Закарпатські газети на замовлення кандидатів у нардепи масово розміщають приховану політичну рекламу

Обласні друковані видання Закарпатської області продовжують масово розміщувати публікації із ознаками джинси чи прихованої політичної агітації. При цьому позначка політичної реклами біля таких матеріалів майже у всіх ЗМІ відсутня.

Закарпатські газети на замовлення кандидатів у нардепи масово розміщають приховану політичну рекламу

 

Крім відверто іміджевих матеріалів, останнім часом відмічається нова тенденція подачі інформації: ЗМІ описує певну проблему (робить інформаційний привід), і біля матеріалу наводить коментар певного кандидата у депутати щодо певної проблеми, повідомляють у ГО ОПОРА.

Наприклад, кандидат у народні депутати Олександр Ледида (округ 68) розмістив свою точку зору щодо недоцільності закону про люстрацію у газетах «Срібна Земля-Фест» (№29 від 3 жовтня); «Закарпатська Правда» (№40 від 4 жовтня); «Європа-Центр» (№38 від 3 жовтня).

Кандидат за списком «Блоку Петра Порошенко» Валерій Пацкан у газеті РІО (№40 від 4 жовтня) розмістив заяву, в якій наголосив що смерть закарпатців в зоні АТО на совісті комуністів і регіоналів. У «Новинах Закарпаття» (№109-110 від 4 жовтня) вийшов матеріал, в кому описується пропозиція Валерія Пацкана до нардепів Закарпаття прозвітувати про парламентську роботу.

Кандидат у народні депутати Сергій Ратушняк (округ 68) у газеті РІО (№40 від 4 жовтня) розмістив заяву, в якій звинувачує Петра Порошенка.

Більшість матеріалів, у яких згадуються прізвища кандидатів, назви партій, головні ідеї передвиборної програми, подаються як творчий продукт редакції, оскільки вони не відокремлені від решти матеріалів відповідною позначкою. Водночас одні й ті самі публікації з однаковими фотоілюстраціями, традиційно, з’являються у різних ЗМІ.

Опишемо найцікавіші випадки.

Газета “Неділя” (№39 від 3 жовтня, тираж – 14 050). На стор. 2 розміщене інтерв’ю із комбатом «Дніпро-1» Юрія Берези, який є кандидатом у нардепи за списком «Народного фронту». Публікація містить ознаки агітації, оскільки її вміст може спонукати виборця голосувати за конкретну політичну силу. Водночас позначка агітації відсутня.

На стор. 3 газети більше ніж пів шпальти займає іміджеве інтерв’ю народного депутата від округу №68  Василя Ковача. Тематика – енергозабезпечення Закарпаття. Така ж публікація розміщена у газеті «Новини Закарпаття» (№109-110 від 4 жовтня).

Також на стор. 3 «Неділі» – повідомлення про нардепа із позитивним вмістом, в якій наголошується, що Василь Ковач фінансово підтримав ідею створення велокарти міста. Поряд розміщене інше інформаційне повідомлення, у якому наголошується, що Василь Ковач долучився до організації проведення тенісного турніру. 

Такі ж повідомлення з аналогічним змістом про Василя Ковача з’явилися у муніципальній газеті «Ужгород» – у цьому виданні біля матеріалів є позначка «політична реклама».

На стор. 5 газети «Неділя» розміщена публікація «Зарплати українців можна індексувати вже сьогодні», у яких про свою позицію щодо заборгованості зарплат доносить кандидат від «Опозиційного фронту» Наталія Королевська. Публікація містить ознаки агітації, оскільки її вміст може спонукати виборця голосувати за конкретну політичну силу. Водночас позначка агітації відсутня. Аналогічна публікація розміщена на стор. 11 газети «Закарпатська Правда» (№ 40 від 4 жовтня, тираж – 21 500)

На стор. 13 газети «Неділя» розміщена публікація про програму «Блоку лівих сил» та погляди її лідера Володимира Шемаєва. Публікація містить ознаки агітації, оскільки її вміст може спонукати виборця голосувати за конкретну політичну силу. Водночас позначка агітації відсутня.

На цій же сторінці розміщене інформаційне повідомлення про партію «Народний фронт» з тезами передвиборної програми. Публікація містить ознаки агітації, оскільки її вміст може спонукати виборця голосувати за конкретну політичну силу. Водночас позначка агітації відсутня.

На стор. 14 детально розповідається про благодійний проект партії «ЗАСТУП» (щодо підтримки військових), яка є суб’єктом виборного процесу. На стор. 16 ще одна публікація – із думками заступника лідера ЗАСТУПу Геннадія Новикова. Публікації містять ознаки агітації, оскільки їх вміст може спонукати виборця голосувати за конкретну політичну силу. Водночас позначка агітації відсутня.

На стор. 15 газети розміщена публікація «Батальйони просити не стануть», в якій згадується один раз Олег Ляшко. Аналогічна публікація вийшла у газеті РІО (№40 від 4 жовтня, тираж – 15 200).

У газеті “Срібна Земля-Фест” (№26 від 3 жовтня, тираж – 5 350) в одному з повідомлень позитивно згадується народний депутат Василь Ковач, який «фінансово підтримав» проект створення велокарти Ужгорода.

На стор. 11 зафіксовано публікації з ознаками прихованої агітації: міністр екології від ВО «Свобода» найкраще виконує процедуру люстрації; міністр аграрної політики та продовольства від ВО «Свобода» відвідав всеукраїнську нараду «Енергополе – майбутнє України». Аналогічне повідомлення про міністра аграрної політики та продовольства розміщене на стор. 22 газети «Новини Закарпаття» (№109-110 від 4 жовтня).

На сторінці 11 газети «Срібна Земля-Фест» – повідомлення про відродження «Сильної України» за підписом прес-служби обласної організації. Подібні публікації, але вже без підпису прес-служби партії, з’явилася у №40 газети РІО, №40 газети «Закарпатська Правда», № 109-110 газети «Новини Закарпаття».

У газеті «Закарпатська Правда» (№ 40 від 4 жовтня, тираж – 21 500) розміщене інтерв’ю від кандидата на 68 окрузі від «Народного фронту», в якому озвучуються тези передвиборної програми та плани роботи у парламенті. Відтак дане інтерв’ю містить ознаки агітації, оскільки його вміст може спонукати виборця голосувати за конкретного кандидата та політичну силу. Водночас позначка агітації відсутня.

Муніципальна газета «Ужгород» (№40 від 4 жовтня, тираж – 3 000) на стор. 2-3 розмістила агітацію кандидата від округу №68 Віктора Щадея. При цьому позначка «політична реклама» – зроблена.

Муніципальна газета «Новини Закарпаття» (№109-110 від 4 жовтня, тираж – 16 010) розмістила аналогічні агітаційні матеріали, при цьому позначка «політична реклама» не вказана.

 

Згідно з частиною 3 статті 66 Закону України «Про вибори народних депутатів», «Засоби масової інформації, інформаційні агентства мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх партій та кандидатів у депутати щодо подій, пов'язаних із виборами».

Згідно з частиною 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «передвиборча агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборча агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Згідно з частиною 17 статті 74 Закону, «Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі».

09 жовтня 2014р.

Теги: реклама, кандидати, газети

Коментарі

друг 2014-10-10 / 10:24:48
Відмежуйтесь від політики і працюйте для людей, а не для грошей!

читач 2014-10-09 / 19:41:46
і королевська кудись ся пхає?!

Ужгородець 2014-10-09 / 18:15:49
Єден Балога і Пітьовка тратить гроші на ато, а вся иншака шушера піариться .

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини