На Житомирщині після ДТП у закарпатських волонтерів "Айдару" забрали авто... "представники "Айдару" (ФОТО)

Майже детективна історія трапилася з ужгородським активістом Майдану, а тепер - волонтером добровольчого батальйону "Айдар" Віталієм Грегором. Її суть викладено в його заяві на адресу Генеральної прокуратури України, копію якої В.Грегор надіслав і на адресу редакції "Закарпаття онлайн".

На Житомирщині після ДТП у закарпатських волонтерів "Айдару" забрали авто... "представники "Айдару" (ФОТО)

Генеральна прокуратура України

м.Київ, вул. Різницька 13/15

 

Грегора Віталія Леонідовича

88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Бобяка, 1\101

17.09.1987 р.н.

громадський-діяч, правозахисник,

волонтер батальйону „АЙДАР”

 

ЗАЯВА

про кримінальне правопорушення, вчинене організованою злочинною групою в м. Житомир

 

08.11.2014 року близько 22:00 я, як волонтер батальйону „АЙДАР”, в супроводі бійців батальйону, які поверталися із реабілітації, разом із зібраною гуманітарною допомогою від Закарпаття, а саме: позашляховик Mitsubishi Pajero 1987 р. із номерним знаком „АЙДАР” та надписом на боках „Батальйону „АЙДАР” від Ужгорода”, коробкою з медикаментами, 14 телефонами СДМА-стандарту на суму 5 тис. грн. та іншими речами, виїхав до місця дислокації батальйону „АЙДАР” в Луганській області.

Однак, 09.11.2014 р. близько 7:00 на трасі, десь за 5 км. до м. Рівне, внаслідок руху назустріч іншого авто, яке виїхало на нашу смугу руху, ми попали в аварію, яка супроводжувалась перекиданням нашої машини. Десь за годину приїхав евакуатор, який відвіз нас разом з машиною до м.Рівне, де після ремонту двигуна, ми виїхали до м.Києва для подальшого ремонту транспортного засобу там. Однак, через відсутність скла переміщуватись вночі було незручно, тому змушені були зупинитись в м. Житомир.

Днем 10.11.2014 р. перед готелем „Житомир” ми познайомились з іншими місцевими волонтерами, які згодилися допомогти з ремонтом машини.

Однак, десь за півгодини після вищезазначеного знайомства, близько 12:00, на площі перед готелем мене разом з іншими особами було викрадено організованою злочинною групою в складі близько 10-12 осіб (далі - ОЗГ), які погрожували фізичною розправою та застосуванням вогнепальної зброї (автомати з глушителями та підствольними гранатометами).

Кожна особа з цієї ОЗГ була вдягнута в воєнний спецодяг (камуфльований) та містили розпізнавальні знаки – шеврони з надписами „АЙДАР”. Транспортні засоби, на яких вони приїхали, містили номерні знаки з надписами „АЙДАР”. Керівник цієї групи приїхав на позашляховику Toyota Prado з номерним знаком „АЙДАР 02” та назвав себе – Сергій Граб. Інші особи з цієї ОЗГ виконували накази саме Сергія Граба.

Мене з іншими насильно погрузили у мікроавтобус сірого кольору з номерним знаком „АЙДАР А4” та увезли у невідомому напрямку, тримаючи в руках зброю.

Пізніше ми зупинились на якомусь складі, де Сергій Граб вимагав надати йому всі наявні в нас документи. Серед документів в мене було вилучено копію Листа-відношення, виданого штабом ВЧ В0624, яким мене уповноважено як волонтера на збір допомоги батальйону „АЙДАР”.

С.Граб представився керівником спецпідрозділу контрозвідки батальйону „АЙДАР, заступником командира батальйону „АЙДАР” Сергія Мельничука, однак жодних документів на засвідчення своєї особи та підтвердження своїх повноважень не надав.

Підставою для нашого затримання назвав „боротьбою з шахраями та дезертирами”.

Водночас, разом зі мною вони затримали і хлопчину років 20 на ім’я Сергій, який є волонтером місцевої житомирської громадської молодіжної організації „ВОДЕНЬ”. Потім деякі особи з вищезазначеної ОЗГ поїхали та десь через 30 хвилин повернулись разом ще з декількома цивільними особами, яких супроводжували під зведеними автоматами.

Це були також представники вищезазначеної організації „ВОДЕНЬ”, яким С.Граб сказав в наказному тоні, що якщо вони і будуть збирати надалі допомогу, то виключно через координацію з їх благодійним фондом „Небесне сузір’я „АЙДАР”. Згодом всі ми поїхали до офісу цієї організації, де під тиском та побоюваннями за своє життя, вищезазначені представники „ВОДЕНЬ” згодились на запропоновані умови ОЗГ „АЙДАР 02”.

Слід зазначити, що сюди до офісу ж приїхали інші особи як в цивільному одязі, які представилися оточуючим представниками карного розшуку житомирської міліції та місцевого СБУ, так і працівники міліції в форменному одязі, які відбирали пояснення, однак не пояснюючи суті вчиненого правопорушення, причин їх присутності тощо, зокрема, і в мене брались пояснення, на що я, враховуючи явну небезпеку в той час, зазначив, що відповідно до ст.63 Конституції України відмовляюсь давати проти себе будь-які пояснення.

Згодом представники правоохоронних органів поїхали, а мені С.Граб пояснив, що якщо хочу збирати і надалі допомогу батальйону „АЙДАР”, то виключно через їхній фонд, а для цього мені потрібно проїхати з ними в м. Київ.

Я відмовився та сказав, що залишусь в Житомирі разом з бійцем, який мене супроводжував, оскільки йому було зле через завдані членами ОЗГ травми. А саме, його було вдарено прикладом автомата та покладено на землю із нанесенням ударів ногами.

На що Сергій Граб згодився нас відпустити, однак наш транспортний засіб разом із всім наявним в ньому вони сказали, що у будь-якому випадку забирають, оскільки на машині написано, що це для батальйону „АЙДАР”.

Відтак, я разом із 1 бійцем батальйону залишився в Житомирі, а вони, забравши наш позашляховик, поїхали в напрямку Києва, примусово забравши, а фактично викравши із собою одного із бійців батальйону – Євгена на позивний „Воробей” („Сталевар”).

Відтак в м. Житомирі, на території де не проводиться АТО, а відтак діють без обмежень всі конституційні права, зокрема, право на вільне пересування, мене було неправомірно затримано, а в подальшому утримували із позбавленням волі, принижуючи мої честь та гідність. Зокрема, працівники правоохоронних органів, на яких, відповідно до закону, покладені відповідні службові обов’язки, не вжили жодних заходів, а навпаки усунулись від їх виконання, відтак вчинили умисну злочинну бездіяльність.

Всі наявні докази будуть надані слідчому під час дачі пояснень. На разі перебуваю в м.Києві та планую свій виїзд в зону АТО.

Враховуючи, що вищезазначені події мають явний суспільний резонанс, вчинені в присутності працівників правоохоронних органів, систематично, публічно, з явним нехтуванням законів, обмеженням конституційних прав громадян, містять ознаки кримінальних діянь, відповідальність за які передбачена ст.ст. 146 „Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”, 129 „Погроза вбивством”, 186 „Грабіж”,  187 „Розбій”, ст. 257 „Бандитизм” КК України, а тому на підставі та в спосіб встановлений законом,  відповідно до ст.ст. 60, 214 КПК України

П Р О Ш У:

1) провести відповідну перевірку явної бездіяльності працівників правоохоронних органів Житомирської області, яка проявилась в явному грубому нехтуванні законів та Конституції України;

2) внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування;

3) взяти на особистий контроль хід розгляду зазначеної справи;

4) надіслати  поштою витяг з реєстру про дане кримінальне правопорушення;

5) враховуючи суспільний резонанс та значимість даної справи на час розслідування прошу вжити вичерпних заходів щодо забезпечення безпеки мого життя та здоров’я.

14.11.2014 р.     В. Л. Грегор

16 листопада 2014р.

Теги: Айдар, Грегор, волонтер

Коментарі

Рома 2014-11-17 / 10:15:25
Як би все не було, але це сумно, коли така ситуація в країні. А хтось не може поділити шось...
А найгірше, що це вплине на людей, які допомагають купувати їм джипи і їм це не сподобається. І люди відвернуться від них. Тим більше як би то не було так там дійсно патріоти дійсно щирі люди, але нажаль декотрі мелочні аферисти, роблять на тих добрих, та щирих спинах собі славу та гроші. Називаючи себе патріотами, націоналістами, великими борцями ощо..
Подумаймо, що би з ними зробили Керівники УПА чи провід ОУН...?

902 2014-11-16 / 14:48:55
Почалося, і це лише квіти... Все ще по переду, мюнхен про це знає до приходу гітлера!

555 2014-11-16 / 14:42:30
Банка й павуки! Хтось да виживе. Біда в іншому, невже це еліта нації? Ось тоді стає страшно за дітей, за онуків. Жаль що наші батьки не могли на той час спрогнозувати таку "еліту" й в свій час проголосували за велике об"днання. А так ж і надалі жили би в Європі, а не чекали коли нас туди знову приймуть. А здається таку "еліту" в Європі бачити ніхто не хоче.

I am 2014-11-16 / 14:16:40
Най вбивають один одного

ммм 2014-11-16 / 09:05:07
всі вони такі бандити. самі між собою почали нищитись. Слава Україні .

леся 2014-11-16 / 07:56:05
Революцию делают романтики а ее плодами пользуются негодяи

огогого 2014-11-16 / 07:18:45
так и надо

Копча 2014-11-16 / 01:34:33
Цього житомирського виродка запросити у тренувальний табір в Карпатах і прикопати тушку десь у потічку щоб не ганьбив "Айдар"

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини