Ярослава Гасинець: "Добивається чогось лише той, хто не лінується працювати"

ГАСИНЕЦЬ Ярослава Степанівна — голова виконавчого комітету Ужгородської міської організації партії "Народний союз "Наша Україна", керівник фракції "НУ" в Ужгородській міській раді. 27 років, заміжня. Біолог-хімік за фахом, доцент Ужгородського національного університету.

Ярослава Гасинець
Ярослава Гасинець

Життєве кредо: добивається чогось лише той, хто не лінується працювати.

"НАША УКРАЇНА" ПОСЛІДОВНА У СВОЇХ ДІЯХ"


— Пані Ярославе! Як ви прийшли у політику?


— У 2000—2002 роках в Ужгороді розпочався активний розвиток молодіжних громадських організацій. Я була членом молодіжної організації «Молодий рух» та «Українська студентська спілка», на базі яких у 2002 році створилась коаліція молоді Закарпаття "Наша Україна". Молодь активно співпрацювала з цією політичною силою не лише на виборах, але й у міжвиборчий період. Переважна більшість наших ініціатив була підтримана керівниками «Нашої України» в Закарпатській області, а в 2004 році Віктор Балога запропонував нам долучитись до роботи в штабах. У партію "Народний союз "Наша Україна" я вступила з дня її створення — у 2005 році. Відтоді громадська робота відійшла на другий план, поступившись партійній.


— Чому саме "Наша Україна" привернула вашу увагу? Маємо ж десятки інших політичних структур...


— Ще з 2001 року я своїх поглядів не міняю, і сподіваюсь, що не розчаруюсь в цій політичній силі ніколи. Звісно, в діях нашої політичної сили, як можливо, й інших партій, є речі, які я зробила б по-іншому, але, з іншого боку, є набагато більше позитивного. Ця партія послідовна у своїх діях, робить висновки зі своїх помилок. Нині, якщо подивитись списки кандидатів у Верховну Раду України від "Нашої України", то бачимо, що, на відміну від інших партій, вона змінила їх на 50%. Крім того, до списків увійшла молода генерація людей, які відстоювали свою громадянську позицію щодо демократичного розвитку ще в 90-х роках, після розпаду СРСР. Це, зокрема, один із наших лідерів - Вячеслав Кириленко, який очолював так звану Студентську революцію на граніті. Партія постійно оновлюється, з'являються нові активні люди, які мають свіжі ідеї і бажання змінити життя в країні на краще. Саме тому я тут: аби реалізувати ці ідеї, донести їх до людей.


ПРО МОЛОДЬ У ПОЛІТИЦІ


— Нині багато говориться про молоду генерацію в українській політиці. Чи багато молоді у вашій фракції, серед депутатів міськради загалом, і чи здатна молодь привнести щось нове у політику?


— Вважаю, що основне завдання молоді в політиці — бути рушієм позитивних змін, генератором нових ідей. На жаль, частка молоді в міськраді, а тим більше в обласних та Верховній Раді, мала. Це накладає об'єктивний відбиток на вплив молоді на ті процеси, які відбуваються сьогодні в представницьких органах різних рівнів. Це природно, бо період політичного романтизму минув. З огляду на важливість тих питань, які вирішуються у відповідних радах, цілком зрозумілим є те, що там в основному представлені люди зрілі, освічені та самодостатні. Молоді політики, які присутні в міськраді, відіграють роль генераторів нестандартних ідей, пропозицій, підходів, які в подальшому реалізуються в ті чи інші рішення, поєдуючись з досвідом досвідченіших політиків.


"МОЯ СІМ'Я ВІД ПОЛІТИКИ НЕ ПОТЕРПАЄ"


— Пані Ярославе! Ви одна з небагатьох представниць чарівної статі в Ужгородській міськраді. Чи потрібна, власне, жінці політика? Чи не шкодить вона сім'ї, адже робота політика, депутата часто є, так би мовити, ненормованою: партійні з'їзди, позачергові сесії, засідання допізна і т.д.


— Без жінок політика була б занадто прісною і прогнозованою. Суто чоловічою. В такому разі, гадаю, нею точно ніхто б не цікавився. Уявімо хоча б на мить українську політичну палітру без Юлії Тимошенко, Раїси Богатирьової чи Наталїї Вітренко! Усе передовсім залежить не від статі, а від стану душі, ідеалів, інтересів людини. Чи хоче людина цим займатися, чи подобається це їй, і чи знаходить вона на це час? Мене зацікавило це, й упродовж останніх років ця діяльність займає далеко не останнє місце в моєму житті. Навіть якщо людина не цікавиться політикою, вона повинна орієнтуватися в тому, що діється в суспільно-політичному житті, оскільки ці речі безпосередньо стосуються кожного з нас: пенсіонера і вчителя, студента і домогосподарки. Якщо хочемо жити краще, обов'язково маємо цікавитись політикою.


Мені вистачає часу і на політику, і на наукову роботу, і, звичайно, на мою сім'ю. Людина, котра прагне чогось добитися, встигатиме у всьому, якщо при цьому чітко визначить свої пріоритети. Я зі своїми визначилась.


— А як чоловік реагує на вашу політично-депутатську діяльність?


— (Пауза). Звісно, моя сім'я інколи й потерпає від цього, особливо у період виборів, коли доводиться максимально працювати. Однак кожен з нас пов'язує своє життя саме з тією людиною, яка тебе розуміє і сприймає такою, якою ти є. Мені в цьому плані пощастило з моїм Павлом... Моя половина з повагою ставиться до моєї діяльності і навіть іноді допомагає мені.


— А в політичних симпатіях у вашій сім'ї розбіжностей немає? Адже через політику навіть деякі родини, буває, розпадаються, бо чоловікові симпатична одна партія, а дружина голосує за іншу...


— (Сміється). Я знаю такі випадки... У нас із Павлом у цьому плані все спокійно — ми симпатизуємо одній і тій же політичній силі, хоча при цьому він залишається далеко не настільки політично активним, як я. В цьому плані він свідомо пальму першості віддав мені. Два політики в одній сім'ї - це занадто.


ПРО «ДОРОБОК» НА ВИБОРИ


— Невдовзі вибори до Верховної Ради. З чим іде до людей ваша політична сила, який доробок у загальну справу ужгородських "нашоукраїнців"?


— Стосовно діяльності депутатів фракції «Наша Україна» в Ужгородській раді, вважаю за необхідне зазначити таке. Свою діяльність ми почали з пошуку політичних партнерів. У першу чергу сподівались на співпрацю з БЮТ то ПОРОЮ. Але, як виявилось на превеликий жаль, порозуміння між фракціями політичних сил в УМР в більшості випадків досягається не 'через близькість політичних принципів і засад, а через зовсім інші механізми. Нам такий підхід не прийнятний, і тому досить важко знаходити однодумців для реалізації власних ініціатив. Так, для прикладу, нашу ініціативу минулої осені щодо скликання окремої сесії з питання підготовки ЖКГ до зими підтримали тільки соціалісти. Інші фракції, озираючись на мера, нашу пропозицію проігнорували. Таких прикладів можна навести чимало.

Але поряд з цим наша фракція реалізувала ряд ініціатив. Так, ми допомогли хору АНВК №2 "Едельвейс" поїхати на міжнародний конкурс у Будапешт, де вони зайняли почесне друге місце. Забезпечили костюми юним інспекторам міліції ЗОШ №7 для участі в конкурсі в Криму. У ЗОШ №6 ми зробили медичний кабінет, допомогли з ремонтом спортзалу.


Щодо роботи Ужгородської міської організації партії "Народний союз «Наша Україна», то вона зосереджувалась на соціальній сфері. В рамках благочинної акції «З любов'ю і турботою до дітей», яка була ініційована Віктором Балогою, 500 дітей-сиріт, напівсиріт з малозабезпечених сімей з усіх шкіл Ужгорода отримали новий одяг та взуття від нашої партії. Багатодітні сім'ї отримали так потрібну їм побутову техніку. Переможці різного рівня олімпіад — 100 закарпатських школярів, 15 з яких ужгородці, поїхали відпочивати в дитячий табір "Артек". Ми й далі продовжуватимемо ці та інші добрі справи, аби довести на ділі, що "Наша Україна" — це справді партія для народу.

Володимир Тис, м.Ужгород
18 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини