У Берегові відкрили виставку творів місцевого митця і скульптора Ганни Горват (ФОТО)

5 листопада виповнюється 90 років від дня народження видатної берегівської художниці, скульптора Ганни Горват, з цієї нагоди у приміщенні міської школи № 6, де багато років вчителювала художниця, провели ряд заходів, присвячених її творчості. Зокрема, на конференції присутнім розповідали про життя та творчість митця.

У Берегові відкрили виставку творів місцевого митця і скульптора Ганни Горват (ФОТО)

Далі відкрили виставкову залу, де представили картини, скульптури та інші твори митця, які надали берегівчани та учениця Ганни Горват Єва Фінта. Музей робіт Ганни Горват працюватиме до 15 грудня і чекає на відвідувачів у будні з 10 до 15 години за к.ч.

А на центральному цвинтарі бажаючі поставили вінки біля оновленої могили, де похована художниця і її батьки. На могилі закарпатський скульптор Петер Матл відтворив мармурову копію барельєфу, де зображений батько Ганни Горват. Задум реалізувався завдяки благодійним коштам, які зібрали на двох мистецьких аукціонах.

Довідка

Ганна Андріївна Горват народилася у Берегові 5 листопада 1924 року в сім’ї залізничника. Закінчивши в 1944 році Берегівську гімназію, вона працювала на залізничній станції, а з 1946 року – в кахельному цеху цегельно-черепничного заводу. Саме тут зустрілася вона вперше з майбутніми героями своїх творів – робітниками-цегельниками. На цьому підприємстві зріднилася вона й з основним матеріалом її творчості – глиною.

Вперше Г. А. Горват взяла участь у виставці самодіяльних художників району в 1958 році. Дебют її був вдалим. Керамічні композиції, присвячені трударям нашого краю, привернули увагу не тільки відвідувачів, але й спеціалістів. Вони вражали глибокою реальністю, високою емоційністю, виразністю, правдивістю! З того часу Г. А. Горват є незмінною учасницею не тільки районних, але й обласних, республіканських, багатьох зарубіжних виставок.

З 1963 року вона член Спілки художників України. Найбільш характерною рисою її творчості є багатогранність, жанрова різноманітність. В різні періоди свого шляху вона захоплювалася графікою, карбуванням, скульптурою, медальєрством. Успішео випробувала вона свої сили і в монументальному та декоративно-прикладному мистецтві.

Г. А. Горват – учасниця багатьох зарубіжних виставок ФІДЕМ-у. Її твори експонувалися у Варшаві, Будапешті, Берліні, Бухаресті, в Кошице, Ніредьхазі.

На Всесоюзній виставці медальєрного мистецтва у Москві вона нагороджена срібною медалью.

Головним у творчості Г. А. Горват є любов до рідного краю, до рядових робітників, селян, своїх земляків, постійні пошуки нових форм відображення дійсності, сміливі есперименти, вічне стремління до нового.

Г. А. Горват брала участь в декоративному оздобленні клубу геологів в Берегові, Будинку культури в Чомі, санаторіїв “Дубриничі”, “Карпати”, “Сонячне Закарпаття” та інших.

Про творчий час художниці писали більш 300 статей в т. ч. журнали “Вітчизна”, “Творчество”, “Декоративное искусство”, “Мистецтво”, “Мювесет”, багато інших газет. Київська студія документальних фільмів випустила про її творчість картину “Пошуки”.

Її руками виготовлено більше 13.000 скульптур і медалей, значна кількість з яких стали відомими не тільки в Україні, а і в багатьох зарубіжних країнах. Особливо відома її скульптура “Вселюжі”.

05 листопада 2014р.

Теги: Ганна Горват

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини