Старійшини Ужгорода прикро вражені справами у місті (ФОТО, ВІДЕО)

Ситуація в обласному центрі нездорова й із неї треба виходити – в інтересах громади. Ця теза була основною на зустрічі, на яку голова ОДА Василь Губаль запросив Раду старійшин – колишніх керівників Ужгорода. У розмові Василя Губаля з Емілом Ландовським та Емілом Поповичем кожен висловив своє бачення стану справ в обласному центрі.

Старійшини Ужгорода прикро вражені справами у місті (ФОТО, ВІДЕО)

Голова ОДА, характеризуючи вчинки депутатського корпусу, наголосив: люди, яких обрали городяни, не мають права так поводитися. "На мою приватну думку, найкраще, що би вони могли зробити – це скласти мандати і піти на вибори. А нехай вже ужгородці визначаться – кому довірити владу в місті. Сама ситуація підводить Ужгород до виборів – і міського голови, і міської ради. Я ж, окрім політичних, бачу ще й господарські питання – проблеми з Водоканалом, обленерго, ремонтом доріг, фінансові справи, де змушена втручатися область… Кажу відверто: спілкуючись із владою інших міст обласного підпорядкування, я бачу, що керівники відчувають пульс своїх міст, громади, їх очікування. А от в Ужгорода цього нема. Це особливо прикро в час, коли нам тут найбільше потрібен спокій, і наші хлопці, які воюють на Сході, мали б відчувати, що вдома все гаразд", – сказав Василь Губаль.

Він розповів, що від учасників АТО з Ужгорода є більше ста заяв на отримання земельної ділянки, на що вони мають право. Втім, міська влада переспрямувала їх на область з відмовою – мовляв, землі нема. "І це в той час, коли на сесії міської ради депутати виділяють землю самі собі. Це неприпустимо", – наголошує голова ОДА, водночас розповідаючи, що обласна влада працює над цим питанням предметно, але й очікує на елементарну порядність міської. 

Також керівник області дорікає: міська влада не зустрілася з представниками громадськості, не почула їх. "Я з самого початку підтримував Майдан і його прагнення. Люди, які пішли на цей протест до влади Ужгорода – стояли на Майдані – і тут, і в Києві. Їх треба було вислухати, а не ховатися від них. Відтак учасники протесту мусили прийти до обласної влади, й просили нас звернутися до Президента з вимогою розпуску Ужгородської міської ради. Я не маю для цього законних підстав, і ми будемо виносити цю пропозицію на сесію обласної ради. Наразі ж як закарпатець, як людина, яка має досвід роботи в місцевому самоврядуванні, я звертаюся до депутатів обласного центру – підіть самі, майте гідність", – зазначає голова ОДА.

Старійшини, які мають чималий досвід керівництва містом, і були "у керма" в складні часи змін, прикро вражені справами в Ужгороді. Так, Еміл Ландовський наголошує: колись пишалися Ужгородом – він був взірцем із благоустрою, озеленення, краси і чистоти, а нині – суттєво відстає. Прикро. Він повідомив: зустрічалися із попередніми керівниками міста і області (ще дореволюційних часів) й обговорювали кроки, що потрібно здійснити для розвитку міста. "Ми дали багато пропозицій. Зокрема, щодо приведення до порядку історичного центру, інших справ. Виконання – нуль", – каже Еміл Федорович.

Еміл Поповчи акцентує: "Відбувається занадто швидка і малозрозуміла людям зміна керівництва Ужгорода. Ми з колегою були на сесії міської ради, й побачили, що увага віддається лише питанням, в яких зацікавлені самі депутати, а не жителі Ужгорода. Не йдеться про інтереси міста, а лише про приватні вигоди". 

Еміл Михайлович також відзначив, що в різні роки неодноразово пропонували ідеї щодо залучення в Ужгород інвестицій. Але результатів так і не бачать. "Схоже, в них нема інших мотивів для прийняття рішень, крім особистого зацікавлення" – говорить екс-мер. І підсумував: "Влада міста має бути тою силою, навколо якої об'єднається, згуртується громада. Але цього не відбувається. Що ж , будемо розраховувати на здорові сили", – сказав Еміл Попович, відзначивши, що пропозиція, з якою вчора прийшли люди до обласної влади, є слушною, як і заклик Василя Губаля до депутатів міськради скласти мандати.

Керівник краю, своєю чергою, висловив готовність до діалогу з владою Ужгорода – якою б вона не була: "Якби я бачив, що є готовність до конструктиву, що вони готові діяти в інтересах людей, я б мав діалог і працював із ними, незважаючи на прізвища і політичні аспекти. Але цього – нема". 

Голова ОДА резюмував: "Якщо буде знайдено "спільний знаменник", я готовий зустрічатися з міською владою – але з усіма одразу і відкрито, а не в приватних розмовах з кимсь одним і кулуарно. Загалом же треба сідати за стіл переговорів і думати, як жити Ужгороду до місцевих виборів, розробляти стратегію розвитку. Загалом місто повинне вийти із цього глухого кута і жити далі", – каже голова ОДА, розповідаючи, що зараз як керівник області має проблеми зі справами, в яких потрібна взаємодія з містом. До прикладу, це ті ж самі питання Водоканалу, перспектив організації Палацу юстиції (з ідеєю якого як наступного кроку за відкриттям Центрів надання адмінпослуг він виступає) тощо.

Відтак колишні керівники Ужгорода обговорили з головою ОДА конкретні пропозиції стосовно розвитку Ужгорода – в тих аспектах, де потрібна участь обласної влади: це і питання реконструкції об’єктів історичного центру, культурної спадщини, пов’язані із туризмом та рекреацією, привабливістю міста тощо. Керівник Закарпаття, висловивши сподівання на те, що колапс із міською владою таки розв'яжеться, задекларував намір сприяння обласної влади у потрібних для Ужгорода проектах та загалом підтримку громади обласного центру.

Прес-служба Закарпатської ОДА

27 листопада 2014р.

Теги: старійшини, справи

Коментарі

тамара 2014-11-28 / 04:40:42
Може й комуністи,але кажуть правду що депутати не дбають про інтереси міста, а тільки про свої. При Поповичу було охайним, історичний центр залишався таким. А потім прийшли хапуги.
Міська рада стала зібранням "Алі-баби та 40 розбійників".

ужгородець 2014-11-27 / 21:05:42
Гнати в шию всіх депутатів. Повна люстрація без права думки про депутатство в майбутньому. Хто ж візьме на себе відповідальність за Ужгород та припинить цю клоунаду? Чи ці бандюки з депутатськими значками чекають хлопців з АТО? Вони покажуть їм куди поділася земля в Ужгороді!

Тарас 2014-11-27 / 21:00:36
Коммуністи. Почали свою стару пісню .

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини