, а зараз у нас уже 30 дітей.


— Що потрібно для того, аби почати займатися велоспортом?


— Необхідно, щоб координація була хороша і, звичайно, базова фізична підготовка. Втім, якщо дитина здібна, то її можна всьому навчити. Зараз ми займаємося з трьома групами з 4 по 11 клас тричі на тиждень. І вже побували на змаганнях в Австрії, Німеччині, Франції, Словаччині, Угорщині. Щороку організовуємо чемпіонати України. Якщо нас запрошують на показові виступи - обов'язково їдемо. Ось так потрохи і набираємось досвіду та нових знань.


— А чи є вже серйозні досягнення у ваших вихованців?


— У 2006 році наші учні Андрій Фізаші та Степан Гейці посіли 6 місце на чемпіонаті Європи в Австрії та отримали звання кандидатів у майстри спорту. Георгій Боднар та Роланд Кочі стали сьомими на чемпіонаті Європи у Франції. Крім того, наші учні неодноразово перемагали на чемпіонатах Угорщини - у 2003-му взяли всі три призові сходинки.


— Хто спонсорує ваші поїздки по світу?


— Зараз майже весь тягар лежить на батьках. Оскільки велоспорт у залі ще не є олімпійським видом, то й фінансування від столиці ми не отримуємо. Втім, частково допомагають район та область, коли покривають добові витрати. А в Європі вони не маленькі - мінімум 50 евро на добу потрібно на харчування однієї дитини, 25-35 євро - на ночівлю. Але візи, транспортні видатки - без батьків тут не обійтися. Крім того, цей вид спорту досить дорогий. Хороший велосипед коштує 1000-1500 євро, і їх в Україні не виготовляють. Технічно нас майже повністю забезпечують іноземні спонсори.


— З якими ще складностями доводиться стикатися?


— По-перше, через те, що у нас немає належної матеріально-технічної бази, ми тренуємося лише з нашими школярами. Якби подібних гуртків в Україні було більше, це гарантувало б конкуренцію між спортсменами і викликало б у дітей ще більший азарт. Хоча наші вихованці вже починають поширювати цей спорт у Дрогобичі, Львові, а в майбутньому, сподіваюсь, і в Івано-Франківську. По-друге, прикро те, що Китай, Малайзія, Гонконг можуть дозволити собі запрошувати тренерів із Німеччини, а ми — єдина країна у цьому виді спорту, що займається без наставників. До нас приїжджають на рік два рази, побудуть тиждень - і знову їдуть. Тому тренуємо, виходячи зі свого викладацького досвіду.


— Чи не опускаються руки від такої кількості перешкод?


— Коли ми тільки починали працювати, були такі елементи, що, думали, ніколи їх не зможемо повторити. Але зараз виконуємо майже всі вправи з кваліфікаційної книги. Крім того, діти з таким натхненням повертаються зі змагань, набираються такої кількості вражень, що позбавляти їх цього задоволення було б просто несправедливо. Спорт не тільки дає їм можливість подорожувати, але й робить їх впевненішими, самостійними, забезпечує гарний настрій і розвиває силу волі. І тому нам дуже хочеться, щоб ми не стояли на місці, аби було невпинне зростання, адже це справді дуже красивий вид спорту, який вартий того, аби ним цікавилися.

Розмовляла Людмила Олійник, м.Ужгород
25 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини