Новий очільник медиків Закарпаття виступив з "програмною" промовою (ВІДЕО)

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, сьогодні, 8 жовтня, в Ужгороді голова Закарпатської ОДА Василь Губаль представив керівникам медичних закладів краю, начальникам районних та міських відділів охорони здоров’я нового керівника медичної галузі Василя Скрипа.

Новий очільник медиків Закарпаття виступив з "програмною" промовою (ВІДЕО)

Очільник області зазначив, що призначення Василя Скрипа позитивно сприйняла як громадськість, так і медична галузь загалом.

Спілкуючись з колегами очільник медичної галузі зосередив увагу колег на таких питаннях:

«– Не допустити заборгованості по заробітній платі.

На сьогодні маємо по всіх районах області недофінансування по заробітній платі майже 20 млн. гривень. По індексації по обласних закладах ще майже 5 млн. гривень..

Економія енергоресурсів.

В першу чергу – газ. Звернути увагу на ліміти та розрахунки, ми не можемо допустити кредиторську заборгованість на кінець року. 

Гостро стоїть проблема з відсутністю вакцин для проведення щеплень за календарем.  Найгостріше цей дефіцит відчули громадяни протягом останній двох місяців. Зокрема дуже гостро стоїть питання з вакциною БЦЖ, яка взагалі відсутня. Тому майже весь тягар, щодо вакцинації лягає на плечі родини.  Міністерство нас запевнило, що до кінця року проблему буде вирішено. Ситуація, що склалась, не залежить ані від області, ані від управління охорони здоров’я.

Готовність до впровадження пілотного проекту по реформуванню охорони здоров’я.

З 2011 року йде реформа у медичній галузі. У ній задіяні чотири пілотні регіони – Вінницька, Дніпропетровська, Донецька області та місто Київ. Однак, із об’єктивних на то причин, проект, що реалізовувався в Донецькій області – зупинений. Відтак, до відповідних постанов Кабінету Міністрів України внесені зміни і замість Донецької пілотний проект буде реалізовано в Закарпатській області. І вже з наступного року ми будемо відпрацьовувати нові організаційні механізми функціонування галузі. Ми повинні бути готові до змін, як у фінансовому забезпеченні, так і в структурі управління охорони здоров’я області. Насамперед йдеться про створення комунальних підприємств на базі обласних медичних закладів.

Також ми повинні виробити уніфіковану, прозору та демократичну систему підбору та призначення начальників відділів охорони здоров’я в нашій області.

Розроблення клінічних маршрутів пацієнта по кожній нозології.

Ми з вами на порозі реорганізації галузі, біля 40 відсотків пацієнтів одразу починає лікування на 3-му рівні. В чому справа?  Де наступність у наданні медичної допомоги між первинним, вторинним та третинним рівнями її надання?  Чи повноцінно функціонують сьогодні центри первинної медико-санітарної допомоги та заклади вторинного рівня? Чому ми витрачаємо в обласних закладах величезні кошти на ті речі, які повинні робитися в районах?

Структура галузі. Сьогодення вимагає зміни структури медичної галузі. Ми маємо багато напрацювань, впроваджень, купа „вивченого” та „заслуханого”.  Але, якщо ми хочемо стати повноцінними учасниками пілотного проекту – першочерговим питанням постає завершення створення центрів ПМСД та запровадження механізму прикріплення населення до лікаря, що надає первинну медичну допомогу та його вільного вибору та заміни!

Хочу нагадати, що з 1-го січня 2015 року фінансування первинного рівня надання медичної допомоги відбуватиметься виключно через центри ПМСД. Тому реорганізація АЗПСМ в структурні підрозділи центрів первинної медико-санітарної допомоги є нагальною.

Створення на базі ФАПів амбулаторій. Це гарна річ, тому, що ми наближаємо лікарську допомогу до населення. У нас вже небагато залишилося таких ФАПів, але… у нас 15 % штатних одиниць первинної ланки не зайняті та оснащеність закладів ПМСД не відповідає вимогам табелю оснащення.  І якщо, я сподіваюсь на це, у жовтні буде розподіл фахівців, що закінчили 6-й курс і ми кадрову ситуацію виправимо, то із матеріально-технічним оснащенням питання стоїть набагато гостріше. Окремо звертаюсь до начальників відділів охорони здоров’я: „шукайте мотивацію для молодого лікаря, щоб він залишався працювати на селі”.  Без допомоги влади у цих питаннях нам не обійтися.       

Щодо другого рівня надання медичної допомоги. Потрібно створити госпітальні округи, які де-факто є в нас на папері і відпрацьовані. Разом з тим, я погоджуюсь з думкою, що створення госпітальних округів можливо тільки після проведення адміністративно-територіальної реформи. Завчасно – це тільки невиправдані розрахунки, проблеми та й зайві емоції.

Щодо роботи колегії. На наступній колегії підбиваємо підсумки роботи галузі за 9-ть місяців та зосереджуємось на найгостріших проблемах. Також є два питання які мене і управління, як головного розпорядника коштів, дуже хвилюють. Це об’єктивна оцінка роботи реформованої вже в області служби екстреної медичної допомоги.

А також стратегія розвитку екстрокорпорального гемодіалізу в Закарпатській області.

Першочерговість ця визначена затратами, які несе галузь.

І найголовніше. Будь-які структурні зміни в організації, ліквідації, реорганізації охорони здоров’я області повинні йти тільки після погодження з громадою. Ми не вправі робити правильні речі нишком. Проводити громадські слухання  –  мало. Громаду потрібно переконувати. Якщо ви декларуєте правильні речі і вас громада не підтримує – не робіть цього. Або ви погано пояснили і не переконали, або ще не час».

08 жовтня 2014р.

Теги: Скрип, Губаль

Коментарі

Макс 2014-10-09 / 10:46:50
Так, страхова медицина (хоча б державна для початку) була б першим кроком з виховання відповідальності за власне здоров'я. А так виходить повна дурня: за здоров'я пофігістично налаштованих громадян відповідає лікар. Він же за свою смішну офіційну зарплату повинен навчатися, самовдосконалюватися, бути в курсі останніх наукових та фармацевтичних напрацювань в лікуванні тієї чи іншої хвороби і т.п. Цікаво хтось із критиканів медицини спробував хоча б одну добу провести разом зі "швидкою" чи просто один робочий день із сімейним лікарем на селі? Бідний та голодний лікар не може бути гарним фахівцем. Йому просто не вистачить коштів на елементарні речі для саморозвитку і самовдосконалення. А у лікарів, теж до слова, є родини, діти, старі батьки. Я в ніякому разі не захищаю хабарників та
вимагачів. Але потрібно реально дивитися на проблему і шукути шляхи її вирішення. Зараз це в силах нової влади. Можна радикально змінити підходи у фінасуванні медицини та розподілі коштів. Цікаві події почнуть розгортатися вже з нового роу, коли пацієнти матимуть право самостійно обирати свого сімейного лікаря. І той, в свою чергу, за більшу довіру більшої кількості пацієнтів отримуватиме солідну зарплату . А неукам, хабарникам та хамам доведеться змінити білі халати на інший одяг...

Ярослав Глагола 2014-10-09 / 09:24:22
Ось ми й прийшли, Максе, до спільного знаменника! Кажете, треба заохотити хворого до диспансерних оглядів? Він прийде в поліклініку, якщо там будуть видавати ковбасу. Я глибоко переконаний, що такі "липові" диспансерні огляди для формування липових звітів нікому не потрібні. Це порожня трата робочого часу лікаря. Диспансеризацію в такому вигляді потрібно скасувати, щоб лікарів не "взували по-повній". Згідний, що потрібно переходити до страхово медицини, бо та "безкоштовна" дорого обходиться суспільству і самому хворому.

Cтепан Крук 2014-10-09 / 08:43:56
Є велика різниця між диспансеним оглядом хворих, що перебувають на обліку в лікувальних закладах і профілактичними оглядами населення з метою раннього виявлення захворювання. Це тобі Максе для загального розвитку. Згідний з МАКСОМ, що поки лікар буде бігати за хворим, а не навпаки - ситуація не зміниться.

Макс 2014-10-09 / 08:27:12
Про то й мова. Лікарів "взувають" по-повній якщо їх пацієнти не проходять диспансерний огляд. А як "заохотити" хворого на ту ж саму виразку знайти годинку-другу раз у півроку, щоб перевірити стан свого здоров'я,? Така дурна людська природа - не болить, значить все добре. А коли вже болить - винуватий лікар, що погано лікує. А от коли це буде відчутно бити по кишені, то ситуація зміниться. Наприклад, раз у півроку диспансерні хворі повинні пройти огляд у лікаря. Не пройшли . Ага, через рік-другий тут - там болить. Викладай пане гроші, закладай квартиру, бери кредити і т.д. Адже за тебе турбувалась держава, страхова компанія, той же лікар, тебе запрошували прийти на БЕЗКОШТОВНИЙ огляд, а тобі начхати. Раз так - лікуйся тепер і обстежуйся - за свої гроші. Жорстко, навіть жорстоко, але тільки так можна людей переконати що в першу чергу здоров'я це їхніх власний капітал, що саме вони повинні турбуватися і відповідати за своє здоров'я. Адже врешті-решт водій перед тим як сісти в авто завжди перевірить чи працюють у нього гальма, чи нормальний бензин на заправці, чи не глохне двигун. Так чому ж таке ставлення до себе рідного? В Європі не турбуватися про своє здоров'я є моветоном. І якщо ми хочемо відповідати певним європейським нормам (в тій же медицині теж), ми спочатку повинні переламати свою свідомість і навчитися турбуватися просебе. Адже на посиденьки за кавою, пивом, шашликом і т.п. ми завжди знаходимо час, а от на банальні речі - зась... Щодо зайвої писанини, то це окрема тема. І наскільки я знаю необхідність всих цих звітів продукує само міністрество. Лікарі ж в данному випадку, як і самі чиновники від медицини в нижчих щабелях влади (різні відідли, управління, головні лікарі і т.п.) тільки є виконавці тих наказів, розпоряджень і іншої "паперотворчості". Цій бюрократичній гідрі треба спочатку відрубати голову в К єві, в вже потім хаяти місцевих лікарів. Пцікавтесь якось скільки є нормативних наказів у розпорядженні будь-якого чиновника (незалежно медик він чи вчитель...)

Ярослав Глагола - Максу 2014-10-09 / 01:06:21
Не про те мова. Медики мене прекрасно зрозуміли. Пояснюю на прикладі. Хворого на виразку шлунку лікар повинен оглянути не меньше, як два рази на рік. Для цього дільничний (сімейний) лікар повинен відвідати хворого вдома та запросити його в поліклініку на медичний диспансерний огляд. Але на даний час хворий почувається добре і не бажає витрачати свій час на медогляд. Лікарю нічого не залишається робити, як записати в карточці, що такий огляд він провів. Якщо в дільничного лікаря таких диспансерних (і не тільки з виразкою шлунку) хворих тисяча (на деяких дільницях буває мешканців 2500 і відсоток диспансерних хворих може бути більшим ) то можете собі уявити яку нікому не потрібну "диспансерну) роботу доводиться проводити лікарю. Стосовно профоглядів та раннього виявлення захворюваня - це потрібно. Але це трішки з іншої "опери"

Макс 2014-10-09 / 00:26:12
Що за дурню пише п. Я.Глагола? В усьому світі профілактика та раннє виявлення хвороб - на першому місці. І те, що називалося за радянських часів диспансеризацією в тій же Європі чи Америці обов'язково проходять ВСІ, хто має страховий медичний поліс. І саме сімейні лікарі займаються профілактичною роботою. Якщо ти своєчасно не пройшов профогляд - ризикуєш втратити старховку і заплатиш скажені гроші, якщо захворієш. А в нас людям начхати на профілактику, до лікаря вже доповзають з таким букетом хвороб, що не знаєш з якого боку братися. Треба насамперд навчити людей відповідальності за власне здоров'я, але зробити це можна тільки за допомоги введення страхової медицини. Допоки цього не буде до тих пір всі розмови про реформи - пустий звук та відмивання коштів. Нині на медицини виділяється такий мізер... Хоча, ввели ж податок на армію, може вартує й ввести податок на страхування.

Ярослав Глагола 2014-10-08 / 23:44:42
Відсоток щеплення населення в області становить 20%! Такого низького відсотку, мабуть за останні 50-років не було. Це злочин! Ще одна болячка медицини. Вона стосується профілактичної роботи дільничних (сімейних) лікарів. Потрібно звільнити лікаря від непотрібної, писанини, оцінювати його роботу не, як він оформив амбулаторну карточку в частині диспансерного огляду (медики знають, що великий відсоток цих оглядів - "липа"), а наскільки якісно він проводить лікування, заради якого хворий звернувся в клініку. Так звані огляди диспансерних хворих заради створення "правильних) показників - пережиток "совковсько) системи охорони здоровя. Диспансеризації нема ніде в світі, від неї відмовилися навіть країни колишнього СРСР. Вся увага та робочий час лікаря повинен бути скерований на якісне лікування.

земляк 2014-10-08 / 22:51:23
Щось, геть сумні лиця у присутніх на призначенні...
Невже, така страшна ситуація в медичній сфері краю?

А страхова медицина в Закарпатті (як у сусідніх: Словаччині, Польщі та Угорщині) - теж буде? Коли?

Чи так і будуть, грошовиті закарпатці й далі їздити народжувати громадян України... в Ніредьгазу?

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини