У Карпатському біосферному заповіднику рубають ліс, аж тріски летять. А ріка Лужанка змиває всі сліди

Громада Закарпатського краю постійно чує від поважних чиновників заяви про те, що лісові ресурси Карпат використовуються і використовуватимуться за правилами, встановленими відповідно до чинного законодавства. Між тим, один за одним з'являються приватні підприємства, які працюють за межами держлісгоспів і експортують ліс, порушуючи чинне законодавство. Вони, не маючи сертифікатів походження продукції, вивозять цінну Деревину за кордон за зниженими у 3-5 разів цінами.

ЧИНОВНИКИ ПРО ПРОБЛЕМУ ЗНАЮТЬ

Про всі неподобства хижацького винищення карпатських лісових масивів мав би добре знати начальник обласного управління лісового господарства Валерій Мурга. На його рідній Тячівщині в держ-лісгоспах хаотично організоване лісовідве-дення, робота з охорони та захисту лісових угідь проводиться формально. Сторонньому оку доводиться спостерігати масове всихання середньовікових та пристигаючих насаджень ялини. Цієї весни різко побільшало "залисин" на зеленому тлі верховин. Бо зрубати дерево - багато часу не треба. А от виростити!

Конче необхідно, щоб сповна діяв Закон України "Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону", відповідно до якого трелювання деревини має здійснюватися лишень із використанням природозберігаючих технологій.

Компетентні господарники дискутують про те, що, можливо, доцільно було б розділити лісове господарство і лісову промисловість, а витрати на вирощування та догляд за насадженнями повністю взяти на себе державі. Адже нинішнє недостатнє фінансування галузі створює всі підстави для неймовірних зловживань у цій сфері. А більшість порушень, виявлених екологами при перевірках рубок, у документах значаться як санітарні рубки.

КОЛИ ЛІС НИЩАТЬ ТІ, ХТО ПОВИНЕН ЙОГО ОХОРОНЯТИ

Цікаво, скільки за минулий і нинішній роки проведено планових і позапланових контрольних перевірок, які б виявили порушення природоохоронного законодавства? Які стягнення накладено на ті чи інші підприємства за самовільні рубки лісу? Лісівники Тячівщини постійно нарікають, що у зв'язку з економічною кризою ліс самовільно рубають люди, котрі мешкають у прилісових масивах. Але доведено і таке - 80% порушень здійснюється за участі самої ж лісової охорони в угіддях. Таких rope-охоронців флори і фауни необхідно нега й н о притягувати до кримінальної відповідальності. Тому напрошується логічний висновок: контролюючий орган по відстежуванню за зловживаннями працівників лісового господарства фактично бездіе! Самі лісничі мотивують свої порушення важким матеріальним становищем, своєю мізерною зарплатою...

А ЩО ЗАЛИШИМО НАЩАДКАМ?..

Автору матеріалу довелося побувати у підполонинських гірських урочищах Рун-кул, Липовець, Посіч, Пригуд, що належать до Широколужанського лісництва. Саме тут пролягає унікальна лісосмуга Карпатського біосферного заповідника. Від побаченого серце кров'ю обливається! Тут можна нарахувати більше тисячі свіжих пнів-кругляків, прихованих нещадною злочинною рукою лі-согубів під минулорічним рудим сухолистом. Нахаби примудрилися навіть у важкодоступному урочищі Пригуд звозити буковий кругляк тягачем-трелювальником.

Тут під варварську сокиру лягли тисячі кубометрів цінного лісу.
Хто відстежуватиме неймовірні і жахливі факти крадіжок деревини? Хто відшкодовуватиме астрономічні збитки біосфер-ному заповіднику? Ці питання, схоже, поки що залишаються нерозв'язаними і відкритими. Лісогуби, відчуваючи безкарність, діють простою дідівською методикою: розробляють буковий кругляк прямісінько у фарватері ріки Лужанка, що в період інтенсивних дощів наповнюється водами і таким чином змиває тріски... А разом з ними-і злочинні сліди людей, ласих на легкі гроші.

Подорожуючи тамтешніми краями, з болем можна спостерігати за тим, як вщент розбитими сільськими дорогами Широкого Луга, Тарасів-ки, Руської Мокрої, Лопухова, Усть-Чорної, Красної, Углі їдуть завантажені "лівим зеленим золотом" вантажівки. Отож і з'являється гірка думка: що ми залишимо в спадок своїм нащадкам? Нічого доброго! Карпатські лісові масиви вже роками волають SOS, а наші чиновники і надалі залишаються глухими...

Іван Костевич, Тячівщина, "Фест"
14 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини