Янош Дорчинець: “Найбільша криміногенна проблема Виноградівщини — відкритість району для "гастролерів”

Виноградівський райвідділ УМВС у Закарпатській області останнім часом “потрясло” кілька скандалів. Чого варте лише резонансне на всю Україну побиття працівниками міліції прикордонника, за наслідками якого порушено кримінальну справу, котра досі розслідується. Після того у Виноградові змінилося керівництво міліції. Чи пішли зміни на користь справі, яка криміногенна ситуація в районі -- про це наша розмова із першим заступником начальника Виноградівського РВ УМВС Яношем ДОРЧИНЦЕМ.

Янош Дорчинець
Янош Дорчинець

НАША ДОВІДКА


ДОРЧИНЕЦЬ Янош Юрійович 28 років, капітан міліції. В органах внутрішніх справ —  із 1996 року. Розпочинав на оперативних посадах у Виноградівському райвідділі, 3 роки очолював карний розшук, працював в районному  відділі УБОЗ УМВС, звідки повернувся у райвідділ -- першим заступником начальника.




— Пане Яноше! Ви -- людина відома та авторитетна на Виноградівщині. Незважаючи на свій молодий вік, маєте значний досвід роботи в міліції, де починали роботу з карного розшуку. Нині з розряду оперів перейшли, так би мовити, у керівну ланку. Якою вам бачиться оперативна ситуація в районі, які  здобутки та упущення в роботі виноградівської міліції?


— Найбільша криміногенна проблема Виноградівщини -- відкритість району для заїжджих, серед яких, на жаль, трапляється чимало злочинців-гастролерів. У Виноградівський район можна прибути з  будь-якого боку: з Берегівщини, Іршави, Хуста. Цим і користуються гастролери. Від їхніх злочинних дій найбільше потерпають у нашому краї Ужгород, Мукачево,  Виноградівщина --  на третьому місці. На жаль, реально перекрити весь район ми не можемо.

Друга проблема виноградівської міліції -- значна кількість вакансій у райвідділі: 25-28 посад треба заповнити, з них --  15 дільничних. Оці об’єктивні фактори і не дозволяють нам працювати так, як би хотілося.


— Як виглядає район за основними показниками роботи міліції?


— Порівняно з минулим роком, маємо зростання зареєстрованих злочинів, але відстаємо з розкриттям. Ударило й те, що перенесли на цей рік минулорічні злочини -- 40 “глухарів”. Тому якщо торік у нас за 9 місяців було 40 нерозкритих злочинів, то в цьому році станом на 1 січня -- уже 40...Так що реально відсоток розкриття ми не витягнемо. Проте зменшилося число нерозкритих злочинів, скоєних  цьогоріч. Із “контрольних”  залишається у нас підстріл із хуліганських мотивів громадянина Г. -- ст.296 ч.4 Кримінального кодексу. Особа нападника встановлена, це житель іншого району області, він оголошений у розшук. Потерпілий живий, отримав незначне поранення в ногу з дробовика. 


— Що змінилося на краще зі зміною керівництва райвідділу?


— Я можу порівнювати, позаяк працював і з попереднім керівником. Хочу відзначити, що нині в райвідділі нормальне керівництво. Нещодавно призначений начальником  міліції підполковник  Дмитро Дмитрович Балог ставиться до підлеглих із розумінням. Поліпшилося матеріально-технічне забезпечення. Здоровішим став мікроклімат у колективі. Усій області відомо, що проти наших працівників не так давно було порушено кримінальні справи. Так тепер, тьху-тьху, ніяких НП не маємо...


— А чим завершилося розслідування тієї резонансної справи щодо побиття працівниками міліції прикордонника?


— Ця справа ще не завершилася, її розслідування триває. Нею займається прокуратура.


— Ви згадали за злочинців-гастролерів. А хто, з яких регіонів,  найбільше робить вам у районі біду?


— Торік, коли я ще працював начальником карного розшуку, ми затримували франківських квартирних злодіїв, які на сам Новий рік, із 31-го на 1-е, обікрали дві квартири на загальну суму близько 80 тисяч гривень.  Одного  затримали в Черкасах, іншого -- в Івано-Франківську, взяли  й “навідників” з числа місцевих жителів.  Нещодавно ми затримали львівську бригаду крадіїв автомобілів , які попалися під час спроби викрадення “Ауді А6”. Хвала Богу, після їхнього затримання припинилися крадіжки автотранспорту в нашій області! Затримано й львівських бандитів, які напали  на місцевого валютника,  забравши у нього близько 80 тисяч гривень. Після того, як вони вчинили аналогічний напад в Ужгороді, двох із них було затримано на посту ДАІ в Мукачеві.


— Чи маєте проблеми з кордонами:  наркотики, контрабанда, міжнародні злочинні групи?


— Контрабандою ми не дуже займаємося — це прерогатива інших правоохоронних органів. Буває, що іноземці везуть із собою холодну зброю: ножі, металеві кийки тощо. За всім цим, як правило, ідуть відмовні матеріали, позаяк в Угорщині, Румунії за такі речі не передбачено кримінальної відповідальності, тим паче, що беруть вони цю зброю в основному з метою самозахисту в дорозі. Та і як їх карати, коли доки надійдуть до нас матеріали з митниці, то самих людей у нас вже немає?! Не їхати ж за ними за кордон.


— А чим закінчилася справа угорця, котрий намагався  переправити в Україну  із метою збуту велику партію кийків, наручників та інших спецзасобів?


— За цим фактом було порушено кримінальну справу за контрабанду холодної зброї. Закордонний гість  був заарештований, відбувся умовним вироком суду.


— Як ви як керівник оцінюєте роботу особового складу райвідділу?


— Роботою кримінального блоку я задоволений. Скажімо, розкрито згвалтування та убивство жінки в районі, датоване ще 1992 роком. Справа ця вже пройшла через суд, убивці отримали 13-15 років позбавлення волі.


Учимо молодь, яка приходить у карний розшук, інші служби. У Виноградові з-поміж інших районів області, мабуть, найстаріший за віком та досвідом оперативників кримінальний розшук. Є “старики” й серед дільничних, хоча молоді там теж не бракує. Це, як на мене, не на користь справі, бо дільничний повинен не один рік попрацювати на дільниці, аби познайомитися з людьми, вивчити оперативну ситуацію. За 5-10 років роботи на дільниці міліціонер знав практично кожного жителя, хто на що здатен. А молодих треба учити, якщо, звісно, вони хочуть чомусь навчитися.


— Близькість кордону породжує таку серйозну проблему як контрабанда наркотиків. У сусідній Угорщині закон не забороняє вирощувати мак, коноплі. Звідтіля їх і завозять до нас, як і таблетки “екстезі”, а далі -- транзитом по Україні. Як зарадити цій біді?


— Окрім контрабанди, виявляємо й місцеві посіви наркозілля. Скажімо, під час останніх відпрацювань району виявили 22 рослини коноплі, точніше не рослини, а вже справжні дерева, і понад 300 грамів готової марихуани. Працівники обласного відділу БНОН спільно з нашими працівниками під час оперативної закупки виявили днями 2 кілограми 200 грамів анаші, яку намагався збути житель Берегівщини, котрий  проживає в нашому районі.

Маємо хороші напрацювання й щодо транзиту наркозілля з-за кордону. В тій же Угорщині воно коштує копійки, а в східних областях України наркоділки збагачуються на перепродажу.


— А чи спіймали нарешті наркоділка, котрий намагався прорватися через українсько-угорський кордон на джипі “Лендкрузер” з понад трьомастами кілограмами макової соломки?


— Особа його встановлена, це місцевий житель, розшук якого триває.


— На завершення, кого хочете відзначити з-поміж кращих міліціонерів Виноградівщини?


-- Їх чимало. З дільничних це Віталій Вовчок, Алік Сірко, Олександр Роман, Володимир Зеленяк, Анатолій Козаков, Павло Варга. З оперативників -- Віктор Довжан, Ярослав Онисько, Олександр Шепа. Нещодавно прийшов до нас Олег Ваш, який добре себе зарекомендував. Старші колеги допомагають молодим. Словом, є з ким працювати.

Розмову вів Володимир Павлюх, "Відомості міліції"
24 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини