"Кантус" презентує в Ужгороді новий компакт-диск "Молитва за Україну" на підтримку закарпатських військовиків

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція з нагоди концерту - презентації нового компакт-диску "Молитва за Україну" від Камерного хору "Cantus". Усі кошти від концерту підуть на підтримку закарпатських військових.

"Кантус" презентує в Ужгороді новий компакт-диск "Молитва за Україну" на підтримку закарпатських військовиків

"Cantus" займається творчими речами. Рік тому, коли почалися події в Києві, ситуація змінилися. 4 грудня у нас був запланований останній в році концерт. Через події 1 грудня концерт не відбувся, виступили тільки перед новим роком, - розповів Еміл Сокач,  художній керівник і диригент Камерного хору "Cantus". - Це був час, коли ми не співали, зустрічалися один з одним, обговорювали події, переживали, виходили на площі. Навіть зараз ця ситуація не нормалізувалася у творчому плані. Багато чого не вдалося здійснити. Ми не бачили можливість йти на сцену і просто співати ніби нічого не сталося». 

За словами Еміла Сокача, компакт-диск і програма «Молитва за Україну», яку презентує колектив, виникла випадково, а з іншого боку невипадково. «У них всі наші переживання, думки», - каже керівник. 

Наприкінці вересня "Cantus" здійснив запис диску, кілька днів тому видруковано весь наклад. "Cantus" виконує монопрограми, але завжди була думка зробити щось цільне, на одному диханні диханні від початку до кінця. У програмі «Молитва за Україну» - твори різних періодів, різних авторів,  це класика духовної української музики і не тільки, є фрагменти сучасних композиторів, твори з певними символами, символами Майдану (загалом 13 композицій). «Ми довго шукали назву, були різні думки. «Молитва за Україну», хоча часто вживана назва, але таку назву має духовний гімн України Лисенка. Хоча якраз твору Лисенка у програмі немає. Наша «Молитва» -  за мир, надію, любов! Кожен переживає це і у душі своїй молиться за те, щоб було добре.,- каже Еміл Сокач. -  Це повністю творчий вияв. Є тільки музика, яка триває у концертному виконанні. Сучасні ноти, тривожні ноти, якісь свята, переживання, благання». Для запису музичних творів запросили режисера Олексія Грецишина з Києва. 

Над дизайном диску працював художник Іван Небесник. Він розповів, що намагався потрапити у задум Еміла Сокача, у те, що "Cantus" хотів показати музикою. «Моя роль координаційна, слідкував, щоб ми щось не випустили у художньо технічному плані, - каже Іван Небесник. - Закарпатський художній інститут долучився до такої поважної акції». 

Концерт Кантусу «Молитва за Україну» відбудеться в Закарпатській обласній філармонії 12 грудня, о 18.00. Всі зібрані кошти підуть на підтримку закарпатських військових. 

Галина Ярцева, координатор Руху підтримки закарпатських військових, каже: «Та війна, яка зараз відбувається на Сході України - це війна небайдужих людей. Серед них люди творчі, вони можуть стояти осторонь, творити, коли  йде війна. Поряд з волонтерами – «батальйон» творчих людей. Вже кілька місяців триває благодійний аукціон закарпатських митців.  А тепер сподіваємося, концерт «Кантусу» збере повний зал.  Волонтери підійшли до такого моменту, коли ми вже не купуємо їжу, теплі речі, а займаємося «серйозною артилерією» -  дорога оптикою, теплові зорами, дизельними генераторами (один генератор коштує близько 12 тис.грн). Сподіваємося, що концерт у виконанні «Кантусу» дасть можливість розраховувати щонайменше на дизельний генератор. 10 місць у залі буде віддано для військових. Для хлопців, які повернулися у ротацію, у відпустку на 10 днів. Відправляти у таку «відпустку» бійців, які на Сході 3-5 місяців- це злочин. Адже три доби з цих 10 днів забирає дорога». 

Програма «Молитва за Україну» є потужною, перевірено концертами, - кажуть організатори та чекають вдячних слухачів у п’ятницю 12 грудня, в обласній філармонії.

 

11 грудня 2014р.

Теги: Кантус, Молитва за Україну, презентація

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини