Сергій Мошак: «Це останній даний народом шанс і високу довіру людей треба якнайшвидше відпрацювати конкретними результатами»

26 жовтня 2014 року безумовно увійде в історію України. Наразі невідомо, чи це буде яскрава сторінка нашої історії, чи день, який не вирішив у ній абсолютно нічого. Але, без сумнівів, остання неділя жовтня – це великий аванс політикам, які голосно обіцяли реформи, покращення, нове життя для багатомільйонного народу, котрий ще, на диво, вірить у щось краще. Як воно буде, побачимо в найближчому майбутньому, однак поки що ніхто не поспішає. Учасники коаліції ведуть безкінечні переговори під час бойових дій, ЦВК тижнями визначається з офіційним оголошенням результатів виборів, а Верховна Рада вважає, що в країні все настільки добре, що можна зібратися і розпочати роботу лише 1 грудня.

Сергій Мошак: «Це останній даний народом шанс і високу довіру людей треба якнайшвидше відпрацювати конкретними результатами»

Про результати виборів, і їх значущість для України та про найближчі перспективи розкаже людина, яка двічі пройшла депутатський шлях. Сергій Мошак каже, що відмовився від участі у позачергових виборах, але не відмовився допомагати країні, не будучи народним обранцем.

– Пане  Сергію, з попередніх інтерв’ю відома ваша думка про недоцільністьпроведення виборів через те, що в країни зараз є більш нагальні проблеми. Але позачергові вибори до Верховної Ради відбулися. Як ви оцінюєте їх результати? Чи зможе країна нарешті жити по-новому?

– Передусім хочу привітати український народ з новообраним парламентом, який я, сподіваюся, втілить в життя все обіцяне. Результати виборів можна було передбачити, а от настільки низька явка громадян була для мене неочікуваною. Багато політологів, активістів розкритикували український народ за таку несвідомість, аполітичність та небажання виконати свій громадянський обов’язок. Так, дійсно, ці вибори дались Україні ціною життя Небесної Сотні та інших героїв і прийти проголосувати вартувало б хоча б для того, щоб вшанувати їх пам'ять. З іншого боку, можна і зрозуміти виборців, які не висловили бажання прийти на виборчі дільниці. Адже й особливого вибору не було і наш народ, доведений до відчаю, нагодований обіцянками, стомлений війною, уже не вірить ні в що хороше. Кредит довіри втрачений. Період бездіяльності, удавання владою якоїсь роботи, повна відсутність реформ призвела до закономірного резільтату. Але я радий, що, не дивлячись очікування ще більшої ескалації конфлікту 26 жовтня, вибори все ж відбулись демократично, прозоро і без суттєвих порушень. Ну а обраний парламент, сподіваюся, добре усвідомлює, що це останній даний народом шанс і високу довіру людей треба якнайшвидше відпрацювати конкретними результатами. В іншому випадку, не хочу когось лякати, країну очікує нова хвиля незадоволення і протестів.

– Що можете сказати про перспективи цієї Верховної Ради? Якими є Ваші прогнози щодо подальшого розвитку подій в парламенті?

– Я не буду першим, хто сказав, що ця Верховна Рада має короткий шлях. Про це говорили політичні експерти ще до виборів. Очевидно, що люди втомилися від постійних обіцянок і хочуть відчути хоча б маленькі, але позитивні зміни. Поки що ми таких не спостерігаємо. Навпаки, ситуація в країні щодня змінюється на гірше, при чому зовсім безпідставно. Для прикладу давайте подивимось на курс валют: до виборів влада тримала його на одному рівні, як тільки вони закінчилися, гривня опустилася до історичного мінімуму. Які причини для цього? Відповідь одна: деякі політики не гребують збагатитися і у час війни. І відтепер заробітна плата в українців стає ще меншою, а витрати на життя – більшими. Більшість наших громадян тепер працюватиме за 70-90 доларів на місяць, але це також не стабільний показник. Тільки вдумайтесь, 96,7% падіння курсу гривні з початку року. Але якщо матеріальні труднощі громадяни ще можуть який час стерпіти, то війну на сході, де кожного дня гинуть десятки, а деколи й сотні наших хлопців, терпіти несила. Цей конфлікт потребує негайного вирішення. Проте ЦВК штучно затримує результати виборів, а депутати ніяк не домовляться про коаліцію. Моя думка збігається з думкою більшості громадян – домовлятись і розпочинати роботу варто уже. Нема часу на довгі переговори і розподіл мандатів в час, коли країна переживає свої найгірші часи. Кожен бездіяльний день – це життя воїнів на сході. Але, знову ж таки, власні амбіції дехто ставить вище за державні та суспільні інтереси. Тому цей парламент має два варіанти: або швидкі та дієві реформи, або ганебний розпуск з непередбачуваними наслідками. Дуже сподіваюся, що останнього вдасться уникнути

Довелося чути, що в час, коли більшість депутатів активно займалися агітацією, щоб повернути собі місця в парламенті, ви були в «гарячій точці» нашої країни. Правда, що Ви відвідали Донбас?

– Так, це правда. Днями я повернувся з Донбасу, куди їздив на запрошення «губернатора» Луганської області Геннадія Москаля. На власні очі бачив зруйновані Слов’янськ і Сєверодонецьк та всі інші жахіття війни. Одне, коли ти чуєш з засобів масової інформації про воєнні дії на сході, і зовсім інше, коли перед тобою постає вся ця картина. Важко оговтатися від побаченого і не хочеться вірити, що це відбувається у нашій державі та з нашими громадянами. А найгірше те, що невідомо, коли цьому настане кінець і припиниться литися кров українців. Зупинення військових дій – це головне і невідкладне завдання новообраної Верховної Ради. З призначенням Геннадія Москаля «губернатором» Луганської області є надія на покращення становища. Скажемо так: вчора там лежало паралізоване тіло, а з приходом Геннадія Москаля воно почало дихати і в ньому забилось серце. Він своїми розпорядженнями звільнив заступників голів усіх райдержадміністрацій та призупинив роботу всіх РДА, що залишилися на окупованій бойовиками території. Геннадій Геннадійович веде роз’яснювальну роботу і пояснює мешканцям, хто розв’язав війну, робить все можливе, аби зупинити сепаратиські настрої і каже, що буде там до останнього патрона. Проблема також і в тому, що Київ не до кінця розуміє, що Донбас ментально далекий від України , а керувати населенням з проросійськими настроями дуже не легко. 

– З найсхіднішої області України давайте повернемося до найзахіднішої. На Закарпатті зараз також не стабільно: кадрові зміни, несподівані призначення, боротьба за владу. Як Ви думаєте, що чекає на нашу область в найближчому часі?

– Закарпаття – невід’ємна частина України і тому не дивно, що якщо нема стабільності в цілій країні, то і не буде в її меншій частині. Наша область, нажаль чи на щастя, часто була відсторонена від загальноукраїнських проблем, пояснюючи це своєю толерантністю, великою кількістю нацменшин та історичними наслідками. Але коли на сході почали гинути і наші хлопці, Закарпаття прийшло до тями і громадськість активізувалася. Тепер найзахідніша область готова боротися за свої права, активно допомагає військовим на сході і не стоїть осторонь загальнодержавних проблем. Кадрові зміни в такий важкий для країни час, звичайно, негативно впливають на розвиток краю, і я їх не підтримую. Але треба розуміти, що боротьба за владу продовжується, не дивлячись на те, що зараз у політиків повинні бути цілком інші пріоритети. Замість того, щоб взятися до нагальних справ, влада не в силах визначитися з головами керуючих по областях і майже щоквартально ми з усіх куточків України чуємо, що десь когось, не зрозуміло за що, звільнили і призначили іншого, можливо, і не кращого. Невже це зараз на часі?

Відповідаючи на ваше питання щодо того, що чекає на нашу область, хочу сказати, що ми ще досить в непоганому становищі. На Закарпатті мир і це – найголовніше. Закарпаття без проблем переживе зиму, адже в нас достатньо лісових ресурсів і в обласному центрі скоро запрацюють сучасні котельні на твердому паливі і мені відомо, що закарпатці беруть участь у конкурсах та проектах для отримання грантів від США та Євросоюзу на впровадження енергоощадних технологій. Вигідне географічне становище також дає нам суттєві переваги в порівнянні з багатьма іншими регіонами країни. Ну і не слід забувати про те, що в нашому краї чи не найкращі перспективи розвитку туризму. Можливо, в час кризи кількість відпочиваючих зменшиться, але я все ж дозволю собі прогнозувати, що до Закарпаття взимку приїде велика кількість туристів, оскільки відпочинок тут залишається доступним. Все інше залежатиме від дій новообраної влади і я дуже сподіваюся, що закарпатці, як і решта українців, відчують позитивні зміни у всіх сферах життя. Мусимо в це вірити...

17 листопада 2014р.

Теги: Мошак, вибори

Коментарі

Із Перечина 2014-11-19 / 15:16:06
Сьго, що в "гелмі" можети занести в книгу рекордів "гівнеса"

Степан Крук 2014-11-18 / 21:40:20
Хамелеон в ботах!

Щадей 2014-11-18 / 08:27:46
Цікаво, фото зроблено, судячи з дерев, десь у Кончі Заспі чи біля Бучі?

Вуйко 2014-11-18 / 07:11:47
Ще один кончений Закарпатський Ригг як і Ш уфрич що позорить Перечинщину і свою родину! Його чекає сміттєвий бак думаю коло ВР і в Перечині або Воєводині

Копча 2014-11-17 / 22:16:06
Цей %уй відповідальний за вбивство українців голосувавши за диктаторські закони 16 січня, хлопці з АТО певно не знали цього роблячи фото з виродком діяльність якого привела війну у наш дім. Гівнюк робить дешевий піар на крові людей сподіваючись що ми забудемо його мерзенні вчинки.

чесно 2014-11-17 / 18:39:31
Ригівська підстилка хоч не полінувався і вдяг би камуфляжну форму. А так для дешекого піару його вистачило на шолом і бронік. Тай бронік на нього чіпляв справжній боєць. Самому ж впадло.(((

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини