Закарпатська влада прагне активізувати справи із «солотвинським кварталом» у Тереблі (ФОТО, ВІДЕО)

У четвер, 23 жовтня, голова Закарпатської ОДА Василь Губаль здійснив робочу поїздку на Тячівщину. Метою було з’ясувати проблеми району, але передовсім – оглянути житловий квартал у селищі Теребля, який був збудований для переселення людей із зони надзвичайної ситуації (катастрофічних проваль) у Солотвині.

Закарпатська влада прагне активізувати справи із «солотвинським кварталом» у Тереблі (ФОТО, ВІДЕО)

Попри те, що об’єкт (мікрорайон житлової забудови зі школою та дитсадком) здали в експлуатацію майже рік тому, тут живуть лише поодинокі родини – щонайбільше десять. 

Розрахований «солотвинський квартал» на переселення 133 родин – тих, чиє житло вже постраждало від зсувних процесів у Солотвині або ж є під найбільшою загрозою. Ключі від помешкань узяли близько 40 людей, але на загал селище стоїть пусткою.  

Керівник області разом з представниками місцевої влади оглянув мікрорайон, передовсім той об’єкт, де все ж вирує життя – школу, в якій навчаються 256 учнів (лише 5 із них – солотвинці), садочок та будинки. Якщо стан школи – більш ніж задовільний, то садок потребує уваги: він досі не прийняв діток, хоча уже є заяви від батьків. Одна з проблем –вода. Водопостачання, яке було облаштоване тут, не задовольняє потреб: води бракує і вона неякісна. Із резервного фонду обласного бюджету було виділено додаткових 1 мільйон 80 тисяч гривень для побудови нової мережі, роботи мають завершити протягом двох тижнів. Василь Губаль узяв це питання на контроль і наказав: щойно буде підключене якісне водопостачання – дитсадок має запрацювати. 

Відтак голова ОДА оглянув будинки, нарікаючи, що вони місяцями стоять пусткою, хоча б могли уже служити людям.  Проводячи нараду з приводу подальшої долі «солотвинського кварталу», Василь Губаль й акцентував перед присутніми: незрозуміло, чому досі не було зрушень, у тому числі – чому влада не спілкувалася з потенційними переселенцями, не опікувалася цією темою. «Зараз, отримавши цю справу, так би мовити, у спадок, мусимо працювати й активізувати процеси. І діяти – чимшвидше». Керівник області  наказав до 15 грудня предметно вивчити це питання й визначитися – що робити із селищем. «Ставитимемо питання руба й вирішуватимемо, як діяти з цим об’єктом. Але ось так стояти мікрорайону без життя і руйнуватися – це не господарський підхід», – зазначив Василь Губаль.

Наразі ж селище офіційно є «нічиїм» – досі не перебуває на балансі органів влади. І вирішення цієї проблеми активізують – швидше за все, за мікрорайон відповідатиме селищна рада, їй допомагатиме влада Тячівського району, адже бюджет Тереблі «не потягне» такого навантаження, як утримання кварталу. Втім, статус не єдина проблема – передовсім ідеться про питання, які ставлять потенційні переселенці, зокрема про оформлення власності на житло, наявність робочих місць, інфраструктуру тощо. 

У найближчий час з ініціативи голови ОДА відбудуться зустрічі – передовсім у Солотвині з громадою і родинами, які визначені як такі, що потребують переселення. А також організують вивчення й обговорення проблем алергологічних лікарень і проекту нової шахти. (До слова, торік Закарпатська ОДА звернулася до Уряду по кошти для проектування будівництва шахти з підземними лікарняними відділеннями - на території покладів кам’яної солі у межах Тереблянського куполу Солотвинської западини, але справа не була розпочата).

Довідка

Промислова розробка Солотвинського родовища кам’яної солі розпочалася у 1778 році. Було збудовано і діяло 9 рудників. Відпрацьовано і затоплено сім шахт, суміжних з шахтою № 8 і № 9, які діяли останніми, і розробка яких розпочата відповідно у 1886 та 1975 роках. У них видобувалась кам’яна сіль підземним способом у складних гірничо-геологічних умовах на глибині 450 метрів. Затоплено підземні відділення республіканської та обласної алергологічних лікарень.

Масштабні руйнування на підприємстві розпочались у 2004 році. Пізніше активізувались зсувні та карстові процеси на території смт Солотвино: пошкоджено ряд житлових будинків, інфраструктуру, дороги. Кількість та об’єм проваль в урочищі Чорний Мочар смт Солотвино збільшувались і склали мільйони кубометрів. Міністерство надзвичайних ситуацій України вперше підтвердило державний рівень надзвичайної ситуації у смт Солотвино у 2010 році.

Облаштування житлового кварталу у селищі Теребля було розпочато на виконання доручення Президента України від 19 листопада 2010 року щодо надзвичайної ситуації, яка склалася на ДП „Солотвинський солерудник” - розроблено План заходів щодо недопущення техногенної катастрофи та відселення громадян смт Солотвино, житло яких знаходиться у зоні можливої деформації земної поверхні. 

На території Тереблянської сільської ради побудовано житловий масив (116 квартир у 8 багатоквартирних будинках, 17 індивідуальних житлових будинків садибної забудови); 

загальноосвітній навчальний заклад на 330 місць; дошкільний навчальний заклад на 140 місць; інженерні мережі водопостачання, водовідведення, електропостачання; дорожню інфраструктуру. Рік тому обласна влада прозвітувала: станом на 01.10.2013 будівельна готовність об’єкта становить 97 відсотків. Загальний кошторис об’єкту перевищив 100 мільйонів гривень.

Прес-служба Закарпатської ОДА

23 жовтня 2014р.

Теги: Теребля, Солотвино, Губаль

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини