На Закарпатті відбувся фестиваль словацького народного мистецтва “Словенска веселіца — 2007”

У яскравому і барвистому намисті фольклорних свят народного мистецтва, які здавна побутують на теренах нашого багатонаціонального краю, «Словацька веселиця» по праву займає особливе місце своєю самобутністю, щирістю, відданістю стародавнім традиціям, етнічним та релігійним звичаям, рідній мові свого народу.

За доброю, усталеною традицією щороку цієї золотої осінньої пори у різних куточках Закарпаття, де компактно проживають словаки, почергово відбуваються народні гуляння, театралізовані фольклорні дійства в рамках уже звичного для словацької громади фестивалю.


Цьогоріч естафету чергової «Словацької веселиці-2007» гостинно приймала Свалявщина, а саме - одне з найвіддаленіших гірських сіл району - Роднікова Гута.


Цієї погожої недільної днини тут, у центрі села, біля імпровізованої сцени, зійшлися сотні гутян, мешканці навколишніх сіл, посланці з Міхаловецького окресту Кошіцького краю Словаччини, гості з Ужгорода, самодіяльні художні колективи Березнянщини, Перечинщини, Свалявщини, Ужгородщини, які порадували присутніх і запальним словацьким танком, і народними словацькими співанками, і витворами декоративно-прикладного мистецтва…


Гостей та учасників фольклорного свята привітали заступник голови обласної ради Василь Брензович та заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, керівники району - голова Свалявської райради Михайло Воронич та голова райдержадміністрації Ольга Колядко. Відрадно, що серед почесних учасників свята були й поважні словацькі гості: Генеральний Консул Словацької республіки в Ужгороді Маріан Сладічек, колишній Надзвичайний та Повноважний Посол Словаччини в Україні, а нині відповідальний працівник МЗС Словаччини Василь Гривня, керівники словацьких національно-культурних товариств.


Як зазначив у своєму виступі заступник голови обласної ради Василь Брензович, - «Такий представницький форум словацького мистецтва, який об’єднав різні жанри унікальної народної творчості, дає можливість гідно оцінити яскраві самодіяльні таланти, відкрити нові імена тих, хто дбайливо зберігає та примножує кращі взірці національних традицій і культур, сприяють відродженню безцінних духовних скарбів нашого багатомовного, пісенного краю, вихованню у молоді почуттів толерантності, взаємоповаги та міжнаціональної злагоди.


І нинішня «Словацька веселіца -2007», яка справді є свідченням високого творчого обдарування аматорів сцени, їх вірності одвічним народним традиціям, безумовно впише свою яскраву сторінку у культурний і духовний літопис багатонаціонального Закарпаття, відкриє нові дарування та імена».


Кращих самодіяльних митців та активістів словацьких національно-культурних товариств було нагороджено почесними відзнаками обласної ради, облдержадміністрації та обласного управління культури.

Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
17 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини