Міліціонери у справі Пилипіва плутаються в свідченнях, а чергові СБУ викликів через "штурм" будівлі в Ужгороді не здійснювали

Упродовж двох днів – 11-12 грудня, цього четверга та у п’ятницю – в Ужгороді продовжаться судові слухання у справі із обвинувачення Богдана Пилипіва та трьох його товаришів у збройному нападі зі спробою захоплення обласного управління СБУ та замаху на життя працівника правоохоронних органів. Під час судового розгляду заплановано перегляд відео з місця події та заслуховування чергового свідка, який вже двічі проігнорував судові засідання. Цікаво, що йдеться про свідка зі сторони обвинувачення, і ще більш цікаво, що на клопотання адвокатів для перегляду з метою відтворення усіх обставин тієї ночі має бути вилучений відеозапис із серверів управління СБУ, а ніяк не оперативна зйомка міліції. Тим більше, що прогалини та невідповідності в обвинуваченні чим дальш, тим викликають все більше сумнівів.

Міліціонери у справі Пилипіва плутаються в свідченнях, а чергові СБУ викликів через "штурм" будівлі в Ужгороді не здійснювали

Під час попередніх слухань з’ясувалося: конфлікт під стінами УСБУ в області неоднозначний, перестрілку спровокував працівник ППС, а за кілька хвилин там уже був присутній начальник облуправління УМВС в області Сергій Шаранич. В який спосіб міліція на чолі із керівником встигла в кліп ока зреагувати на ситуацію та оперативно з’явитись на місці швидше від піднятого по тривозі спецпідрозділу «Альфа» – ще одне питання без відповіді: як з’ясувалося в ході судових засідань, службове авто патрульно-постової служби навіть не було обладнане засобами радіозв’язку, а наряд чергові працівники служби безпеки не викликали. Дивним виглядає й те, що Сергія Шаранича, який особисто прибув на місце події, у свідченнях не впізнають ні його підлеглі, ні свідки зі сторони обвинувачення, обмежуючись формулюваннями «із Пилипівим на сходах хтось говорив, можливо, і Шаранич».

Так, під час дачі свідчень начальник спецпідрозділу СБУ «Альфа» Іван Мігалі розповів: того дня, 7 серпня, о 20.30 повертався на авто додому. Коли їхав по вул. Кармалюка, через непорозуміння із водієм зустрічної автівки "зупинився, аби вибачитись", натомість, із вікна авто «висунулася рука із пістолетом «Глок», і пролунав постріл». «Здалось, що у мій напрямок.. відстань між автівками складала близько півтора метри, довкола – житловий сектор. Ні мене, ні авто не зачепило і не пошкодило», – свідчив начальник спецпідрозділу «Альфа» І. Мігалі. Дивно, але після згаданого випадку – водій та пасажири авто були у камуфляжі і свідку «здалось, що він їх бачив на полігоні попереднього дня і що то були члени «Правого сектора» – начальник спецпідрозділу силовиків СБУ зателефонував не на номер 102, а напряму керівнику міському УДАІ Олексію Співаку, бо, каже, «той завідує транспортом».

Коли І. Мігалі після згаданого інциденту дістався власного помешкання, то, за його словами, отримав тривожний виклик із завданням піднімати «Альфу». Коли ж прибув ближче до 23-ї години під облуправління СБУ, каже, троє із нині судимих вже були заарештовані, тоді як Б. Пилипів стояв на сходах поки ще без кайданок та мав бесіду «з якимсь міліціонером… Шаранича знаю, може, Шаранич був, точно Шаранич, може, іще хтось – я не знаю. Вони вже з Пилипівим говорили, чи розмовляв він тоді з Шараничем – не знаю». 

Із наданих свідками свідчень з’ясовується: одразу по арешті підозрюваних був проведений огляд місця події вночі, а наступного дня, 8 серпня – огляд автомобіля, на якому підсудні приїхали «штурмувати УСБУ». Огляд автівки відбувався вже на штрафмайданчику міськвідділу УМВС, однак, хто і як туди авто транспортував, був транспортний засіб відчиненим чи зачиненим до опечатування – не уточнюється. Так само, незрозуміло, як опинилася серед описаних у протоколі особистих речей потерпілого міліціонера Глузданя його табельна зброя, якщо той, з його же слів, після стрілянини викинув пістолет на газон і більше його не бачив. До речі, якщо пістолет у протоколі фігурує, то серед речових доказів його вже немає, що, знову ж таки, породжує сумніви.

Не піддається наразі поясненню і той факт, що рапорти міліціонерів-ППСників, які виступають у справі потерпілими, написані на підставі начебто повідомлень від чергових УСБУ про «намагання невідомих осіб силоміць потрапити в будинок управління». Тоді як у ході слухань опитані в якості, знову ж таки, потерпілих працівники СБУ заявили – ніяких телефонних дзвінків у міліцейський відділок не здійснювали. Більше того, працівники СБУ взагалі заявили, що жодного «вдирання в управління, ніяких хуліганських дій ні у межах, ні поза межами будівлі не було».

Знову ж таки, не співпадають свідчення другого потерпілого у справі – міліціонера Приймича – у рапорті зі свідченнями, наданими в суді. Так, у протоколі слідчого експерименту Приймич вказує, що Б.Пилипів під час конфлікту під УСБУ вимагав від нього «здати зброю», «підходив до нього зі спробами вирвати телефон», «…після чого почув постріл та показав, що Пилипів… розвернувся у напрямку Глузданя та почав стріляти в його сторону з пістолета, який вийняв з-за поясу або з задньої кишені штанів, та пішов у бік Глузданя. Потім Пилипів знову розвернувся і почав бігти до Приймича, той почав тікати в напрямку до вул..Собранецької через вул. Кривого, при цьому Пилипів кричав до нього: «Прапорщик, іди сюди, давай зброю сюди» і в той час Приймич викликав на допомогу наряд міліції, який через декілька хвилин прибув». Разом з тим, у ході судового засідання, під час усної дачі свідчень, згаданий прапорщик Приймич неодноразово, відповідаючи на запитання адвокатів, заявив: Б.Пилипів зброю у нього в жодний спосіб не вимагав. 

До всього, як виявилось під час останнього судового засідання, у матеріалах справи опинився «вшитий» усупереч нормам Кримінально-процесуального кодексу здобутий у ході проведення негласних слідчих дій по іншому кримінальному провадженні доказ – розшифровка телефонної розмови Б. Пилипіва та начальника міськуправління ДАІ О.Співака, що передувала конфлікту під УСБУ…

Наразі усі докази надані суду, де й будуть досліджуватися, матеріали справи нараховують 6 томів. Два судові засідання у згаданій справі відбудуться із проміжком в 1 день: у четвер, 11 грудня, слухання розпочнуться о 14.00. Продовжаться ж наступного дня, у п’ятницю, 12 грудня, о 10-й годині.  

 
10 грудня 2014р.

Теги: Пилипів, міліціонери, свідчення, виклики, штурм

Коментарі

карпатський січовик 2014-12-11 / 13:15:16


Данилові

Дурню, я казав про "потепрпілого" міліціонера


Данило 2014-12-11 / 09:30:27
Нiякий ти не сiчовик, а самий звивичайний ПIВЕНЬ!
ciчовики справжнi з брата не глузують ,та ще й безпiдставно.

Мутна i брудна справа, злiпити пулю з лайна не виходить у славетних "правоохoронцiв".
Зброю воно викинуло на землю, допомогу отримало - та вiдмовилось... Пiсля такого сорому йому вiшатись годиться або бiгти самому в Луганськ... в окопи.

карпатський січовик 2014-12-10 / 14:48:27
Бо він виконував роль підсадної утки в провокації Шаранича. Тому не жалко

До паптріота 2014-12-10 / 14:23:36
не заперечуючи нічого, питання, чому потерпілий в лапках? Чи може він сам в себе стріляв?

патріот 2014-12-10 / 10:05:03
А ще виявилося, що після відшкодування матеріальної та моральної шкоди в розмірі 75 тис. грн. "потерпіому" міліціонеру, з"являється його судовий позов, де вказується що він не отримав жодної копійки.

Адмін 2014-12-10 / 00:38:04
Вже все гаразд, оперативно виправились) Спасибі за підказку

читач 2014-12-10 / 00:33:30
Фотографія не до того матеріалу!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини