В Ужгороді відбувся «Словацький бетлегем – 2014»

13 грудня 2014 року в Ужгороді, в приміщенні обласного театру ляльок відбулося традиційне, 17-е обласне свято під назвою „Словацький бетлегем - 2014”, яке, як і всі попередні, було організоване обласною культурно-освітньою організацією „Матіца Словенска” на Закарпатті (голова – Й.Й. Гайніш).

В Ужгороді відбувся «Словацький бетлегем – 2014»

У рамках цього свята традиційно проводиться конкурс за трьома номінаціями: „Кращий словацький бетлегем”, „Кращий колектив словацьких колядників” та „Кращий колектив, що здійснює постановку театралізованої різдвяної сценки на словацькій мові”.

В цьому році у святі взяли участь 9 колективів з різних місцевостей Закарпаття, де компактно проживають словаки – смт Середнє, с. Анталовці, с.Сторожниця Ужгородського району, с. Кольчино (Фрідєшово) Мукачівського району, смт Великий Березний та м. Ужгород.

Перед початком свята перед присутніми виступили з офіційними вітаннями Генеральний консул Словацької Республіки в м.Ужгороді п. Янка Бур’янова, представники Міністерства освіти Словаччини і голова „Матіци Словенскої” на Закарпатті п. Йосип Гайніш.       

На запрошення „Матіци Словенскої” на Закарпатті в конкурсній програмі взяли участь і колективи з Ужгородського району: в номінації „Кращий словацький бетлегем” – бетлегеми з с.Анталовці, в номінації „Кращий колектив колядників” - народний вокально-хореографічний ансамбль „Словенка” Середнянської дитячої школи мистецтв  (художній керівник – С.Симочко) і в номінації „Кращий колектив, що здійснює постановку театралізованої різдвяної сценки на словацькій мові” – учнівський колектив з  Сторожницької ЗОШ І-ІІІ ст. і учнівський колектив з Середнянської ЗОШ І-ІІІ ст.

За рішенням компетентного журі, у номінації „Кращий словацький бетлегем”  перемогу святкував  бетлегем  (старша група) з с. Анталовці (керівник В.Вербовські). Друге місце було присуджене молодшій групі бетлегему з с. Анталовці (керівник В.Вербовскі),

У номінації „Кращий колектив колядників” перше місце було присуджено ансамблю „Словенка” (керівник С.Симочко), друге місце посів колектив «Ружічка» з ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода (керівник Л.Капральова).

У номінації „Кращий колектив, що здійснює постановку театралізованої різдвяної сценки на словацькій мові” перемогли: колектив з ЗОШ І-ІІІ ст. №4 м.Ужгорода (керівник Я.Поханіч), колектив  із Сторожницької ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Б.Сливка) і колектив гімназії з смт Великий Березний. Всі ці колективи по-своєму підійшли до розкриття теми конкурсу: за допомогою пантоміми, сучасного сприйняття, традиційної театралізації і т.п., що й зумовило необхідність прийняття такого рішення журі - переможці чудово представили свої програми. Другі місця журі присудило колективу Середнянської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Г.Мазютинець) і колективу «Домінік» римо-католицької парафії с.Кольчино (Фрідєшово, керівник - сестра Марія Черничко).

У програмі свята також брали участь гості – колядницький колектив з з с.Бежовце (Словаччина).

Конкурсну програму майстерно модерував Янко Поханіч – вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 м.Ужгорода.

З успішним виступом усіх переможців привітав голова обласної культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” на Закарпатті п. Й.Гайніш.

Учасники свята були нагороджені почесними грамотами та пам’ятними сувенірами. На закінчення всі присутні виконали словацькою мовою колядку „Тиха ніч” Ф.Грубера.

Леонтій Ленарт, начальник відділу культури Ужгородської РДА, для Закарпаття онлайн

14 грудня 2014р.

Теги: Словацький бетлегем, колядник, словак

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини