У Маріуполі відкрилася виставка ужгородського різьбяра

Унікальна можливість дізнатися, чим живуть і дихають люди Карпатського краю, познайомитися з їх побутом та традиціями з'явилася у маріупольців: в Центрі сучасного мистецтва і культури імені Архипа Куїнджі відкрилася персональна виставка майстра декоративного різьблення з Ужгорода Костянтина Ковгана.

Ветерани металургійного комбінату імені Ілліча в числі перших познайомилися з творчістю Костянтина Ковгана
Ветерани металургійного комбінату імені Ілліча в числі перших познайомилися з творчістю Костянтина Ковгана

Природа Карпатського краю та його люди визначили стиль і тематику творів художника. В експозиції представлено 24 роботи, виконані в техніці об'ємної різьби, в основному це плакети - рельєфні картини з дерева, основа яких - чотирикутний зріз, але є і невеликі скульптури-обереги, образи верховинців в національному одязі.

«Художник не прагне працювати класично, його твори можуть здатися дещо наївними, примітивними, але це такий прийом, своєрідне узагальнення форм, це йде від школи різьби по дереву», - розповідає Ірина Волкова, директор Центру сучасного мистецтва і культури імені Архипа Куїнджі.

За словами самого Костянтина Ковгана, в своїй творчості він дійсно намагається дотримуватися традицій закарпатської школи художньої обробки дерева, основними рисами якої є близькість до природи, гірські мотиви, зв'язок із землею.

«Цей стиль художника йде від його світосприйняття, відчуття первозданності природи - водоспадів, стрімких струмків, нагромадження каміння, величезних лісових масивів. Відчувається якийсь генетичний зв'язок із землею предків», - зазначає Ірина Волкова.

Про своє захоплення майстер готовий розповідати годинами, і не випадково, адже різьбленням він зайнявся ще в дитинстві. Отримавши професію столяра - різьбяра по дереву в місцевому училищі, Костянтин потім продовжив освіту в Ужгородському художньому коледжі, а з часом - і в Волинському національному університеті.

«Мене завжди тягнуло до дерева, - каже Костянтин Ковган, - мені подобається сам процес різьби, це дозволяє мені відволіктися від суєти і висловити у творчості всього себе. До роботи потрібно приступати з певним настроєм, на обдумування композиції можуть піти місяці, а вирізати її можу всього за кілька днів».

Найбільше художнику подобається працювати з липою, це ідеальне дерево для різьбяра - м'яке, пластичне, душевне, вважає Костянтин. Хоча, за його словами, в Закарпатті липу знайти важко, доводиться «добувати» її в інших регіонах. З місцевих порід майстер використовує вільху, тополю, смереку, але всі вони мають свої недоліки в порівнянні з липою.

Костянтин Ковган неодноразово брав участь у міжнародних фестивалях і виставках декоративно-прикладного мистецтва, а в 2013 році його твори експонувалися в маріупольському Центрі сучасного мистецтва і культури імені Архипа Куїнджі. Роботи Ковгана знаходяться в приватних колекціях України, Росії, Латвії, Бельгії, Польщі, Румунії, Хорватії та інших країн.

Сергій Баранник, голова Маріупольської організації Національної Спілки художників України, вважає, що творчість ужгородського майстра підкуповує своєю щирістю: «Його роботи створюють відчуття теплоти, автор відчуває матеріал, вміє бачити в невигадливих сюжетах щось важливе, що становить суть життя тих людей, які живуть у тому краї. Це мистецтво істинне, справжнє, без брехні і пафосу, олюднене теплотою рук і розуму художника».

В день відкриття персональну виставку Костянтина Ковгана відвідали ветерани металургійного комбінату імені Ілліча. Практично всі вони відзначили самобутність творчості майстра і його близькість до народу.

«Художник зміг передати сільський колорит, - ділиться враженнями Валентина Василівна, ветеран праці. - От мені подобається робота: люди в полі, колосся, а на другому плані - копиці. Я відчуваю любов героїв, зображених тут, до своєї землі, до того, що вони роблять. Мені це дуже близько, це все моє, я народилася і довго жила в селі, в Чернігівській області, в Маріуполі я всього 15 років».

«Мені так подобаються ці пейзажі, - вторить їй ще одна відвідувачка, Ніна Іванівна. - Вони як справжні, здається, як в рідному домі побувала! Дуже цікавий автор».

Анастасія Дмитракова, фото Олександра Поневіна, ilich.in.ua

08 листопада 2014р.

Теги: Коган, Маріуполь

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини